Tim Van Steendam

Spreker
Hallucinante reis door Vlaamse samenleving
Het leven van de Gentse junks en daklozen

Tim Van Steendam gold jarenlang als ‘best verkopende onbekende auteur van Vlaanderen’. Inmiddels publiceerde hij onder eigen naam ‘Door het oog van de naald’, een bestseller.

Deze spreker kroop een jaar lang in de onderbuik van Gent. Hij volgde enkele heroïneverslaafden op de voet, sliep samen met hen in kraakpanden, in de stationshal of gewoon op straat. Hij was getuige van schrijnende taferelen die zijn visie op mens en maatschappij hebben aangescherpt. Hij ontwikkelde een eigenzinnige kijk op deze bijzondere problematiek van daklozen, op het hedendaagse drugsbeleid en de gevolgen daarvan op ons allen.

Ghostwriter

Na een redacteursjob in het federaal parlement, werkte Tim Van Steendam een tijdje als cocktailshaker in de Polé Polé Bar te Gent. Daarop trok hij gedurende een jaar met de rugzak door Azië en Oceanië.

In 2005 begon hij als 25-jarige aan zijn literaire carrière en dit als ghostwriter bij de toen nieuw opgerichte uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Hij schreef op drie jaar tijd maar liefst een 25-tal boeken in opdracht van anderen, waaronder de biografieën van Tom Boonen, Frank Vandenbroucke en Natalia. Zijn productiviteit en literair talent maakte van hem de best verkopende anonieme auteur van Vlaanderen.

In 2009 kwam Tim Van Steendam terecht bij uitgeverij Van Halewyck. Samen met documentairemaakster Sarah De Bisschop schreef hij het boek ‘Een jaar in het spoor van Guy Verhofstadt’. Het werd meteen zijn laatste werk als ghostwriter, want Van Steendam broedde op een nieuw plan.

Heroïne

De ‘studiomuzikant’ ging solo en sloeg een totaal andere richting uit. Voor zijn eerste project onder eigen naam trok hij in 2009-2010 een jaar lang op met daklozen en heroïneverslaafden in Gent. Zijn wedervaren gaf hij uit in het boek ‘Door het oog van de naald, een hallucinante trip door de wereld van junks en daklozen’, intussen aan een vierde druk toe. Het resultaat werd een tragikomisch verslag van een uitzonderlijke reis door onze eigen samenleving.

Van Steendam werd in de pers zowel geprezen om de inhoud als om zijn schrijverskwaliteiten. “Leest als een sneltrein, maar laat de lezer ontredderd achter,” schreef Metro. Naast de andere dag- en weekbladen mocht hij ook op televisie zijn wedervaren uit de doeken doen.

Door het oog van de naald

België, Gedurfd, Jongeren, Onderwijs, Drugs

Het woord heroïne is afgeleid van het Griekse woord voor held, 'heros'. Tim Van Steendam ging in zijn boek op zoek naar de helden van vandaag. Hij zwierf maandenlang door kraakpanden, straten en pleinen van Gent en volgde de situatie van gebruikers en ex-gebruikers op de voet. Hij zag hen dealen, gebruiken en tussendoor voerde hij opmerkelijke gesprekken met de soms opmerkelijke figuren die onze steden bevolken. Deze ervaring droeg bij aan de opmerkelijke visie op een maatschappij waarvan we dachten dat we ze kenden. Dit alles is echter geen voorbode van een doodernstige lezing. Tim Van Steendam beschikt over de nodige humor en objectiviteit om er een even beklijvende als onderhoudende lezing van te maken, zowel op klasniveau als voor volwassenen. De daklozen- en drugsproblematiek is een situatie die onze jeugd, en bij uitbreiding ons allen, aanbelangt.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands