Cedric Dumont

Spreker
Greatness begins beyond your comfort zone
Mental coaching: stress, angst en motivatie

Angst geeft je vleugels, lijkt het motto van Cedric Dumont. Risico’s durven nemen, het gevaar in de ogen kijken en daar energie uit putten. Hij begon als skater en surfer. Nu is hij een van de beste en bekendste basejumpers ter wereld. Zijn hele leven staat in het teken van risicosporten en avontuur. Onze huidige samenleving is verkrampt en verlamd door angst. Cedric is een toonvoorbeeld van hoe je die angst kan overwinnen. Zijn leven leest als een handboek om passie en motivatie tot de drijfveren van je persoonlijke en professionele leven te maken. Een begeesterende man met een beklijvend verhaal voor managers en teamleaders. Hij spreekt vlot vijf talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans).

De oudste droom van de mens

Vliegen – de oudste droom van de mens. Leonardo da Vinci tekende ooit als eerste een parachute. Vijf eeuwen later maakt Cedric Dumont die droom waar. ‘In feite gaat dit vooral over vrijheid, betrokkenheid en grenzen verleggen. Mijn job brengt me naar wonderlijke plaatsen, leert me respect voor het milieu en voor anderen. In mijn professioneel bestaan als basejumper vind ik de motivatie om steeds beter te worden, om mijn eigen grenzen af te tasten en te verleggen.’

Als lid van het Red Bull Air Team reist hij de wereld rond op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen. In Egypte maakte hij vanuit een helikopter een glijvlucht boven de piramides van Gizeh en landde aan de voet van het wereldwonder. In Shanghai sprong hij van de Jin Mao Tower (421 m). Zijn palmares is eindeloos. Voorlopige stand: 11.000 skydives, 2500 basejumps en meer dan 1000 wingsuit flights. In zo’n wingsuit flight suist hij tegen 180 à 200 km per uur door de lucht, zonder motor, alleen met een vleermuizenpak, een perfecte techniek en veel lef. Batman, zonder truken van de foor

Focus en angst

Aan elke sprong gaat hetzelfde ritueel vooraf. De weersomstandigheden checken, zien of het materiaal in orde is. Hij springt alleen als alles goed zit. Veiligheid komt altijd eerst. De angst houdt hem met de twee voeten op de grond, want pas als je niet meer bang bent, wordt het gevaarlijk, zegt hij. Het laatste ritueel is het sluiten van de helm. De ultieme klik.

‘Na die klik zit ik in het nu. Het lijkt een wonder, maar wie helemaal opgaat in het moment kan zich optimaal focussen. Volle concentratie, maar toch alles loslaten. The state of hyper awareness, dat leerde ik aan de Universiteit van New York. Ik ben sportpsycholoog. Die hyper awareness is geen meditatieve staat. Het is denken zonder te denken. Nu is er geen plaats voor emotie. Maar toch ben ik dan bang. Ik ben altijd bang als ik in de diepte kijk. Voor een risicosprong heb je veel negatieve emoties. Het is gevaarlijk, dat weet ik. Ik kan sterven, dat besef ik. Dus weer die vraag: waarom doe ik dit? De negatieve emotie wordt omgebogen in positieve energie. Ik moet de angst begrijpen en accepteren.’ (De Morgen, 18 februari 2012)

Sportpsycholoog

In New York studeerde Cedric sport- en prestatiepsychologie. Die studie gaf een academische basis aan wat hij al jaren instinctief aanvoelde. Bijvoorbeeld over het idee van hyper awareness. Hij houdt ervan om zijn kennis en ervaring met anderen te delen. Niet alleen met sportmensen, maar ook met bedrijven en organisaties. Zijn professionalisme werkt inspirerend, zijn mentale kracht geeft vertrouwen. Hoe leer je te focussen? Hoe leer je bijzaak en hoofdzaak te onderscheiden?

In het nu durven leven, dat is zijn boodschap. Stel een doel en ga ervoor. Die boodschap is niet nieuw, maar als Cedric ze vertelt gaat ze meteen onder je vel zitten. Niemand die beter weet hoe je je grenzen moet aftekenen en verleggen.

High Performance at work : "GREATNESS begins beyond your comfort zone"

Business & Management, Ondernemers, HR, Bedrijfscultuur, Leiderschap, Strategie, Motivatie, Topmanagers, Gedurfd, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Avonturiers, Sportcoaches/Trainers

Als manager moet je je comfortzone durven verlaten. Goed leiderschap is gebaat bij out-of-the-box-denken. Cedric Dumont leert u hoe dat kan, want niemand tast meer de grenzen af van wat mogelijk is dan hij. In zijn keynotes, seminaries en trainingsprogramma’s gebruikt Cedric technieken uit extreme sporten en de prestatie psychologie om te leren focussen en berekende risico’s durven nemen. Met zijn inzicht en ervaring leert Cedric hoe managers hun mensen beter kunnen motiveren, nauwer leren samenwerken en open staan voor verandering.

Hij maakt zijn programma’s op maat van de behoeften van de klant. Naargelang zijn vraag werkt hij één of meer thema’s dieper uit. Het zijn er voornamelijk drie: engagement, team dynamics en change management.

Als het over ‘Engagement’ gaat overloopt hij via zijn eigen job, de verschillende niveaus waarop iemand zich kan/moet engageren voor zijn job. Het gaat uiteraard over fysieke paraatheid, nogal evident als je hem bezig ziet. Maar het gaat ook over het evenwicht vinden met privéleven, negative emoties kunnen controleren en loslaten, optimisme, de mentale kracht om eigen prioriteiten te leggen, en het spiritueel engagement, om met jezelf in het reine te blijven.

Ook voor Team Dynamics is de ervaring van een extreme atleet een eindeloze bron van inspiratie. Eigenlijk hangt zijn leven af van het vertrouwen dat hij in zijn team kan/moet stellen. Positieve communicatie, gedeelde doelstellingen en visie, waterdichte afspraken en inclusief denken zijn voor alle managers de sleutels tot succes. Dan wordt een team meer dan de som van de groepsleden.

Change management is al even inherent aan zijn sport. Het volstaat dat het weer verandert, en alles verandert. Hoe schat hij zelf de risico’s in? Hoe gaat hij er mee om? Dan komt het vertrouwen op eigen skills naar boven, het durven verlaten van de comfortzone, het overwinnen van angst, voor de hiërarchie en voor jezelf. Want ‘change is the only constant’, zeker als je tussen hemel en aarde zweeft.

Zijn programma’s-op-maat leiden tot duurzame en concrete resultaten. Ze bieden bedrijfsleiders en personeelsleden een nieuwe kijk op productie, innovatie en succes.
Al meer dan tien jaar adviseert Cedric Dumont organisaties als Microsoft, Le Pain Quotidien US, SPIN NY, PWC, Ogone, The House of Marketing, Belgacom, ERGO, Spadel, Bpost, Econocom, J.Cortes en The Young Presidents Organization.

De uiteenzetting door Cédric Dumont is vorig week prima verlopen. Zijn verhaal inspireerde onze jonge managers en ondernemers enorm en sloot naadloos aan bij de thema’s van ons traject; persoonlijk leiderschap, organisatieontwikkeling en strategie. Iedereen verliet de zaal enthousiast en het onderwerp bood gespreksstof voor de rest van de avond.

Axelle Henrard - Manager talent VOKA

Cedric is op de Masterclass die we voor onze teamleiders (studenten) georganiseerd hebben komen spreken over het onderwerp 'From fear to flow'. We zitten met een bende kritische studenten waarvan er velen zelf gepassioneerd zijn over dergelijke onderwerpen. Cedric wist ze echter allemaal te betoveren met zijn oprechte en gepassioneerde manier van spreken. De concepten die hij aanhaalt zijn op zich niet de meest complexe, maar het feit dat Cedric iemand is die dagelijks risico's neemt en dus weet waarover hij spreekt maakte het ongelofelijk inspirerend. Onze studenten - en ikzelf - hebben er alvast heel veel uit meegenomen, en zin gekregen om er direct mee aan de slag te gaan! Absolute aanrader!

Isabeau Van den Bogaert - Human Development Manager

Alles is zeer naar onze wens verlopen. Zowel vorm als inhoudelijk sloot de keynote van Cedric Dumont aan bij onze wensen. Voor een gedreven salesteam met heel wat coachingservaring was dit een welkome afwisseling op een klassieke leiderschapstraining. Het plaatst de werkcontext in een ruimer perspectief met aandacht voor de hedendaagse rush-uitdagingen.

Marjolein Geens - Forum Jobs

Cedric’s global approach and focus on improving your energy level and your work-life balance is a real inspiration for me.

Arnaud Feist - CEO Brussels Airport Company

De keynote van Cedric Dumont voor onze klant in Gran Canaria is zeer goed verlopen.

Evelien Vyncke - Thomas Cook Business Incentives

“Ik wil jullie van harte danken voor de zeer geslaagde keynote van Cedric voor het nieuwjaarevent. Cedric heeft onze managers begeesterd met zijn verhaal, zowel tijdens als na het officiële gedeelte. Hieronder zien jullie enkele reacties die deze ochtend vroeg reeds in mijn mailbox zaten: ‘Het was een heel geslaagde avond, heb niets dan positieve echo’s en commentaren gehoord.’ en ook ‘Fijn om zo het jaar te kunnen inzetten’!”

Christa Claessens - Asco Industries

Cedric was the keynote speaker of our annual Jumpstart event in 2016. His presentation energized everyone. His experience in team coaching and extreme sports allowed him give a very balanced view on personal commitment and group dynamics in teams: a perfect match for an event in which ‘Team of Teams’ was one of the themes. It allowed everyone to take away some personal objectives as well as team related targets. Also everyone was charmed by his presentation style: a calm and well-structured speech where personal experiences were used at the right moments to emphasize the point he was making. Very inspiring!

Marc Vanderheyden - Managing Partner bij Spikes

"Inspiring and very practical tools that was life changing!
Thanks Cedric for a great 2 days seminar together."

Thomas Baert - CEO Chinafloors, YPO Belgium

“Vele zaken weet je natuurlijk wel, en sommige pas je onbewust toe, maar het sterke van jouw verhaal is dat het ons attent en bewust maakt zodat we inderdaad beter, efficiënter en meer bewust kunnen functioneren (‘in de flow’). Het brengt structuur en bewustzijn in het ‘onbewuste’, en kadert dit alles in het grotere geheel van hoe je leeft en omgaat met jezelf en de anderen.
Het motiveert ook om onze grenzen te verleggen, en onze kwaliteiten en competenties beter te gebruiken en te benutten zodat we beter en bewuster leven en presteren.”

Jan Ruysschaert - CEO VIGO NV

"Cedric's unique combination of action sport athlete and High performance psychologist brings a perfect connection between extreme sports and business.
In both high pressure environments, flow state is becoming a must and the only way to survive and thrive under pressure."

Vincent Herbert - CEO Le Pain Quotidien

"Cedric is een hoogvlieger maar staat met zijn beide voeten stevig op de grond. Hij weet in zijn keynotes op een korte tijd zijn publiek te boeien en zet met voorbeelden uit het dagelijks leven theorie om in praktijk. Dit alles op een vlotte manier die je verplicht jezelf in vraag te stellen en de materie onmiddellijk toe te passen zodra je de aula hebt verlaten. Keep on dreaming!"

Yves Derde - CEO Essilor Belgium
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands