Wilfried Van den Brande

Spreker
Een boeiende verteller + prachtige vocale muziek = wonderrecept.
Passie in muziek en woord.

De passie voor muziek kreeg Wilfried Van den Brande (°1964) van huis uit mee. Het professionele leven van de Vlaamse bas-bariton speelt zich nu af in twee werelden: opera/oratorium en het repertoire van de Amerikaanse songwriter Cole Porter, bekend van klassiekers als I’ve got you under my skin, Night and day, Love for sale, Anything goes...

Wilfried brengt beide werelden samen, met veel passie en een grote zin voor authenticiteit. Hij neemt u mee op een originele wandeling door diverse muzikale werelden. Altijd combineert hij muziek en woord en praat en zingt een onderhoudende en geanimeerde avond aan elkaar – puur genieten in het gezelschap van een topmuzikant.

Muziek zonder grenzen

Al op jonge leeftijd stond vast dat Wilfried in de muzikale voetsporen van zijn vader, Arnold Brand, zou treden. Een tijdlang studeert hij filosofie maar snel kiest hij voor zijn eerste liefde, de muziek. De voorbije jaren bouwde hij een internationale zangcarrière uit en stond hij als solist op de planken van onder meer de Munt en de Vlaamse Opera. Maar Wilfried werkte ook samen met muziektheaterensembles als Transparant en Walpurgis, en met belangrijke orkesten als het Vlaams Radio Orkest/Brussels Philharmonic, de Filharmonie, het Prometheus Ensemble, het Nationaal Orkest van België, het Symfonie Orkest Vlaanderen, Prima La Musica en de Beethoven Academie.

De taal van de muziek kent geen grenzen. Wilfried is dan ook zeer actief in het buitenland en zijn lijst met internationale samenwerkingen oogt ronduit indrukwekkend. Hij werkte samen met toporkesten als het Orchestre de la Suisse Romande, het WDR Rundfunkorchester, de Heidelberger Symphoniker, het Philharmonisches Orchester Südwestfalen, de Nürnberger Symphoniker, het Orquestra Sinfonica de Asturias, het Orchestra Filarmonica Italiana enzovoort.

Antropoloog van de liefde

Ook muzikaal doorbreekt Wilfried Van den Brande grenzen. Meer dan tien jaar geleden geraakte hij gepassioneerd door de muziek van de Amerikaanse songwriter en Broadwaycomponist Cole Porter (1891-1964). Sindsdien heeft hij één bijzondere missie: het immense repertoire – Porter schreef wellicht meer dan duizend songs – een betere bekendheid bezorgen en meer geliefd maken bij het grote publiek. Nochtans is de muziek van Cole Porter een deel van ons collectieve geheugen, al beseffen we dat niet altijd. Maar de vertolkingen door Ella Fitzgerald of Frank Sinatra van nummers als Begin the beguine, Night and day, I’ve got you under my skin en Ev'ry time we say goodbye doen meteen een belletje rinkelen.

Maar de jazzy en swingende interpretaties van deze jazzmuzikanten deden volgens de componist niet altijd recht aan zijn subtiele songs. En daar wil Wilfried Van den Brande wat aan doen: hij brengt Cole Porter zoals de componist dat zelf wou en ook zelf deed, met meticuleus respect voor de lyrics en de genoteerde muziek.

Cole Porter is een chroniqueur van de liefde – in muziek en woord, want uitzonderlijk is dat Porter zowel tekst als muziek voor zijn rekening nam. Zijn perspectief op de liefde gaat breed, en hakt diep: zelfs in één song slaagt hij erin om een rijkgeschakeerd beeld van een subtiele gevoelswereld te schetsen. Als een antropoloog van de liefde dissecteert hij met woorden en noten wat in liefde en passie onuitgesproken en onzegbaar is.

Wilfried Van den Brande schetst het leven van Cole Porter als een Griekse tragedie: Porter is immers een schatrijke dandy die met een enorme ijver in een sfeer van grote luxe aan zijn songs werkt, tot een dramatisch ongeval zijn jetsetleven verstoort.

Ambassadeur

Wilfried Van den Brande is intussen uitgegroeid tot een wereldwijde ambassadeur en pleitbezorger van dit nog altijd ondergewaardeerde repertoire. In 2010 stelt hij in Carnegie Hall (New York) de 5 cd-box ‘A Tribute to Cole Porter’ voor. In 2014 gaat www.coleporteranthology.com online met in totaal 325 liederen – de website is een levend geheugen in klank en beeld van Porters muziek. De passie voor Cole Porter leidde naar een doctoraat in de kunsten, dat Wilfried behaalde met grootste onderscheiding (2014). In 2016 werd de documentaire 'Looking for Cole', die Wilfried samen met zijn zoon Simon en Lou Demeyere uitwerkte, uitgebracht door EuroArts en internationaal verdeeld door Warner Music. Wilfried werkte eveneens mee aan A Cole Porter Companion, een academisch standaardwerk, uitgegeven door de University Press of Illinois.

Dompel u onder in een verleidelijke muzikale wereld. Wilfried Van den Brande is uw gids en focust zich op een discours dat stilstaat bij de vraag: waarom is muziek zo belangrijk voor ons? In zijn gezongen lezingen probeert hij daar een antwoord op te vinden. Prachtige muziek, een meeslepend menselijk verhaal en een gepassioneerde zanger en verteller zijn de ingrediënten voor een boeiende en ontspannende avond.

‘I’ve got you under my skin’: het wonderlijke leven van Cole Porter

Wereld, Kunst & Cultuur, Muziek, Theater/Opera

Een terugblik in muziek en woord op de roaring twenties en het wonderlijke leven van Cole Porter, een van de kleurrijkste Broadwaycomponisten ooit. Porter combineerde een jetsetleven met het gedreven bestaan van een onverdroten songwriter. Hij was homoseksueel maar bleef een leven lang gelukkig getrouwd met Linda Lee Thomas, ooit omschreven als de mooiste vrouw ter wereld. Een man met uitgesproken meningen die toch aansluiting vond bij heel diverse bevolkingsgroepen. Als Amerikaan verbleef hij twintig jaar in Parijs, Venetië en Londen en daar ontwikkelde hij een heel eigen muzikale taal. Een componist die vooral populair was in de wereld van musical en jazz, maar de wortels van zijn muziek gaan onmiskenbaar terug op Schubert, Schumann, Mozart en Debussy, op de ragtime en blues.

Wilfried laat u de echte Cole Porter ontdekken: hij combineert de expertise van een klassieke operazanger met het 'adventurous out of the box'-denken van een jazzmusicus. Porters muziek zit vol tragiek, poëzie en humor, vol dubbele bodems en onbekende parels. De songteksten zijn nooit stroperig, altijd doorleefd en onvervalst. Niet voor niets noemde Hugo Claus hem een van de grootste dichters ooit.

Wilfried Van den Brande vertelt en zingt (10 à 12 nummers in een voordracht van 2 x 40 minuten)
In samenwerking met Peter Hertmans (gitaar) en Jos Machtel (contrabas)
Of In samenwerking met Adriaan Jacobs (pianist)

Het verhaal van het Great American Songbook

Entertainment, Geschiedenis, Amerika, Kunst & Cultuur, Film, Muziek, Theater/Opera

The Great American Songbook is de verzamelnaam voor de Amerikaanse songs die door uitvoerders als Bing Crosby, Frank Sinatra, Fred Astaire, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Sarah Vaughan een bijzondere kleur hebben gegeven aan de geschiedenis van de twintigste eeuw. De meeste songs hebben hun wortels in het musicalrepertoire van Broadway of Hollywood en hebben het tot ‘standard’ geschopt, vaak ook in jazzversies. Het American Songbook heeft traditioneel vijf grote protagonisten: aartsvader Irving Berlin, Jerome Kern, George Gershwin, Richard Rodgers en Cole Porter. Samen met veel andere componisten schreven zijn stuk voor stuk songs die in het collectieve geheugen opgenomen zijn.
The Great American Songbook is muzikaal erfgoed van het allerhoogste niveau, vaak geschreven door een tekstdichter én een componist: Rodgers & Hart, George & Ira Gershwin, Kern & Hammerstein. Muziek die u ongetwijfeld kent maar die door Wilfried Van den Brande teruggebracht wordt naar haar oorspronkelijke context. De bas-bariton vertelt u het verhaal achter deze unieke muziek en zingt enkele hoogtepunten.

Wilfried Van den Brande vertelt en zingt (10 à 12 nummers in een voordracht van 2 x 40 minuten)
In samenwerking met pianist Adriaan Jacobs
Of In samenwerking Peter Hertmans (gitaar) en Jos Machtel (contrabas)

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands