Sihame El Kaouakibi

Spreker
Een andere kijk op de nieuwe generatie
De jeugd is de sleutel voor de toekomst.

Sihame El Kaouakibi is een gamechanger, een inspirerende vrouw die leiding geeft door zelf het voortouw te nemen en anderen op weg te zetten. Ze groeide op in Boom bij Antwerpen, waar ze zelf kon ervaren hoeveel talent en potentieel er verloren gaan wanneer 'The Status Quo' ter plaatse blijft trappelen omdat ‘the powers that be’ niet gewend zijn om een hoofddoek, een rolstoel, een andere huidskleur, genderexpressie of leeftijd om zich heen te zien.

Haar hele leven al vecht Sihame om dat soort hokjesdenken te doorbreken, en vooral: om te tonen dat het wél anders kan. Haar verhaal is een verhaal van hoop en perspectief: een toekomst durven uitstippelen waar niemand mogelijkheden ziet.

Een nieuwe generatie voor de toekomst

Sihame El Kaouakibi (1986) groeide op in Boom (Antwerpen). Sihame’s eerste roeping was het onderwijs, omdat ze voelde dat jongeren – de generatie van morgen! – alles in zich hebben om ons vooruit te helpen. In 2008 studeerde ze af als onderwijzeres aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Later behaalde ze ook een master in de Onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Maar ze dacht meteen verder dan de schoolmuren en zo startte ze al snel haar eerste eigen organisatie op: Let’s Go Urban. Tien jaar later is dit de Let’s Go Urban Academy geworden en zijn er nog veel meer projecten bijgekomen: WannaWork, NextGenity, JJHouse en WeloveBXL. Al deze projecten bewijzen dat het wél kan: dat inclusiever denken leidt tot betere beslissingen en tot resultaten waar iedereen beter van wordt. Duizenden gezinnen – en dus ook ook vriendengroepen, families én bedrijven – hebben zo al grote stappen vooruit gezet.

De stad aan de jongeren

Strijdvaardig en hands-on, zo kun je Sihame zeker noemen. Ze wijst de overheid, de ondernemingen, het onderwijs, de media, de burger en andere actoren op hun verantwoordelijkheid en overtuigt hen met veel passie en vuur om te investeren in ons kostbaarste kapitaal, jonge mensen uit alle hoeken van de samenleving. Sihame wil kwetsbare jongeren in de grootstad meer perspectieven bieden. Via hun passie voor dans tot streetfood zet ze sterk in op de empowerment van jongeren. Zo worden hun ondernemingszin en weerbaarheid versterkt en hun goesting om te werken of te ondernemen aangewakkerd.

Bruggenbouwster

Als ondernemer, spreker, auteur en walking, fire-breathing inspirational anthem heeft Sihame altijd gestreden voor diversiteit binnen de diversiteit: hokjes zijn er om omver te schoppen, drempels zijn er om te verlagen, sociale mobiliteit moet sneller kunnen, gelijkheid moet beginnen met gelijkwaardigheid. Ze leeft zelf op de brug tussen verschillende leeftijden, culturen en ambities. Ze heeft van socio-economische thema’s en innovatie letterlijk haar business gemaakt.
Sihame houdt altijd de vinger aan de pols én ze is het gewend om haar plaats aan de knoppen op te eisen. Ze begrijpt niet alleen wat er nodig is, maar ook wat er mogelijk is. Want die twee dingen liggen veel dichter bij elkaar dan The Status Quo ons wilt laten geloven.

Gewaardeerd en geprezen

Sihame werd al op jonge leeftijd gelauwerd als eerste ‘Antwerpenaar van het jaar’ (2011) en stapelt sedertdien de prijzen op, zoals de ‘Vlaamse Cultuurprijs 2012’, de ‘Belgium’s Outstanding Young Person’ (JCI) voor haar ondernemerschap … In 2013 stond ze in Knack bij de ‘30 sterke vrouwen die de wereld veranderden’ (naast onder meer J.K. Rowling en Oprah Winfrey). Verder vind je haar ook terug in de ‘Top 10 Powerlist van invloedrijkste allochtonen in België’ en als ‘Straffe Madam 2013’ (Curieus Antwerpen). In 2018 won ze de ‘Global Diversity Award’ (Stanton Chase). In 2015 werd ze verkozen als ‘Vrouw van het Jaar’ (Diwan Awards) en 2014 behaalde ze de ‘Antwerpen Cultuurstad Award’.

Sihame kijkt met een frisse en gepassioneerde blik naar onze diverse en kleurrijke samenleving, ze slaagt er ook in om haar missie bij het grote publiek over te brengen via haar lezingen. Haar keynotes zijn levendig en meeslepend, ook door de inbreng van haar broer Youssef, die haar ideeën doorspekt met fragmenten slam poetry – een eigentijdse en expressieve performance op basis van teksten met een grote maatschappelijke betrokkenheid.

#BELIEVE

Samenleving & politiek, België, Diversiteit, Business & Management, Globalisering, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Creativiteit, Innovatie, Trends, Jongeren, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Dans, Muziek, Media, Sociale media

De hedendaagse jeugd in de steden wordt te vaak bekeken als een hardnekkig probleem. In #BELIEVE pleit Sihame Kaouakibi voor een totaal andere kijk en geeft jongeren goesting om met hun talenten aan de slag te gaan. Hun kracht is immers dé sleutel tot de toekomst. Vanuit het enorme potentieel dat zij ziet bij (stads) jongeren doet Sihame een oproep aan zowel de jongeren zelf, als aan het beleid én de hele samenleving om de oogkleppen af te werpen en jongeren juist aan te moedigen hun talenten te ontwikkelen.
Ze brengt deze keynote samen met haar broer Youssef, die fragmenten slam poetry brengt.

Talent en diversiteit op de werkvloer

België, Diversiteit, Overheid, Samenleven, Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Communicatie, Public Relations, Jongeren, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Dans, Muziek

Dat Sihame El Kaouakibi het zelf maakt als ondernemer belet niet dat ze vooral gedreven is om de samenleving vooruit te helpen. Ze stelt vast dat ondernemingen in Vlaanderen op zoek zijn naar werknemers en ze niet vinden, terwijl er vooral in de grootsteden duizenden jongeren geen werk hebben. Met haar jarenlange ervaring in een grootstedelijke context in al zijn diversiteit, met een doelgroep die niemand anders bereikt, en met de hefbomen van Let’s Go Urban en zijn spin-offs wil Sihame helpen die kloof in de arbeidsmarkt te dichten.

Hoe heeft ze zelf de talenten van jongeren uit alle bevolkingslagen ontdekt? Hoe communiceert ze om hen te boeien voor haar projecten? Welke projecten maken de meeste kans op slagen? En hoe motiveert ze dagelijks zowel de jongeren als hun trajectbegeleiders om de juiste skills te ontwikkelen en zo een kans te maken op de arbeidsmarkt?
In haar keynote stelt Sihame ook de vraag waarom het aanbod van de jongeren en de vraag van de bedrijven mekaar niet gemakkelijk vinden. Wat kunnen of moeten ondernemers in Vlaanderen doen om dat toenemend potentieel van zeer diverse talenten aan te spreken?
Ze brengt deze keynote samen met haar broer Youssef, die fragmenten slam poetry brengt.

In het panelgesprek heeft Sihame haar standpunten goed overgebracht en met veel passie gesproken. Haar bijdrage werd erg gewaardeerd!”

Lien Van Belle - Vlaams Instituut voor Sportbeheer

“Alles is zeker naar wens verlopen. Sihame El Kaouakibi heeft een inspirerende lezing gehouden die nogal wat stof tot nadenken geeft. Achteraf heerste tevredenheid. Dus zeker voor herhaling vatbaar.”

Marie-Paule Quix - Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen

Dank je wel voor de boeiende, inspirerende en positieve lezingen die je hebt gegeven.
Het heeft de groepen echt doen nadenken. Je talentvolle performance is verrijkend voor vele jonge én ervaren mensen.

Mieke Smet - Directeur Org- en Personeelsontwikkeling Janssen Pharma

Het Atlas team is zeer tevreden over de lezing van Mevr. El Kaouakibi. Ook de vragen uit het publiek waren interessant waardoor er na de lezing nog een interessant gesprek met het publiek ontstond.

Marleen Bosmans - Centrumverantwoordelijke Atlas

Heel veel dank voor de mooi Ted Talk van Sihame! Wat een power en inspiratie, dank dank dank daarvoor.

Peggy Kakebeeke - CEO Kakebeeke Consult

Wie Sihame ooit heeft horen spreken is na afloop een ander mens. Ze geeft een krachtige boodschap die niemand onberoerd laat. Na afloop van haar presentatie weet je : hoe groot de uitdaging ook is, het komt goed. Zeker weten.

Jan Denys - Director Communication Public Affairs Randstad group
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands