Steven Vromman

Spreker
Reduceer je ecologische voetafdruk - tips
Consumeren voor 5 planeten is onhoudbaar

Steven Vromman (1960) is bekend geworden met zijn Low Impact-project. In een bekroonde documentairereeks van Canvas kon het publiek volgen hoe Steven zijn leven drastisch omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Zijn avontuur is in meer dan vijftig landen uitgezonden. Steven Vromman brengt een meeslepend verhaal waar iedereen iets bij opsteekt. Het accent is onderweg verschoven van de concrete tips naar het grote verhaal rond transitie en veerkracht. Ondertussen is hij een van de meest gevraagde sprekers in het land en bedacht hij de ‘eco-comedy’, een originele vorm van Infotainment. Hij publiceerde 4 boeken en is tevens een invloedrijk opiniemaker in Vlaanderen. Een aanrader, zowel voor de inhoud als voor de vorm.

Een leefbare planeet

Steven Vromman vroeg zich af of het mogelijk was om een goed leven te leiden met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hij ging de uitdaging aan en de ‘Low Impact Man’ was geboren. Zijn twee kinderen werden omgeturnd in ‘Low Impact Kids’ en meegesleurd in een experiment waar frietketels en lichtschakelaars uit den boze waren.

Het gezinsleven onderging een metamorfose. Zo kon de Canvaskijker volgen hoe het gezin elektriciteit opwekte per fiets, met een vrachtschip naar Zweden trok en regenwater voor de afwas gebruikte. Met al deze aanpassingen wil Steven zijn afdruk beperken tot 1,8 hectare, een veel eerlijker aandeel dan de 8 hectare die de gemiddelde Belg verbruikt.

Steven Vromman is als Low Impact Man een bekende milieuactivist geworden. Via boeken, talloze lezingen en voorstellingen maakt hij een groot publiek bewust van alternatieven. Tevens werkt hij als eco-consultant voor diverse organisaties, festivals en bedrijven en brengt hij regelmatig zijn opinie via de media.

Lenen op het nageslacht

“Momenteel hebben we een levensstijl die bijna vijf planeten kost, terwijl we er maar één hebben. We zijn dus de planeet waarvan we afhankelijk zijn aan het uitpersen.” zegt Vromman. Als we onze kleinkinderen een leefbare planeet willen nalaten, is er dringend actie nodig. Steven Vromman wil gelukkig leven met een minder energieverbruik en materialen, maar zonder nostalgie. “Dit is geen terugkeer naar het verleden. Het is een sprong in de toekomst.”

Kleine voetafdruk, meer geluk

In een vorig leven was Steven Vromman pizzabakker maar in 2010 won hij de Belgische Milieu- en Energieprijs. Sindsien doorkruist de Low Impact Man het Vlaamse land met zijn lezingen en voorstellingen. Met het concept ‘eco-comedy’, combineert hij informatie met humor en interactie. Zo stond hij met zijn ‘Low Impact Show’ als enige niet-muzikant op het folkfestival van Dranouter. De show ‘Stop met klagen’ was onder andere te zien op Pukkelpop, Vestrock en het Leuvense Wereldfeest. Verder speelde hij als ‘Low Impact Man’ mee in een ecologische theatervoorstelling ‘tegen de lamp’ met Dimitri Leue en Jonas Van Geel. Voor zijn eco-comedy shows laat Steven Vromman zich coachen door Randal Caesar, die ook de coach is van Wim Helsen en Wouter Deprez.

Vier maal het sportpaleis

Zijn boeken worden door publiek en pers enthousiast onthaald. Het eerste, ‘Low Impact Man’ (2008), staat bol van nuttige tips en weblinks die voor ieder publiek van nut zijn. Het tweede, ‘We hebben maar één planeet’ (2010), is een kinderboek om kinderen bewust te leren omgaan met het milieu. In ‘Stop met klagen’ (2015) plaats hij activisme tegenover apathie, samenwerken tegenover individualisme en burgerschap tegenover consumentisme.

In tien jaar tijd gaf hij ruim duizend lezingen en voorstellingen, van Aarschot tot Zwevezele, van de kleine zusters van Nazareth tot Jansens Pharmaceutica. Goed voor ruim 85 000 toeschouwers, of 4 keer het sportpaleis.

Als u deze spreker uitnodigt, hou er rekening mee dat hij zich verplaatst met het openbaar vervoer. Wat had u anders verwacht van de Low Impact Man?

Het einde van de wereld, een try-out.

Samenleving & politiek, Internationaal, Globalisering, Klimaat, Milieu, Energie, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Stand Up Comedians, Gedurfd, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Inspirerend

Op interactieve wijze gaat Steven met het publiek op zoek naar de schokken die ons deze eeuw zouden kunnen overkomen; van virussen tot Artificiële Intelligentie, van meteorieten tot klimaatchaos. De klemtoon ligt echter op het ontwikkelen van veerkracht. Hoe kan je als burger of als gemeenschap je voorbereiden op het onverwachte? Hoe hebben moeilijke situaties in het verleden gezorgd voor onvoorstelbare moed en solidariteit? Welke kleinschalige initiatieven helpen ons op weg naar een leefbare wereld?

Je maakt kennis met het Rad der Onfortuin, je kan tijdens de grote veerkrachttest je eigen schokbestendigheid testen en krijgt praktische instructies voor de spannende tijden die eraan komen. En natuurlijk ook een liedje met de Ukelele…

Een spannende blik op het komende parcours van de mensheid met een verrassend hoopvol einde.

Duur: 80 minuten

Eco-comedy show: Stop met klagen!

Klimaat, Milieu, Energie, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Creativiteit, Innovatie, Trends, Gedurfd, Opvoeding, Pedagogie, Inspirerend, Biologie, Psychologie

We worden al lang jarenlang lastig gevallen met slecht nieuws en rampscenario’s. Overal kan je lezen wat er misloopt met ons financieel, economisch en politiek systeem. Terwijl de nieuwsberichten over crisissen gaan, staan er overal mensen op die zelf de handen uit de mouwen steken. Ondernemers en activisten die beseffen dat we vandaag de wereld van morgen maken en er geen tijd te verliezen valt. Want zoals het oude Chinese spreekwoord al wist te vertellen: het is beter een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis.

Na zijn veelgevraagde klimaatshow brengt Steven Vromman (Low Impact Man) nu een verhaal over nieuwe helden en nieuwe mogelijkheden. Met een vleugje humor en veel concrete voorbeelden krijg je nieuwe tips en inspiratie voor het nieuwe tijdperk dat op komst is. Want het einde van de crisis begint in ons hoofd. Een verfrissende input voor een duurzaamheidsessie, personeelsdag of klantenevenement.
Duur: 70 minuten.

Nieuw: bezoek uit de toekomst

Klimaat, Milieu, Energie, Globalisering, Creativiteit, Innovatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Entertainment, Gedurfd, Inspirerend, Biologie, Natuur

Benieuwd hoe het zou kunnen zijn met de wereld binnen 20, 30 of 40 jaar? Nodig dan eens de Low Impact Man uit die met de teletijdmachine naar u toekomt van pakweg 2029 of 2040. Hij brengt het verhaal over de eerste helft van de eenentwintigste eeuw, met een genuanceerde kijk op de verrassende gebeurtenissen en Zwarte Zwanen. Hoe wonen en verplaatsen we ons? Hoe is het gelopen met de klimaatverandering? Welke technologische vernieuwingen maken ons leven beter, of lastiger? Het zelfs mogelijk een QenA af te spreken met deze bezoeker uit de toekomst.

Deze formule is uitgetest bij o.a. een toekomst dag van de Universiteit Antwerpen en Vito, inspiratiedag duurzame mobiliteit, trefdag Coöperaties en verjaardag autodeelsysteem Dégage.

Duur en thematische insteek: in overleg te bepalen.

De knop in ons hoofd. Waarom onze hersenen zorgen dat we het verkeerde blijven doen.

Klimaat, Milieu, Energie, Globalisering, Creativiteit, Innovatie, Creativiteit, Innovatie, Trends, Entertainment, Gedurfd, Gezond Leven, Psychologie, Inspirerend, Natuur

De wetenschappelijke kennis over de impact van onze manier van leven op het milieu neemt met rasse schreden toe. De alarmerende rapporten over klimaatverandering, milieuvervuiling, ontbossing en uitputting van grondstoffen zijn niet meer te tellen. Het goede nieuws is dat er meer dan voldoende oplossingen zijn om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De urgentie is bekend, de oplossingen zijn voorhanden. Toch blijkt dit niet te volstaan. Veel programma’s rond interne milieuzorg of ecologische gedragsverandering blijken nauwelijks effect te hebben. Ze houden geen rekening met hoe onze hersenen werken.

In deze lezing gaat Steven Vromman dieper in op de psychologie van verandering. Hoe kunnen we kloof tussen intentie en gedrag overbruggen? Waarom negeren onze hersenen feiten die strijdig zijn met ons wereldbeeld? Waarom hebben alarmerende berichten soms een averechts effect. Waarom blijft gedrags-verandermanagement vaak een hopeloze zaak. Wat kunnen we leren van sociale marketing en hoe ga je om met ‘duurzaamheidsmoeheid’? Zijn er andere manieren om het bewustzijn te versterken? Waarom kunnen inzichten uit rouwverwerking en verslavingsaanpak ons een stap verder helpen? Welke verhalen hebben we nodig om mensen in beweging te brengen. Met concrete voorbeelden en nieuwe inzichten, enkele ongemakkelijke waarheden en veel bruikbare tips.

Duur: 90 minuten

The end of the world (as we know it)

Internationaal, Globalisering, Klimaat, Milieu, Energie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Stand Up Comedians, Gedurfd, Gezond Leven, Inspirerend

We staan op de drempel van een nieuw tijdperk. Het economisch, financieel, ecologisch systeem is zijn houdbaarheidsdatum voorbij. In deze lezing brengt Steven Vromman een verontrustende kijk op mogelijke scenario’s voor de volgende decennia. Met beelden en filmfragmenten wordt duidelijk hoe business as usual onvermijdelijk tot de ondergang zal leiden, als we geen actie ondernemen. Tegelijk brengt hij een vurig pleidooi voor de nieuwe waarden van de 21ste eeuw. Deze lezing maakt duidelijk dat een transitie onvermijdelijk is, meer nog, we kiezen zelf hoe de wereld in de toekomst er zal uitzien. Op een interactieve manier daagt Steven Vromman het publiek uit even stil te staan bij wat echt belangrijk is. Wat hebben we nodig om gelukkig te zijn en hoe kan een kleinere milieu-impact leiden tot een hogere levenskwaliteit?
Duur 75 minuten

De ‘Low Impact Man’-klimaatshow (schoolvoorstelling middelbaar onderwijs)

Klimaat, Milieu, Energie, Globalisering, Creativiteit, Innovatie, Trends, Entertainment, Gedurfd

Kan humor de wereld redden? Steven Vromman, alias de Low Impact Man, doet alvast een poging met zijn “eco-comedy” programma. Met de nodige humor laat hij ons zien op welke creatieve manieren we de wereld om zeep helpen en wat we er alsnog kunnen aan doen. Hij houdt de politiek, de bedrijven en de technologie een kritische spiegel voor.

We gaan op zoek naar de “Groenste mens ter wereld”,en bekijken de vele acties die ons kunnen helpen. Tussendoor lachen we al dan niet groen met de uitvergrote gewoontes van de Homo Consumentus.

Na afloop gaat u naar huis met het besef dat we zelf de toekomst in handen hebben, en dat je als burger en consument een grote rol kan spelen.

Duur: 80 minuten

More than 100 employees lapped up every word Steven Vromman, the lowimpactman, said today at BNP Paribas Fortis CSR Week! Be happy with less environmental footprint? Yes, it's possible,...

Laurence Jonkers

Ik ben naar de nieuwe eco-comedyshow van Steven Vromman geweest. Het was een grote meevaller! Een zo belangrijke boodschap (‘Red onze planeet! Begin vandaag!’) verpakken in een heel toegankelijke, nooit prekerige voorstelling: het is een hele prestatie. Met zijn ongecompliceerde, zelfrelativerende humor weet Vromman het publiek voor zich in te nemen. Ik hoop dat hij met deze voorstelling een héél lange tour mag doen.

Anne Ryckaert - Bibliotheek Zwijndrecht

De presentatie van Steven was boeiend en werd op een aangename manier gebracht! De deelnemers van onze workshop waren na afloop heel enthousiast.

Elke Van Damme - Programmacoördinator Colruyt Group Academy

De lezing van Steven Vromman was bijzonder interessant en alle aanwezigen waren enthousiast. We hadden een propvolle zaal (bijna 90 mensen) die allen zeer tevreden waren. Hij brengt een zeer prangend probleem met de nodige ernst en humor. Ik denk dat alle mensen veel hebben opgestoken van zijn verhaal.

Mireille Vermeiren - Duurzaamheidsambtenaar Gemeente Hamme

De aanpak en de overtuigingskracht van Steven Vromman werden overal geweldig geapprecieerd. Steven bracht zijn Low Impact Man – Show voor zo’n 200 personeelsleden van onze scholengemeenschap. Dit is zeker voor herhaling vatbaar in de toekomst en dan hopelijk ook voor de leerlingen.

Harry Jacobs - Secretaris samenwerkingsplatform Scholengemeenschap De Zenne

“Steven Vromman had een inspirerend verhaal, met daarbij leuke interactie met de genodigden.”

Gertrude van der Gun - Nederlandse bouwbedrijf Visser & Smit Bouw

Zonet heb ik je lezing gezien. Schitterend! Gandhi zei ooit dat we de verandering moeten ‘zijn’ die we willen zien in deze wereld.. wel moesten onze politiekers dit zoals jij volgen zouden we al veel verder staan. Dit geeft me alleszins weer wat positieve hoop dat we met z’n allen wél (op tijd?) kunnen veranderen. Bedankt voor de motivatieboost, en de verschillende lachbuien tussendoor.

Eric

Bedankt voor de zeer hartelijke en boeiende presentatie en gesprekken. Heb zonder het te beseffen toch een rondje standby-lichtjes-uitzetten, lichten uitdoen, wassen op 30° en isolatie plannen aangevat...

Willem Frederik Schiltz - Open VLD
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands