Stijn Derammelaere

Spreker
Doen slimme robots straks uw job?
Welkom in de wereld van de artificiële intelligentie

Stijn Derammelaere geeft een antwoord op pertinente vragen over onze jobs van de toekomst en over een wereld waarin technologie een steeds belangrijker plaats inneemt. Geen droge koek maar een verhaal dat uit het dagelijks leven gegrepen is doorspekt met tastbare en spectaculaire voorbeelden.
Stijn is professor mechatronica aan de Universiteit Antwerpen. Daardoor werkt hij dagdagelijks met de nieuwste innovaties. Een verhaal met scherpe spitstechnologische kantjes, maar daar blijft het niet bij. Stijn heeft ook oog voor de sociale, economische en maatschappelijke impact van bijvoorbeeld artificiële intelligentie (AI).

Deze is niet meer weg te denken uit onze samenleving, zegt Stijn Derammelaere: “Op het vlak van mobiliteit en in de medische wereld kan AI een grote bijdrage leveren, bijvoorbeeld in de diagnose van bepaalde soorten kanker. In het verkeer is AI noodzakelijk om zelfrijdende auto’s verder te ontwikkelen, wellicht zijn zij de oplossing voor de verkeersknoop van vandaag. De keerzijde van AI is de druk op de arbeidsmarkt en onze privacy. Maar de verhalen over Robots die een eigen wil ontwikkelen zijn dan weer fel overtrokken.”

Stijn Derammelaere (Kortrijk, 1984) behaalde in 2006 een master in de automatisering. In 2013 promoveerde hij aan de Universiteit Gent. Sinds 2017 doet hij aan de Universiteit Antwerpen onderzoek op het vlak besturings- en regeltechniek en mechatronische systemen, met een passie voor motion control. Maar Stijn kijkt altijd verder dan zijn strikte vakgebied: “Als geëngageerde docent wil ik stilstaan bij de inwerking van nieuwe technologie op de maatschappij. Ik geef dan ook graag lezingen voor een ruim publiek om de impact van artificiële intelligentie op ons leven en werk te bekijken.”

Verankerd in de industrie

Mechatronica zit niet in een ivoren toren. Daarom werkt Stijn met zijn onderzoeksteam nauw samen met de Vlaamse industrie – denk aan de constructeurs van weefgetouwen, landbouwmachines, 3D-printers… Samen bouwen ze aan een betere concurrentiepositie, want in de volatiele internationale markt kan mechatronica helpen om de productiviteit, het energieverbruik, de kwaliteit en de robuustheid van de machines te verbeteren.

Maatschappelijk betrokken

De maatschappelijke betrokkenheid van Stijn Derammelaere blijkt uit twee andere bekommernissen: het onderwijs en de politiek. In een wereld die mee gestuurd wordt door AI-processen, moet ook het onderwijs zich aanpassen. Niet onze kennis zal overleven maar wel onze competenties en die zullen steeds belangrijker worden. De wereld draait sneller en sneller en werknemers zullen de vaardigheid moeten ontwikkelen om zich aan te passen en in te spelen op nieuwe uitdagingen. Maar AI moet dus ook op de politieke agenda staan, want het zijn de politici die aan het roer staan om AI een positieve wending te geven die de maatschappij ten goede komt.

Over AI is het laatste woord nog lang niet gezegd, maar Stijn Derammelaere biedt u wel genoeg stof tot nadenken om er met een open blik naar te kijken en even stil te staan bij de wereld van vandaag – en morgen!

Hoe slim is de artificiële intelligentie van de toekomst?

Creativiteit, Innovatie, Trends, Balans Leven Werk, ICT & Technologie, Beleggen, Research

Doen robots straks al het werk voor ons? De media staan bol met berichten over spectaculaire ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie (AI). Van software die uw geaardheid kan bepalen op basis van één foto tot drones die zelf beslissen om terroristische groeperingen onder vuur te nemen. De toon van dat nieuws is vaak alarmerend. Wie AI zegt, denkt vaak aan massaal jobverlies.

Hoog tijd dus om een en ander in perspectief te zetten. Stijn Derammelaere neemt u met passie mee doorheen de ontwikkelingen van de laatste jaren, die klaarstaan om echt door te breken. Aan de hand van tastbare voorbeelden en verhelderende resultaten ontdoet hij AI van haar mystieke status en geeft hij een antwoord op pertinente vragen.

Over blockchain

Globalisering, Creativiteit, Innovatie, Creativiteit, Innovatie, Trends, ICT & Technologie, Sociale media, Beleggen, Research

Blockchain is even baanbrekend als internet, wordt weleens beweerd. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? En zal blockchain echt onze levens veranderen? Grootbanken en vastgoedspecialisten gebruiken het nu al en volgens sommigen kunnen notarissen en advocaten in de toekomst vervangen worden door slimme digitale contracten op basis van de blockchain. Als je zelfrijdend vrachtvervoer combineert met blockchain, zal de hele logistieke industrie door elkaar geschud worden. De toepassingen zijn eindeloos. Maar er is ook een keerzijde. Waarom is de blockchain geniaal maar de virtuele munt bitcoin rommel?
Een verrassende en verhelderende blik achter de schermen van uw toekomst …

Self-driving

Als het gaat om zelfrijdende auto's, groeit het gevoel dat de technologie tot nu toe te veel beloofd en te weinig resultaat levert. Deze lezing, gericht op een breed publiek, gaat in op de belangrijkste hindernissen op de weg naar volledig autonome voertuigen. Bovendien hebben auto's sinds de eerste Ford Model T 110 jaar geleden op de weg kwam, de wereld grondig dooreengeschud.
Nu staan autonome auto's klaar om opnieuw een totale revolutie te ontketenen. Ze hebben het potentieel om het aantal verkeersdoden drastisch te verminderen, de uitstoot te minimaliseren, het verkeer terug te dringen en uiteindelijk zelfs onze steden een nieuw aanzicht te geven. Maar misschien hebben ze ook negatieve invloeden zoals alsmaar toenemend verkeer. Daarom neemt deze lezing je mee op een reis van technologische mogelijkheden langs potentiële gevaren naar de vele mogelijke voordelen van deze doorbraak.

"We willen Stijn van harte bedanken voor zijn bijdrage op het event Moving Automation 2019. We kregen niets dan lovende reacties binnen over zijn keynote. Een fantastische spreker met een zeer boeiend thema!"

Lydia Nelde - Lycom Group

Al zovéél positieve feedback ontvangen van onze klanten en prospects. Iedereen was uitermate enthousiast en ge-inspireerd door je presentatie. We hebben ons enthousiasme al overgebracht naar de andere kantoren om jou te vragen voor een presentatie. Dus top!

PATRICK VRANKEN - Patrick Vrancken VAN LANSCHOT ANTWERPEN
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands