Tony Mary

Spreker
Sterke spreker - duidelijk en onderbouwde visies
Kuddegedrag is niets voor Mary

De carrière van Tony Mary (1950) is indrukwekkend. Van ambtenaar klom hij op tot topmanager van mastodonten als IBM en Belgacom. Bij het brede publiek werd hij bekend als baas van de VRT. In tegenstelling tot zijn collega-CEO’s schrikt Mary er niet voor terug om ook in maatschappelijke discussies kleur te bekennen.

In zijn speeches is hij even gepassioneerd als hij steeds in zijn carrière is geweest. Zijn rijke loopbaan zorgt ervoor dat hij met veel kennis van zaken kan spreken over zijn stokpaardjes: media, technologie en management. Als één van de weinige bedrijfsleiders van ons land durft hij ook ongezouten zijn visie te geven over waar het volgens hem naar toe moet met onze samenleving.

Maatschappelijk belang

Het verhaal van Tony Mary is een spiegel van de steile opgang die Vlaanderen in de naoorlogse periode meemaakte. Terwijl zijn grootouders nog boerden, behaalde vader Mary als eerste van het dorp een humanioradiploma. Tony Mary schreef op zijn beurt dorpsgeschiedenis door als eerste een universitair diploma te halen. Zijn vader was ambtenaar en zeer toegewijd aan het staatsidee, de herverdelende rol van de overheid en de democratie. “Ik ben grootgebracht met het idee dat het maatschappelijk belang boven alles gaat” zegt hij hierover. Voor de jonge Mary was het dan ook de logica zelve dat hij in 1971 aan de slag ging bij het ministerie van Arbeid en Tewerkstelling.

Citroen

Maar Tony Mary voelde zich niet thuis in de administratie. Het was zijn dienstchef die hem aanmoedigde om te vertrekken en hem zelfs inschreef voor een examen bij IBM. Mary in De Standaard: “Pas toen ik al een week bij IBM werkte heb ik het tegen mijn vader durven vertellen. Hij vond dat Amerikaanse bedrijven alleen maar oog hadden voor het maken van winst en reageerde dan ook slecht: ‘Ze gaan U uitpersen als een citroen, ga terug van waar ge komt’.” Maar Mary bleef en na zestien jaar carrière wordt hij in 1990 de nummer één van IBM-België.

Verhuis

In 1993 wordt Tony Mary even zelf ondernemer. Samen met twee vrienden richt hij Synergia op dat noodlijdende KMO’s opkoopt. Vijf jaar later verkopen ze hun aandelen waarbij ze een meerwaarde realiseren van vier keer het geïnvesteerde bedrag.
Vervolgens is het de beurt aan Belgacom waar hij topman wordt van de afdeling die zich toelegt op de 1500 grootste klanten. Bij de Amerikaanse gigant SITEL wordt hij in Londen verantwoordelijk voor alle Europese activiteiten. Einde jaren negentig trekt hij naar Parijs waar hij een herstructurering doorvoert bij computerbouwer Bull.

Wereldwijd staat hij er in voor de marketing en verkoopsontwikkeling. Zoveel managersgeweld blijft niet zonder gevolg: in heel zijn carrière woonde Mary maar liefst dertien jaar in het buitenland en verhuisde evenveel keer zijn hele hebben en houden.

Brood en spelen

Eenmaal de klus bij Bull geklaard gaat het richting KPMG om vervolgens in 2002 bij de VRT aan de slag te gaan. Financieel is het een serieuze stap terug. Mary: “Ik verdiende bij de VRT minder dan de helft als bij KPMG. Ik heb het toch gedaan voor het maatschappelijke aspect en omdat ik die uitdaging wilde aangaan.” Maar in 2005 botert het niet langer met zijn voogdijminister Geert Bourgeois en een jaar later wordt Mary aan de kant geschoven. Maanden gaat het in de media en in het parlement over zijn contractueel vastgelegde opzegvergoeding en wordt hij beschuldigd van gesjoemel met onkostenvergoedingen. Het Rekenhof pleit hem over de hele lijn vrij: “In Vlaanderen hangt een afgunstcultuur, ook inzake geld. Als een eersteklasser een topspeler wil houden, betalen ze vaak meer aan jaarloon dan wat een manager van een Bel20-bedrijf verdient. Het bestuur van een voetbalclub krijgt applaus, terwijl over managers iedereen schande spreekt. Toch is de bijdrage van die speler aan de samenleving er wel enkel één van brood en spelen, terwijl die topmanagers werk verschaffen aan tienduizenden mensen.”

Mijn gedacht

Een grijze muis in maatpak zijn, is dan ook niets voor Tony Mary. Resoluut komt hij voor zijn mening uit waarbij hij ook ingaat tegen wat bon ton is. Mary: “Wat me echt zorgen maakt is de sociaal tikkende tijdbom waarop we zitten. We pronken graag met ons algemeen secundair onderwijs dat tot de beste van de wereld hoort maar we hebben ons technisch en beroepsonderwijs laten verkommeren. En dan staan we verstomd dat zestig procent van de jongens niet afstudeert in dat beroepsonderwijs. Steeds meer van die jongeren, vaak zijn het allochtonen, denken dat ze studeren om werkloos te worden. Zij geven er de brui aan. Is dat armoede? Neen, want ze verdienen hun centen in het alternatieve economische circuit. Het gaat dus niet over geld maar over ‘wie ben ik in de samenleving?’ Dan krijg je het soort van excessieve reacties zoals in Kuregem of Borgerhout. Nultolerantie is enkel een symptoombestrijding terwijl de tijdbom verder tikt.”

Vandaag is Tony Mary bestuurder in vijftien socio-culturele verenigingen en bedrijven. Vanuit zijn jarenlange ervaring begeleidt hij vandaag een aantal CEO’s van jonge bedrijven waarbij hij voor hen een persoonlijk klankbord is. Tony Mary is vader van drie zonen, waarvan strafpleiter Sven Mary de bekendste is.

In de cockpit van de mediabaas

Media

Tony Mary stond meer dan vier jaar aan het hoofd van de VRT. Met meer dan tweeduizend werknemers één van de grootste mediabedrijven van ons land. In tegenstelling tot andere Europese landen is bij ons de publieke omroep inzake marktaandeel veel sterker dan de commerciële evenknieën. Tony Mary wist onder zijn bewind deze voorsprong nog te vergroten en kent het medialandschap door en door. In deze lezing geeft hij U inzicht hoe de verschillende mediagroepen zich ten overstaan van elkaar verhouden, gaat hij in op de gevolgen van mediaconcentratie en de invloed van de politiek. Ook de technologische evoluties die ons te wachten staan en de rol van de journalist binnen onze samenleving passeren de revue.

De Manager van Vandaag

Topmanagers

De wereld is in volle verandering. Vandaag moet een topmanager met heel wat omgevingsfactoren rekening houden. Interne en externe druk zorgen er voor dat een baan als manager haast even onzeker is als deze van een voetbaltrainer. Tony Mary hierover in Manager Magazines: “Als CEO beoefen je het meest eenzame beroep ter wereld”.
Vanuit zijn jarenlange ervaring als topmanager bij internationale mastodonten gaat Mary dieper in op wat de rol is van de CEO, hoe een efficiënt operationeel management kan worden opgezet en hoe crisissen moeten worden aangepakt.

Ik, slechte Vlaming

België

In deze tijden dat in Vlaanderen zowel links als rechts pleiten voor meer autonomie, zet Tony Mary zich beenhard af tegen het nationalistisch discours. Tony Mary: “We hebben geen politici meer die oog hebben voor de lange termijn. Enkel de waan van de dag interesseert hen. In het noorden van ons land houden nagenoeg alle politici een separatistisch discours, ook diegenen die denken dat dit fout is. Enkel en alleen omdat ze denken dat ze electoraal dan beter kunnen scoren.” Juist dat eenheidsdenken deed hem in 2008 het voorzitterschap aanvaarden van B Plus dat pleit voor een federaal, efficiënt en solidair België. Niet omwille van nostalgisch of emotioneel Belgicisme maar omdat hij simpelweg niet gelooft dat een onafhankelijk Vlaanderen iets positiefs zal bijbrengen aan de welvaart of het welzijn van haar inwoners. Hij pleit voor een efficiënt federalisme waar eigenheid en samenleven hand in hand gaan.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands