Wim Smets

Spreker
Geheimen van strafste Belgische alpinist
Managers kunnen leren van bergbeklimmen

Wim Smets (1968) is een man met ambitie die houdt van uitdagingen. De Antwerpenaar haalde met onderscheiding zijn diploma Toegepaste Economische Wetenschappen aan UFSIA. Met die bagage ging hij in 1990 aan de slag in de IT-wereld terwijl hij tegelijkertijd zijn studies vervolmaakte met een MBA aan de Vlerick Business School. Hij vulde deze diploma's aan met specialisaties, en gaat nu de IT bedrijven van de wereld rond. Zoals hij ook doet met de hoogste bergen, met een indrukwekkend palmares over de 7 continenten.

Wim Smets laat als spreker op zijn eigen bescheiden manier een diepe indruk na op zijn toehoorders. Hoewel weinig toehoorders een piek van 8000 meter hebben beklommen, slaagt hij erin zijn publiek te boeien met zeer herkenbare verhalen, over het aangaan van uitdagingen, het keihard werken aan een project, veranderingen en het oplossen van problemen. Naast lezingen voor een algemeen publiek weet Wim Smets als geen ander een managementpubliek te boeien.

Globetrotter

Na zijn MBA bij Vlerick koos Wim al snel voor een carrière als project en program manager. Om die keuze kracht bij te zetten behaalde hij ook een certificaat als Project Management Professional bij het Project Management Institute. Ondertussen is hij actief als Global Transformation Director. In die functie reorganiseert Wim de IT-afdelingen van multinationals en overheden. Zijn transformaties beïnvloeden het werk van tienduizenden werknemers. Door de jaren heen woonde hij in Duitsland, Engeland, Ierland en Spanje. In de meeste Europese landen, maar ook in de VS, India, China en de Filippijnen heeft hij transformaties geleid.

Altijd met mensen

Wim maakte naam als veranderingsmanager, die niet boven maar tussen het team staat. “Ik ben niet bang om de mouwen op te stropen, en samen met anderen aan oplossingen te werken. Het gaat weliswaar steeds over IT-transformatieprogramma’s, maar toch zijn het altijd de mensen die het verschil maken: mensen die zich niet goed voelen bij de verandering, of mensen die net heel gemotiveerd zijn. Om succes te behalen, is het essentieel dat je mensen kan begeleiden op deze reis, goed wetende dat de uitkomst voor hun eigen carrière niet altijd duidelijk is. Ik geef mijn program managers veel persoonlijke ondersteuning en investeer heel wat tijd in het coachen van junior project managers.” Om beter aan de noden van zijn teams te kunnen voldoen volgde hij in 2012 nog een opleiding tot Personal Coach en behaalde in 2016 een certificaat in Change management bij PROSCI.

Klimmerstop

Maar ook buiten de IT-wereld houdt Wim van ambitieuze uitdagingen. Hij is een gepassioneerd bergbeklimmer en legt zich daarbij toe op het extreme hooggebergte. Zijn palmares is zondermeer indrukwekkend. Zo is hij de derde Belg die de “7 Summits”, de hoogste bergen op elk van de 7 continenten, beklom. In 2007 stond hij op de top van de Mount Everest (8850 meter), de hoogste plek op aarde. In 2011 bereikte hij als eerste Belg de echte top van de Broad Peak (8051 meter) in Pakistan en redde daar het leven van een Zuid-afrikaanse klimmer. Als enige Belg probeerde hij de K2 (8611 meter) te beklimmen, maar de expeditie strandde.

Belgisch recordhouder

In de klimmerswereld staat Wim vooral bekend als de Belg met de meeste 8000-ers. Hij bereikte al vijf keer de top van een berg van meer dan 8.000 meter hoog. In 2012 evenaarde hij het 20 jaar oude Belgische record van Ingrid Baeyens door zijn vierde 8000-er te beklimmen. Tijdens deze beklimming van Manaslu (8163 meter) toonde Wim zich een echte doorzetter door de top te bereiken met een gebroken enkel. 8 maanden later verbrak hij datzelfde record door als eerste Belg de 8.516 meter hoge Lhotse in Nepal te beklimmen.

Aardbeving

Zijn prestaties trekken ook de aandacht van de media. Mede daardoor werd zijn eigen website in 2012, het jaar van de expeditie naar Lhotse, meer dan 300.000 keer bezocht. Wim was ook op expeditie in Nepal toen het arme land in de lente van 2015 werd getroffen door een vreselijke aardbeving. Meteen zette hij zich in om fondsen te garen voor de meest getroffen dorpen.

Adembenemend

Wim Smets is als spreker in de eerste plaats een inspiratiebron. Op zijn eigen bescheiden manier laat hij een diepe indruk na op zijn toehoorders. Hoewel weinigen wellicht ooit een piek van 8000 meter hebben beklommen, slaagt hij erin zijn publiek te boeien met zeer herkenbare verhalen, over het aangaan van uitdagingen, het keihard werken aan een project, veranderingen en het oplossen van problemen. Naast lezingen voor een algemeen publiek weet Wim Smets als geen ander een managementpubliek te boeien.

Ook voor managers

Bergbeklimmen is jezelf immers tot het uiterste drijven. De ervaringen die je daar opdoet zijn even essentieel in het bedrijfsleven. Als ervaren program manager in de IT-sector, gespecialiseerd in veranderingsmanagement, is Wim Smets perfect geplaatst om deze parallellen tussen bedrijfsleven en bergbeklimmen helder uit de doeken te doen. Want achter elke geslaagde expeditie gaat een stevige portie management schuil: doelen stellen, time management en planning, resource management, team building, risicobeheer, … Wim Smets is de ideale gids om u te tonen hoe u dat in uw bedrijf in de praktijk kan omzetten.

De Vlerick Business School ziet het potentieel in het unieke uitgangspunt als manager/klimmer van hun oud-student ook in en engageerde Wim in 2014 als gastdocent.

The only way is up

Business & Management, Ondernemers, Diversiteit, HR, Bedrijfscultuur, Leiderschap, Strategie, Management, Motivatie, Inspirerend, Sport & Avontuur, Avonturiers, Individuele sporters, Teamsporters, Reizen

Bergbeklimmen is jezelf tot het uiterste drijven en dat vereist een grote dosis doorzettingsvermogen. Wim Smets deelt de lessen die hij geleerd heeft op extreme hoogte en legt op een verhelderende manier uit hoe deze lessen ook toepasbaar zijn op de werkvloer en in het dagelijkse leven.

In de zone des doods, boven de 8000 meter, is het immers dodelijk om de verkeerde doelstellingen na te jagen. En vasthouden aan het originele plan terwijl de weersomstandigheden gewijzigd zijn, kan ertoe leiden dat je de top niet bereikt.

Een piek van 8000 meter beklimmen is een ook groepsuitdaging, waarbij je leven kan afhangen van de andere teamleden. Uit ervaring weet Wim Smets dat je maar beter een divers team kan bouwen, waarin alle noodzakelijke vaardigheden vertegenwoordigd zijn.

Een piek in het hooggebergte is een bovendien gevaarlijke omgeving. Je kan de risico’s wel beperken, maar een zekere mate van risico is inherent aan elke uitdagende onderneming. Zonder risico’s zal je ook heel wat opportuniteiten in het leven aan je moeten laten voorbijgaan. Onderweg zullen niet alle omstandigheden onder je controle zijn. Hoe je op die omstandigheden reageert, kan je wel zelf bepalen.

En om een betere klimmer te worden, moet je bereid zijn om uit je comfort zone te verlaten en te leren van de fouten die je maakt.

Wim legt op een verhelderende manier uit hoe hij zijn ervaring als IT-manager kan toepassen in klimexpedities, en omgekeerd. De twee carrières versterken elkaar, en u zit op de eerste rij om lessen te trekken uit de ervaringen van deze gevoelvolle spreker. In deze boeiende voordracht krijgt u op een unieke manier levenslessen en nieuwe inzichten aangereikt.

Het leven zoals het is: bergbeklimmen

Business & Management, Leiderschap, Strategie, Management, ICT & Technologie, Inspirerend, Sport & Avontuur

Alpinisme is meer dan een wandeling waarbij het pad plots nogal steil omhooggaat. En niet elke bergbeklimming wordt geteisterd door levensgevaarlijke sneeuwstormen op het gevaarlijkste punt van de gletsjer. Maar elke expeditie draait wel omsamenwerken in een multicultureel team, in soms barre omstandigheden, met dat éne doel: de top halen.

Wie het niet ziet zitten om zelf aan een expeditie mee te doen, kan toch uit eerste hand leren hoe het eraan toegaat op enkele duizenden meters hoogte. Hoe begin je eraan, de voorbereidingen, het kampleven, de kou en ontberingen, onverwachtse gebeurtenissen: als doorwinterde spreker slaagt Wim Smets erin u het gevoel te geven dat u er zelf bij was, en u op weg te zetten naar die berg die u altijd al zelf wilde beklimmen.

“Alles zeer positief verlopen, de laatstejaarsstudenten waren muisstil tijdens de keynote van Wim Smets, … maakten wij hier nog nooit mee. Super geslaagd dus! Het was voor velen van hen ook een eye-opener, nu ze de stap gaan zetten van studeren naar werken, een belangrijk en ingrijpend veranderingsproces in hun nog jonge leven.”

Leo Schoeters - Thomas More

“Je tiens encore une fois à vous remercier pour votre participation à la soirée du Club Wallonie Export : votre présentation a été unanimement appréciée ainsi que votre personnalité. Sans parler de votre parcours qui a suscité une énorme admiration. Ce fut un réel plaisir de partager ces moments avec vous."

Monique Oger - chargée de communication - Club Wallonie Export

“Alles is prima verlopen. Onze organisatie is momenteel in volle transitie en Wim Smets heeft in dit kader voor onze medewerkers een zeer boeiend en aanstekelijk verhaal gebracht.”

Sofie Questier - HR Manager Belgisch Instituut voor de Verkeers

"Impressive keynote from Mountaineer Wim Smets during the Showpad Sales Kickoff. How to bring a team from the basecamp to the top or how to grow a pre-nicorn to a unicorn with a great team. Thanks for the inspiring session!"

Mario Heneca - Showpad

Bedankt voor de boeiende uiteenzetting. Indrukwekkend om te zien tot wat een mens (mits goede voorbereiding en aanpak) in staat is. Ik heb er alvast veel van opgestoken om in mijn persoonlijk en professioneel leven te gebruiken.

Thomas Coorevits - Accountmanager Dumaplast

Wim Smets bracht een goed en boeiend verhaal. Hij kreeg een hoge rating op onze evaluatie!

Martijn de Groot - Canon Business Services
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands