Veerle Dobbelaere

Spreker
Ademruimte creëren als levensmotto
Hoe vind je als onderneming zuurstof om mensen blijvend te motiveren en efficiënt te laten samenwerken?

Iedereen kent haar als een gevierde actrice, maar Veerle Dobbelaere (1967) is veel meer dan dat. Door haar grote belangstelling voor mensen – met al hun dromen, verlangens en angsten – volgde ze een opleiding tot gecertificeerd life & mental coach. Ze ziet het als haar missie om in deze drukke, snel veranderende wereld meer balans en rust te brengen. Zonder ademruimte is niet te leven. Ook bedrijven en organisaties hebben voldoende zuurstof nodig, maar vaak weten ze niet hoe ze het moeten aanpakken.

Acteren: mijn grote liefde

“Als actrice geniet ik ervan om in de huid van een personage te kruipen en uit te zoeken wat haar dromen en verlangens zijn, maar evengoed wil ik weten waar haar grote pijn en angst zitten. En vooral: hoe mijn personage die dingen vormgeeft. Acteren blijft nu eenmaal mijn grote liefde en ik hoop ook in de toekomst nog mooie rollen te kunnen vertolken.”

Op haar 19de trok Veerle naar de theaterschool Studio Herman Teirlinck; in 1990 studeerde ze er af. Naambekendheid bij het brede publiek verwierf ze in 1995 toen ze de temperamentvolle Leontien Hox neerzette in de succesvolle VTM-serie Ons Geluk. Later stal ze de harten van het Vlaamse publiek als de pittige advocate Chris Haagdoorn in de VRT-reeks Recht op Recht. Maar ook in andere succesreeksen als Windkracht 10 of Heterdaad was ze te zien. In de één-reeks Vriendinnen speelde ze de pittige Eva; de tv-reeks werd door meer dan een miljoen mensen bekeken.

Ook op het witte doek is Veerle geregeld te zien. Denk maar aan films als Alias, Smoorverliefd en Groenten uit Balen. In 2009 vertolkte ze op fenomenale wijze de rol van Magda De Herdt in SM Rechter (regie Erik Lamens).

Foert!

De voorbije jaren kroop Veerle ook met succes in haar pen. In ‘Foert! Ik ben veertig’ bundelde ze columns, allerhande tips en bedenkingen over ouder worden. Haar tweede boek, ‘Te gast bij Florina’ (2016) zet mensen aan om met weinig tijd en middelen hun huis persoonlijk aan te kleden. Met haar verwonderde blik op de wereld en een fijn gevoel voor humor geeft Veerle haar visie op de thema’s die haar nauw aan het hart liggen.

De gasten van Veerle

“Ik geloof dat we veel kunnen leren van elkaar als we bewust de tijd nemen om écht te ‘ont-moeten’. En omdat het allemaal zo vaak zo snel gaat, heb ik op mijn vijftigste een nieuw concept in het leven geroepen: ‘De gasten van Veerle.’
Mijn gasten en ik, wij vertragen en staan stil bij een aantal belangrijke thema’s in het leven: onder andere geluk, talent, grenzen, veerkracht, leiderschap. Wat me telkens weer opvalt, is hoezeer mensen in staat zijn om écht te verbinden en te vertrouwen als ze er de juiste ruimte voor creëren.”
De inzichten en ervaringen vanuit dit project zet ze nu ook in om bedrijven en organisaties beter te laten functioneren.

Van het toneelpodium naar de werkvloer

Tijdens haar acteeropleiding verwierf Veerle een aantal competenties: observeren, luisteren, verbinden, vertrouwen (op), communiceren, samenwerken, (durven) overgeven, alert zijn (en blijven), creatief denken én handelen, empathisch communiceren, flexibel zijn, oplossingsgericht denken … Die vaardigheden blijken een bijzondere meerwaarde te zijn binnen de bedrijfswereld. Waarom? Het zijn onmisbare tools omdat ze voor een constructieve houding zorgen – tegenover jezelf, je collega’s en je organisatie – en omdat je zo in deze woelige tijden oplossingsgericht leert denken.

Een nieuwe passie

“Mensen, verhalen en ont-moetingen, daar leef ik voor. Die belangstelling voor anderen, die passie heeft mij ertoe aangezet om een opleiding tot ICF-gecertificeerd life & mental coach te volgen (ICF staat International Coach Federation).”
“Als coach ben ik ervan overtuigd dat we allemaal beschikken over de kracht en het vermogen die nodig zijn om onszelf op te tillen, die ons brengen waar we willen zijn. Soms lukt dat alleen, soms hebben we hulp nodig. Door je bewust te worden van gevoelens en wat ze met je lichaam doen, door je gedachten te observeren en te leren om er meer controle over te hebben, door spanning uit je lichaam weg te ademen, creëer je letterlijk meer ruimte.”
Meer ruimte voor alertheid, focus, communicatie, flexibiliteit, creativiteit, verbinding – en laat dat nu net ook de aandrijfkrachten zijn die alle kleine en grote organisaties draaiende houden.

Ademruimte

“Als actrice ben ik me erg bewust van mijn ademhaling. Het is de basis van hoe ik mijn lichaam inzet als instrument om een rol te vertolken. Als coach herken ik wat stress met je ademhaling doet. Als ik mensen coach, merk ik hoezeer er een diepe noodzaak is aan vertragen en bewuster leven. Ik wil de context, plaats en ruimte creëren om mensen in contact te brengen met pure waarden: verbinding, delen, luisteren en empathie. Als ik mijn gasten dan zie openbloeien – ze komen tot rust en vinden weer aansluiting met zichzelf – dan is mijn missie geslaagd.” En zo gaat het zowel bij individuele mensen als bij teams en organisaties.

Zuurstof voor je organisatie

Ademruimte hebben we niet alleen nodig in ons persoonlijke leven. Ook in ons professioneel bestaan moeten we leren om op adem te komen en afstand te nemen. Alleen zo gaan we vooruit, alleen zo worden we productiever, alleen zo kunnen we beter samenwerken op de werkvloer. Daarom is het hoog tijd dat ook bedrijven en organisaties bewust stilstaan bij die levensnoodzakelijke ademruimte. Door deze preventieve aanpak doe je meteen ook aan actieve stressbeheersing en vergroot je het welzijn op de werkvloer.

Foto's: © Stefanie Faveere

Hoe creëer ik als bedrijf ademruimte?

Business & Management, HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Motivatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Film

We leven in een VUCA-wereld: onze leef- en werkomgeving is Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous. Het is moeilijk om zich in deze context staande te houden. Bedrijven en de mensen die er werken meer ademruimte geven, dat is de missie van Veerle Dobbelaere. Want zonder zuurstof kun je niet overleven. Als mens spreekt dat voor zich, maar ook als onderneming en organisatie is voldoende zuurstof noodzakelijk. Je kan nooit te veel ademruimte hebben!

Financiële ademruimte, dat begrip is goed bekend: het betekent genoeg middelen hebben om reserves aan te leggen, de nodige investeringen te kunnen doen, te produceren en innoveren. Maar ook – en misschien nog veel belangrijker – in menselijk kapitaal moet je investeren. Zorgen dat je leidinggevenden, medewerkers en teams genoeg ademruimte hebben om de toekomst van het bedrijf te verzekeren. De ruimte om juiste keuzes te maken, beter samen te werken, juiste prioriteiten te stellen, om innovatief te denken … kortom te zorgen dat je in deze VUCA-wereld kan surfen op de golven en niet verdrinkt.

Vergeet de klassieke teambuilding en pak het anders en beter aan. Als follow-up van deze keynote biedt Veerle een vijftal mogelijke workshops aan, zowel voor leidinggevenden als voor specifieke teams: Werkgeluk werkt – Stap voor stap meer ademruimte – Word leider van morgen – Improvisatie innoveert – In 5 stappen naar het team van morgen.

Laat u gidsen door Veerle Dobbelaere: ze vertelt u haar verhaal en zet u op weg om vanuit die achtergrond nieuwe en cruciale stappen te zetten in uw onderneming. Zo maak je je organisatie stressbestendig, veerkrachtig en future-proof.

De lezing was heel goed gebracht! Het was inhoudelijk boeiend en aangenaam om naar te luisteren. De vraagstelling nadien was zeer interessant. Veerle Dobbelaere is een heel aangename en toffe madame!

Sandrina Coopman - Regiomanager markant Oostende-Veurne-Diksmuide
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands