Erika Van Tielen

Moderator

Erika Van Tielen (1983) was amper 19 en nog studente Communicatiewetenschappen aan de KUL, toen ze bij Ketnet aan de slag mocht als wrapper. Ruim 10 jaar later is ze een gevestigde waarde in de Vlaamse mediawereld. Ze was ondermeer omroepster bij VTM, reisde de wereld rond voor Vlaanderen Vakantieland en praatte verschillende programma’s aan elkaar op Q-music en Studio Brussel. Tegenwoordig ankert ze het journaal bij de regionale zender Rtv, leest ze reclamespots en animatiefilms in en schrijft ze over het moederschap. Haar blog- Erikavantielen.be- is uitgegroeid tot een populaire webstek en ook haar eerste boek ‘Happy Mama’ werd bijzonder goed onthaald. In haar keynote plaatst ze het thema van moederschap in het ruimer kader van de balans tussen werk en gezin. Toch blijft live presenteren haar eerste en grootste liefde. Erika is altijd perfect voorbereid en zorgt voor een evenwichtige combinatie van sérieux en spontaneïteit.

Jong geleerd

“Mijn beide ouders zijn germanisten en de liefde voor taal werd me dan ook met de paplepel ingegoten, maar ‘iets in de media doen’ was nooit een kinderdroom. Pas toen ik als Ketnetwrapper begon te werken, wist ik dat presenteren een job was die ik nog héél lang wilde blijven doen.” En zo geschiedde. Erika maakte haar studie af en verhuisde vervolgens van Ketnet naar VTM - Zomer, het eerste digitale kanaal ooit in dit land. Vervolgens duurde het niet lang voor ze gevraagd werd om op moederzender VTM om te roepen en het weekend van radiozender Q-music aan mekaar te praten.

In 2008 maakte ze de overstap naar de VRT om als reporter voor Vlaanderen Vakantieland de wereld rond te reizen. Een droomjob die ze bovendien combineerde met de presentatie van twee oerprogramma’s op Studio Brussel: “De Maxx” en “Was het nu 80, 90 of 2000?”

Liefde voor muziek. En sport.

Zelfs zonder radiowerk blijft muziek een belangrijke rol spelen in Erika’s leven. Niet onlogisch dus dat ze vaak op dat soort events opduikt. Ze presenteerde een hoop festivals en Rock Rally’s, waaronder die van HUMO in 2010.

Haar twee andere grote passies zijn reizen en sport. Erika liep in 2004 stage bij Sporza en het scheelde geen haar of ze had voor de sportjournalistiek gekozen. Die specifieke kennis leverde haar tijdens haar passage in De Slimste Mens (in 2009) trouwens lof op van vriend en vijand.

Happy Mama.

Erika is mama van twee zonen en schreef onlangs het boek ‘Happy Mama. Inspiratie voor jonge moeders: over roze en andere wolken.’ Ook op haar blog Erikavantielen.be is het moederschap een belangrijk thema.

De perfecte allroundgastvrouw.

Waar ze ook staat, wat ze ook zegt of wie ze ook toespreekt, Erika staat er. Professioneel, goed voorbereid, maar altijd met de nodige naturel. “Hoe beter je de materie kent, hoe meer je kan improviseren en daar hou ik wel van. Mijn ultieme doel is om het allemaal zo easy te laten overkomen dat het lijkt alsof ik het ter plekke aan het bedenken ben. (lacht)”

Erika voelt zich thuis in heel uiteenlopende werelden en verschijnt altijd perfect voorbereid aan de start.
Ze presenteerde al events voor ondermeer Golazo, Ringland, Hestival, VITO, Telenet, Michelin,… Welk onderwerp ze ook voorgeschoteld krijgt, ze maakt het zich eigen en geeft er bovendien die bijzondere Erika-touch aan.

Talenkennis

Erika is perfect tweetalig Nederlands-Engels. En ook (stukken) presentaties in het Frans of Duits zijn mogelijk. Erika is te boeken voor presentaties, interviews en debatten. Ze geeft ook met plezier workshops presentatietechnieken en een lezing over het moederschap, en bij uitbreiding over de balans Leven/Werk.

“De hele avond is enorm goed verlopen en wij waren zeer blij met de manier waarop Erika Van Tielen als presentatrice de avond heeft vormgegeven. Samen met de toegankelijkheid naar het personeel en de sympathie naar het bedrijf en het management toe tijdens ons feest, maken een het in totaal een heel aangename ervaring”

Siebren De Schutter - VPK

“We hebben een super tweedaags event achter de rug waarbij Erika Van Tielen met verve de presentatie van het event verzorgde. Ze heeft een zeer aangename persoonlijkheid, en was de ideale gastvrouw! Ik kijk al uit naar een volgende samenwerking met haar.”

Jo Kusseneers - Bouwunie

“Erika was onze host tijdens een internationaal event. Door haar goede voorbereiding kon ze zich de materie heel makkelijk eigen maken. Haar natuurlijke flair en vlotte verschijning zorgden voor een vlekkeloze presentatie. Zowel de organisatie als de internationale gasten waren absoluut opgezet met Erika als host. Wat ons betreft zeker een aanrader.”

Kristof Claessens - Corporate Change and Culture Officer - PEARL@KBC

“Met Erika Van Tielen hadden we de juiste presentatrice op de juiste plaats. Haar presentatie was af en had een mooie en frisse insteek naar de verschillende korte stukjes, die de film ondersteunden. Zowel kunstenaar Piet Peere als ikzelf waren blij met Erika de juiste keuze te hebben gemaakt. Dank u wel voor de begeleiding en tot bij een volgend event.”

Rudy Van Hoey - Mathildestudios
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands