Karel Van Eetvelt

Spreker
Nu spreekbuis van de Belgische bankensector, voorheen van UNIZO
Neemt de toekomst van dynamisch ondernemen onder de loep

Karel Van Eetvelt is sedert oktober 2017 de CEO van Febelfin, de koepel boven de bankensector. Daarnaast is hij benoemd tot voorzitter van de Vlaamse Arbeidsdienst, de VDAB. Hij was 13 jaar lang gedelegeerd bestuurder van UNIZO, die de belangen verdedigt van ruim 85.000 Vlaamse ondernemers. Toen was hij de spreekbuis van duizenden KMO’s en zelfstandigen die onze economie draaiende houden. Nochtans komt hij zelf niet uit een ondernemersfamilie. Als jonge kerel droomde hij ervan sportman te worden, maar zijn eerste professionele uitdaging vond hij elders. Sinds 2004 is hij een vurig pleitbezorger van toekomstgericht ondernemerschap. En uit zijn sportverleden heeft hij een ander stokpaardje bewaard: de noodzaak van een goed gezondheidsbeleid, ook binnen de bedrijfswereld.

Ambitie en leiderschap

“Ik ben geen carrièreplanner, maar ik heb wel altijd veel ambitie gehad. Als ik iets doe, ga ik er honderd procent voor”, zei Karel Van Eetvelt ooit in een interview met intervista.be. Op internaat zat hij van de eerste dag in de voetbalploeg, daar leerde hij dat je samen in een team veel kan bereiken. Maar ... hij was wel vaak de kapitein van de ploeg. Dat leiderschap is hem aangeboren. “Ik zoek dat niet bewust op. Ik doe het gewoon graag.” Het geloof dat je met een sterke teamgeest zaken in beweging kan zetten, zal een constante worden in zijn professionele leven. “Een overwinning met een ploeg binnenhalen vind ik het mooiste wat er is. Ik heb daar altijd meer voldoening uit gehaald dan wanneer ik alleen een berg overwin op de fiets.”

Aan de KU Leuven behaalde hij een master Lichamelijke Opvoeding, maar een job vond hij in een heel andere richting. In de jaren negentig werkte hij even op het kabinet van de voorzitter van de Vlaamse regering Gaston Geens, maar zijn eerste jobervaring deed hij op in de Bouwunie. “Dingen opzetten van nul, ideeën en budget zoeken, het spel in elkaar steken, organiseren. Dat pionierswerk was een fantastisch goede leerschool.”
Op tien jaar tijd klom hij binnen de Unie van het kmo-bouwbedrijf op van adviseur tot gedelegeerd bestuurder.

Mediafiguur

In 2004 maakte hij de overstap naar UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Hij werd een vurig verdediger van de belangen van de ondernemers. Zijn dagelijkse contacten met ondernemers en zelfstandigen werden een onuitputtelijke bron van inspiratie. Veel mensen onderschatten hoeveel risico’s ondernemers moeten nemen en welke verantwoordelijkheid ze dragen.

Karel Van Eetvelt is als baas van UNIZO een bekend figuur geworden in de media. Door zijn directe stijl van communiceren en overtuigingskracht wordt er geluisterd naar zijn maatschappijvisie, waarbij hij altijd naar de toekomst kijkt en naar wat beter kan in ons land. Daarbij verdedigt hij niet alleen de belangen van zijn leden. Karel Van Eetvelt houdt altijd de vinger aan de pols van wat er leeft in de samenleving – een open en nieuwsgierige blik op de wereld is de enige manier om te overleven in deze turbulente tijden. Met protectionisme en bekrompenheid verleg je geen steen in de rivier. Soms moet je je vertrouwde habitat verlaten om nieuwe wegen te kunnen bewandelen, stelt hij.

Febelfin

In oktober 2017 is Karel van Eetvelt CEO geworden van de koepel van de Belgische banken, Febelfin. “Na bijna 13 jaar aan het hoofd van Unizo ben ik klaar voor een nieuwe uitdaging”, zegt hij. Van Eetvelt vindt dat hij een nieuwe uitdaging heeft gevonden “in een sector die cruciaal is voor de Belgische economie, de kmo’s in het bijzonder, en die geconfronteerd wordt met fundamentele transformaties zoals een verregaande digitalisering.”

“Zijn taak zal erin bestaan om als nieuwe CEO van Febelfin en de Belgische Vereniging van Banken toekomstgerichte organisaties te maken”, benadrukt de mededeling van Febelfin. “De financiële sector staat voor grote uitdagingen en veranderingsprocessen. De organisatie zal meer dan ooit klaar moeten staan om de sector daarin bij te staan.”

In 2018 is Karel Van Eetvelt door de Vlaamse regering benoemd tot voorzitter van de Vlaamse arbeidsdienst VDAB. Maar hij blijft daarnaast zijn functie bij Febelfin uitoefenen.

Terugschakelen

Eens sportliefhebber, altijd sportliefhebber. Karel Van Eetvelt is een verwoed fietser. Fietsen is een vorm van mediteren voor hem, een manier om even uit je vaste werkpatroon te breken en te ontsnappen aan de waan van de dag. Om je blik te verruimen ook, en op een andere manier naar de dingen te kijken. Soms is terugschakelen noodzakelijk om vooruit te gaan.

Karel Van Eetvelt spreekt met passie en een grote overredingskracht. Hij durft de muren slopen die onze visie en ons denken beperken. Zijn keynotes behandelen de thema’s die hem het nauwst aan het hart liggen: dynamisch ondernemerschap en een goed gezondheidsbeleid. Ondernemers leren waarom ze de stap moeten durven zetten naar een adequaat veranderingsproces. Maar Karel Van Eetvelt analyseert ook de huidige maatschappelijke context waarin de consument de lat in de dienstverlening steeds hoger legt, maar tegelijk als werknemer vaak heel behoudsgezind is. Hoe kunnen ondernemers en werknemers die tegenstrijdigheden in de toekomst met elkaar laten rijmen?

Ondernemen in turbulente tijden

België, Ondernemers

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een ‘verandering van tijdperk’. De maatschappij evolueert in een razendsnel tempo. De samenleving zit in een disruptieve fase. Dat heeft een impact op de manier waarop we ondernemen.
In deze lezing schetst Karel Van Eetvelt welke tendensen en evoluties bezig zijn of op ons af komen en op welke manier ondernemers hierop kunnen of moeten inspelen.
Verwacht geen doemscenario’s, wel een verhaal met een open en optimistische kijk op de toekomst. De neerslag van de duizenden ondernemersverhalen die Karel Van Eetvelt de voorbije jaren gehoord heeft.

Wetten en regels in een disruptieve wereld: op zoek naar nieuwe wegen

Ondernemers, Creativiteit, Innovatie

Het uitgangspunt van deze keynote zijn opnieuw de snelle veranderingen waaraan de maatschappij vandaag onderhevig is. Maar in plaats van de focus op de ondernemer legt Karel Van Eetvelt de focus op de regelgever. Zijn onze wetten en regels nog future proof? Zijn ze bestand tegen de turbulentie die onze samenleving vandaag door elkaar schudt? Hoe moeten we onze wetten en regelgeving beter doen aansluiten bij de realiteit van vandaag, zodat we snel en efficiënt inspelen op de kansen die we nu krijgen?

Health@work

Gezondheid en Burnout, Beleid, Gezond Leven

Het aantal mensen dat dagelijks minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging doet, daalt jaar na jaar. Intussen neemt de vergrijzing zienderogen toe, stijgt het aantal mensen met overgewicht en het aantal chronische ziekten. Tegen 2040 zullen de kosten voor onze gezondheidszorg exploderen naar ruim 40 miljard euro. Een onhoudbare situatie.
In de keynote Health@work geeft Karel Van Eetvelt aan waarom het zo belangrijk is om een gezondheidsbeleid te voeren, en hoe ondernemers op een heel praktische manier hun steentje kunnen bijdragen aan een gezondere samenleving.

Ondernemers vandaag: een profielfoto

Ondernemers, Sectoren

Hoeveel ondernemers zijn er vandaag in Vlaanderen en België? In welke sectoren vind je ze vooral terug? Waarom zijn sommige succesvol en andere niet? Waar halen ze het lef om te beginnen en het doorzettingsvermogen om vooruit te gaan?
Kortom, wie is de ondernemer van vandaag?
Karel Van Eetvelt geeft een rijkgeschakeerde profielfoto van de hedendaagse ondernemer. Maar hij toont ook duidelijk aan welke toegevoegde waarde ondernemers hebben: voor onze economie, de werkgelegenheid, onze welvaart en de maatschappij in het algemeen.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands