Steven Weinberg

Spreker
Boeiend, boordevol humor, en prachtfoto's
Een rustige avonturier op ontdekkingsreis

Steven Weinberg (1946) is een zeebiologie-expert die al kopje onder ging in de zeven wereldzeeën. Hij is tegelijkertijd een wat gekke avonturier die nauwelijks begaanbare wegen afreist aan boord van een wagentje van meer dan 50 jaar oud.

Als internationaal vermaard fotograaf en schrijver publiceerde hij al meer dan 20 boeken en 450 tijdschriftartikelen. Al jaren lang doet Steven het relaas van zijn avonturen en projecteert zijn geweldige audiovisuele producties in verschillende Europese landen voor een enthousiast publiek. Steven Weinberg is een buitengewone spreker die u zal meenemen naar een onderzeese wereld of mee op pad zal nemen over wegen in alle uithoeken van de wereld. Steeds met een flinke dosis passie en humor.

De jeugdjaren

Zijn vader, een van de eerste Nederlandse zelfstandige duikers, geeft hem de microbe van het diepzeeduiken over. Op elfjarige leeftijd ontdekt hij de wateren van de Middellandse Zee. Het is het begin van een liefdesverhaal dat een halve eeuw later nog steeds standhoudt: voor Steven is geen enkele zee te ver of te diep om de fauna en flora te fotograferen. In 1960 verhuist de familie naar het zuiden van Frankrijk. Op 17 jaar was Steven al een ervaren fotograaf en schitterde hij al in de fotoafdeling van het ‘Maison des jeunes et de la culture’ van Monaco.

Puerto Rico

Na zijn baccalaureaatsexamen in Dijon komt Steven voor een moeilijke keuze te staan: een opleiding in de schone kunsten of een wetenschappelijke vorming. Wanneer hij terug naar Nederland keert, kiest hij voor biologie en specialiseert hij zich in zee-ecologie. Na zijn eerste doctorsgraad (1974) begint hij onderzoek te verrichten over de koralen in de Middellandse Zee. Zowel op methodologisch vlak als op gebied van resultatenanalyse doet hij een nieuwe wind waaien. In 1979 behaalt hij zijn staatsdoctoraat met de vermelding cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna wordt hij aan de Universiteit van Puerto Rico aangenomen als assistent, waar hij rifbiologie en onderzeese onderzoeksmethoden doceert.

De pedagoog

Na een jaar keert hij om persoonlijke redenen terug uit Puerto Rico richting Europa. Het zijn magere jaren voor het wetenschappelijk onderzoek en Steven slaagt er maar niet in zich aan te sluiten bij een onderzoeksteam. Twee jaar lang rijgt hij kleine baantjes aan elkaar, maar dan besluit hij toch - zoals hij zelf zegt "in afwachting dat hij iets beters vindt" - een functie te aanvaarden als onderwijzer in de tweetalige biologie (Nederlands - Frans) aan de Europese School van Luxemburg. "Toen ontdekte ik, tegen alle verwachtingen in, dat ik voor dit beroep gemaakt ben: ik ben gek op dingen uitleggen en ingewikkelde concepten toegankelijk maken".

Fotograaf en auteur

Hij kan dan wel bioloog en onderwijzer zijn, dit volstaat niet voor deze duizendpoot: hij wil tekenen, fotograferen, schrijven,... Beetje bij beetje begint hij zich in de onderzeese fotografie te specialiseren en bouwt hij een aardige reputatie op (en wint bovendien enkele prijzen). Na een indrukwekkend aantal tijdschriftartikelen publiceert hij nu ook zijn eerste boek, 'Découvrir la Méditerranée', dat onmiddellijk in de smaak valt bij de Franse duikers die het tot 'Le Weinberg' dopen. Tussen 1992 en 2007 werden er twaalf oplages van gedrukt. Er zullen andere boeken volgen over de onderzeese wereld, maar in 2004 besluit Steven op het droge te komen en begint hij aan een reeks reizen langs de meridiaan van Greenwich, die een prachtig boek werd.

Wereldreiziger

Met 'Greenwich' krijgt Steven de smaak van het reizen over land weer te pakken. Hij kocht een piepkleine Renault 4CV uit 1959 (zijn eerste wagen!) en geïnspireerd op de eerste twee grote rally's Peking - Parijs uit 1907 en de grote race New York - Paris uit 1908, gaat hij de uitdaging aan om dezelfde trajecten af te leggen, solo, hij alleen met zijn 'Kleintje'. Zo brengt hij dus zijn schoolvakanties (2007-2008) door; een rally van Parijs naar China met een overtocht van het Baikalmeer in de winter en een rit door de Gobiwoestijn in de zomer. In 2010 ging hij op pensioen en zou hij er 7 maanden over doen om de wereld rond te reizen aan boord van zijn 'Kleintje'; een tocht die voornamelijk gekenmerkt zou worden door de ijzige Siberische winterkou.

Steven is nu de 70 voorbij maar is lang nog niet van plan zijn palmen op te bergen of zijn 4CV'tje in de wielblokken te zetten. Deze man zit boordevol energie en maakt nog plannen bij de vleet. En die zullen ons weer verrassende foto's en boeiende verhalen opleveren!

Ongelofelijke ongewervelde zeedieren

Fotografie, Avonturiers, Reizen, Biologie, Natuur

Biologie? Heel eenvoudig! Alles draait rond drie activiteiten: eten, niet opgegeten worden en zich voortplanten. De ongewervelde zeedieren, met hun verrassende vormen en kleuren, ontsnappen niet aan deze basisregels en hebben ongelofelijke strategieën ontwikkeld om deze principes goed te kunnen naleven. Steven Weinberg neemt u mee onder water om zijn kennis, zij enthousiasme en humor met u te delen.

Parijs - Gobi

Fotografie, Avonturiers, Reizen

2007. Steven Weinberg gaat een exact honderdjarige uitdaging aan: een autorally van Parijs tot Peking. Hij vertrekt met zijn oude Renault 4CV uit 1959 over de wegen van Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland en Mongolië. Meer dan 16.000 km avontuur, ontmoetingen en prachtige landschappen. Kom de overtocht van het Baikalmeer en de zandstormen in de Gobiwoestijn mee beleven!

Rond de wereld in een Renault 4CV

Fotografie, Avonturiers, Reizen

33.500 kilometer in een klein wagentje dat daar écht niet voor is gemaakt. Van New York tot Parijs via de Death Valley in de zomer (+ 45°C) en langs Alaska en Siberië in de winter (- 45°C). U wordt getuige van de aardse krachten van de geisers van Yellowstone en van het prachtig schouwspel van het noorderlicht. Maar vooral: u ontdekt de vriendschapsketen die beetje bij beetje tijdens de hele tocht vorm krijgt. Ontmoetingen met verrassende, gastvrije en hartverwarmende personen.

Baikalissimo!

Fotografie, Avonturiers, Reizen, Natuur

Het Baikalmeer: het meer van de superlatieven... Het is het grootste (20% van al het zoetwater ter wereld), oudste (ouder dan 25.000.000 jaar) en diepste meer (1.637 m) ter wereld. Kom kennismaken met de Siberiërs, de Russen en de Boeriaten, ontdek het gebergte dat het meer omsingelt en duik met Steven onder de dikke ijslaag op zoek naar vreemde dieren.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands