Jacques Vermeire

Spreker
Een komiek moet vrolijk zijn.
Als je lang leeft, wordt iedere man-met-de-pet een man van de wereld.

De loopbaan van Jacques Vemeire (° 1951) is er een van hoogten en laagten. Als jongeman werd hij geweigerd aan alle conservatoria, jaren later is hij een TV-persoonlijkheid die een contract van 1 miljard in de wacht sleept. Werkelijk àlles heeft Jacques van de all-round top-entertainer van deze tijd: 100% naambekendheid, een veelvuldig gelauwerde tv-persoonlijkheid, een ontwapenende uitstraling op de planken en een talent voor humor, volslagen origineel en compleet tijdloos.

Nu staat daar weer een zotskap van 65+, die 30 jaar na zijn late doorbraak een inspirerend ondernemer blijkt te zijn. De Flandrien van de Lach die zich een onwrikbaar man van zijn woord toont. De goeroe van een nieuwe generatie stand-up’ers die een entertainer met een authentiek verhaal is. De koning van de typetjes die een mens met een visie blijkt, een zakenman met een smoel. Deel met de ervaring en de kennis van Jacques Vermeire, en beleef er nog plezier aan ook.

Volkskomiek

Over de volle breedte van het hoge voorhoofd van Jacques Vermeire staat geschreven: star quality. Met zijn 65+ is hij nog steeds – of liever: opnieuw – een beest op de planken, met een niet te stuiten energie en niet aflatend succes. Jacques Vermeire, U denkt hem te kennen. Een BV als een open boek. En toch...

Even authentiek als de onnavolgbare volkskomiek is hij de mens die respect toont voor zijn afkomst en lessen trekt uit zijn verleden. Iedere crisis een uitdaging? Als geen ander gaat Jacques Vermeire met die immer positieve ingesteldheid zijn eigen leven en werk te lijf. Privé tegenslagen en professionele successen, ze doen haast haasje-over. Maar Jacques Vermeire gaat altijd terug van waar hij komt en valt steevast terug op zijn core-business.

Het is allemaal nostalgie

Het kenmerkt alleen de allergrootsten: welke hoge toppen zij ook scheren, in alles wat ze doen blijft de bron aanwezig. Jacques Vermeire keert in 2012, na 17 jaar afwezigheid in de theaters, met een vanzelfsprekende naturel terug naar die oorsprong: comedy voor een levend publiek. In zijn vijfde zaalshow ‘5 voor 12’ vindt Vermeire zichzelf helemaal heruit in een avondvullende theatershow die zijn eigen leven feilloos fileert.

Het is allemaal nostalgie. Een vlijtige leerling was Jackie Vermeire niet. Liever liet hij de mede-leerlingen en scouts lachen. Zijn totem was Taterende Gaai. Hij droomde weg bij films van John Wayne en albums van Kuifje, speelde op straat en hing constant het zotteke uit. Tot groot vermaak overigens van zijn vader en moeder aan de zondagse ontbijttafel. Wanneer die hem de kans geven verder te studeren, zodat hij dat ook eens zou meemaken, maar zonder vertrouwen dat Jacques de hogeschool tot voorbij Kerstmis zou trekken, is dat voor de tiener een wake-up call. Het lijkt plots vijf voor twaalf. Drie jaar later haalt hij met onderscheiding zijn diploma marketing.

Geen beroepskaart

Het brengt Jacques in de vroege jaren zeventig als aankoper bij Bayer, een job die hij alleen volhoudt in combinatie met zijn cabaretgroep Kabiaar. Zowel op het Humorfestival van Knokke-Heist als op de Camaretten in Delft haalt Kabiaar de finale. Wat later is er een hitje en een passage in ‘Hitring’ met ‘Denk aan mij’. Maar wanneer hij besluit alsnog een opleiding te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, Brussel of Gent, faalt hij op drie plaatsen in het ingangsexamen. Hij heeft zijn job opgegeven. Zijn eerste echtgenote is er vandoor. En hij màg niet eens voor acteur studeren.

Jacques Vermeire gaat tappen in artiestencafé De Verloren Zoon in zijn Mechelen en krijgt een kans in het Mechels Miniatuur Theater, dankzij ‘De Collega’s’ toen op hun hoogtepunt. Maar Jacques krijgt na drie jaar de bons wegens geen beroepskaart. Tot ver in de jaren tachtig huldigt Jacques Vermeire daarom een tweesporenbeleid: muziek en komiek. Het is echter de komische acteur die na een radio-introductie in ‘Sportkaffee’ (Radio 2) naar de televisiesterren gekatapulteerd wordt in ‘Meester, hij begint weer’ (1987) en ‘De 3 Wijzen’ (1989).

De man van 1 miljard

De komiek die niet toegelaten werd aan de conservatoria, wint vervolgens het ene na het andere Gouden Oog als acteur. Van 1989 tot 1995 laat hij, samen met aangever Luc Verschueren, werkelijk héél Vlaanderen tranen lachen. Van Mannekensvere tot Zichen-Zussen-Bolder schuddebuiken fans van de gierende lach met Zaalshow I en II, samen goed voor méér dan 1.100 uitverkochte zalen en méér dan 550.000 bezoekers.

Geen typetje is zo legendarisch als Jacques Vermeires rol van Dimitri De Tremmerie (DDT) in de sitcom van de VRT FC De Kampioenen. Anderhalf decennium lang is Jacques Vermeire niet weg te denken op het kleine scherm: ‘Oei Jacques’ of ‘De Jacques Vermeire Show’, ‘Verschoten & Zoon’ of ‘De burgemeesters’, ‘Sterren op de dansvloer’ of ‘101 vragen aan’, … En alsof al die kijkcijfertoppers niet volstaan, ook op het grote, witte doek scoort hij met 700.000 bezoekers voor ‘Max’ in 1994 en sindsdien een top 10-kaskraker aller tijden.

De man met de pet

En dan, samen met het ontstaan van het epitheton ‘man van 1 miljard’ – Belgische Frank welteverstaan – ontwaakt de verzamelaar in Jacques Vermeire, maar geraakt ook zijn carrière in het slop, overschaduwd als ze is door privé rampspoed: een veelbesproken echtscheiding, het overlijden van zijn ouders op amper enkele dagen van elkaar, het overlijden van zijn volgende twee levenspartners, en zijn eigen strijd tegen kanker.

Op het moment dat Jacques in de krant zijn ontslag bij VTM verneemt, blijkt ’s mans enorme veerkracht en ondernemerszin: zijn grote comebacktournee staat in de steigers. Sindsdien – er is niet alleen '5 voor 12', maar ook 'Veel Vijven en Zessen' én de lopende reünie-tournee met De 3 Wijzen – speelt Jacques Vermeire liefst méér dan 275 voorstellingen voor méér dan 150.000 bezoekers. And counting!

Erkenning bij een nieuwe generatie stand-up comedians zowel als tv-programma’s rond zijn persoon (‘Helden van de Lach’ op Canvas, ‘Kroost’ op Vier) missen hun effect niet. Want steeds weer weerklinkt datzelfde motto, dat als ultieme conclusie en simpele levenswijsheid geponeerd wordt in zijn boek ‘De man met de pet’ (2015): een komiek moet vrolijk zijn.

Ondernemen met falen en opstaan

Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Motivatie, Creativiteit, Innovatie, Trends, Stand Up Comedians, Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Media

Al lachend zegt de zot de waarheid. “Ik ben opgegroeid in een sociale wijk in Bonheiden, ik woon nu in een asociale wijk in Keerbergen.” Even groot als de komiek Jacques Vermeire is de ondernemer Jacques Vermeire. Altijd lessen getrokken, keer op keer sterker geworden.

Als jongeman werd hij nog geweigerd aan alle conservatoria, jaren later is hij een TV-persoonlijkheid die een contract van 1 miljard in de wacht sleept. Hij is al méér dan 30 jaar een A-BV, die alom geprezen wordt om zijn loyauteit, maar hij moet zelf in de krant zijn ontslag vernemen. Weze het dat de komiek uitgerekend op dat moment klaar staat om in eigen beheer weer àlle grote zalen te veroveren.
Ups & downs, het is het leven van een topartiest die van meet af aan denkt in termen van investering, goesting, en holding.

Ontdekt hij als boy-scout dat hij mensen kan doen lachen, vandaag inspireert hij ondernemers, in een herkenbaar en geanimeerd betoog. Eén energieke levensles in ondernemen met falen en opstaan.

Van podia naar papa.. en terug

Creativiteit, Innovatie, Communicatie, Public Relations, Creativiteit, Innovatie, Trends, Stand Up Comedians, Inspirerend, Film, Kunstwereld, Media

Al lachend zegt de zot de waarheid. ‘Ik ben opgegroeid in een sociale wijk in Bonheiden, ik woon nu in een asociale wijk in Keerbergen.’Even groot als de komiek is de mens Jacques Vermeire. Hij is al méér dan 30 jaar een BV, alom geprezen om zijn loyauteit. Maar in de media ziet hij zijn privé-drama’s breed uitgesmeerd. Intussen pendelt hij onverdroten van podia naar papa ... en terug. Altijd weer staat Jacques klaar om
de grote theaterzalen te laten bulderlachen. Een komiek, zo weet hij inmiddels, moet vrolijk zijn.

Investeren in leuke dingen

Beleggen, Creativiteit, Innovatie, Motivatie, Entertainment, Stand Up Comedians, Media, Vrije tijd & Lifestyle , Food, Wine, Beer, Mode & Design

Toen hij 23 was, kocht Jacques Vermeire zijn eerste aandelen. Al gauw merkte hij dat hij er niet voldoende verstand van had. Sinds 1995 investeert hij in wijn, stripverhalen, cinema-affiches, kortom: in leuke dingen.

Beursgoeroes praten over winst en potentieel, maar zwijgen als vermoord over mislukkingen. Banken adviseren om op de beurs te beleggen, maar alleen aandelen kunnen kelderen en volstrekt waardeloos worden.

Mensen die aandelen aanbevelen zouden best niet te meewarig doen over verzamelaars. Want de voorbije twintig jaar zijn net buiten de beurs de grote winsten gemaakt. Wijn is ontploft, sinds de Chinezen beslist hebben om wijn te kopen. En waarom koopt Jacques Vermeire cinema-affiches? Omdat hij die mooi vindt. Hij heeft een neus voor dat soort dingen. Nog niets van wat hij in die meer dan twintig jaar kocht, is waardeloos geworden. Zijn exemplaar van Tintin au pays des Soviets is een goede investering gebleken en vooral een voorbeeld van zijn visie: investeer in leuke dingen.

Jacques on demand

Entertainment, Stand Up Comedians, Jongeren, Opvoeding, Pedagogie, Inspirerend, Senioren

Opvoeding van tieners vroeger en nu:

Jacques vergelijkt zijn kinder- en tienerjaren in de 50’s en 60’s van vorige eeuw met zijn eigen tienerkinderen vandaag. Badinerend, vol anekdotes en levenswijsheden.

Omgaan met de media, een moeilijk huwelijk:

Hoe gaat een top-BV om met de pers in de grijze zone tussen privacy en professionele communicatie? Ervaringsdeskundige Jacques schikt de balans vol wrange en vrolijke anekdotes.

“Jacques is iemand die een inhoudelijk verhaal op een ludieke en luchtige manier kan brengen. Hij inspireert en amuseert tegelijk, hierdoor blijf je met aandacht zijn voordracht volgen. Het was niet de zoveelste saaie theoretische voorstelling maar een plezant uurtje met veel inhoud.”

Laurens Kuijpers - Voka Limburg

"Jacques Vermeire was op vrijdag 13 mei 2016 gastspreker op een event van PMV/Z waar hij sprak over ondernemerschap. Voor een publiek van bankiers en ondernemers gaf hij tips & tricks, doorspekt met anekdotes en ervaringen. Op zowel een overtuigende als innemende wijze deelde hij zijn verhalen. Het was een uiteenzetting zonder gekke bekken maar toch op een typische ‘Vermeire-stijl’. Dit was een Jacques Vermeire zoals we hem nog niet veel zagen.
Ondanks enig scepticisme en vragen op voorhand, wist Jacques Vermeire vriend en vijand in te pakken met zijn eerlijke en oprechte uiteenzetting waarvan de appreciatie bijzonder hoog was."

Alex De Ridder - Participatie Maatschappij Vl/Zelfstandige Ondernemers
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands