Pol Hauspie

Spreker
Unieke inkijk in de op- en ondergang van L&H
Na zware depressie deelt hij zijn inzichten

Het verhaal van L&H is bekend. Jarenlang zijn Pol Hauspie (1951) en Jo Lernout de hemel in geprezen. In een economische ratrace vergleden ze naar het frauduleus oppompen van de omzetcijfers. De bom ontplofte en beide stichters vlogen in de cel. Het was voor Hauspie het begin van een zoektocht naar zichzelf en de klim uit een diep dal. Vandaag heeft Pol Hauspie zichzelf teruggevonden. Hij wil hier open en bloot over getuigen. De gedreven spreker laat geen enkele toehoorder onbewogen. Zijn verwerkingsproces heeft van hem een gelukkiger mens gemaakt en hij wil zijn inzichten delen opdat anderen eruit kunnen leren.

Mijnheer

Vader Hauspie hield als bediende een boekhoudkantoor open in Poperinge. In 1971 krijgt hij een hartaanval. Pol Hauspie is dan 19 en zit in zijn eerste jaar economie in Gent. Om de broodwinning van het gezin veilig te stellen, stapt hij tijdelijk mee in de zaak. Na een nieuwe hartaanval moet vader Hauspie zijn job opgeven. Zijn chef doet Pol Hauspie het voorstel het kantoor onder zijn supervisie verder te zetten. Maar de jonge Hauspie weigert: “Mijnheer, als ik dit aanneem geef ik mijn onafhankelijkheid op. Ik wil van niemand afhankelijk zijn.”

Bits

Met de kleine portefeuille privéklanten die zijn vader had opgebouwd gaat hij aan de slag. In 1974 zet Hauspie zich aan het schrijven van software die hem kan helpen bij het boekhouden. De bits boeien hem zo sterk, dat hij drie jaar later een computerbedrijf start dat boekhoudpakketten maakt voor accountants. Niet veel later verkoopt hij het accountantskantoor om er zich volledig op toe te leggen. Het is een schot in de roos en zijn softwarebedrijf klimt op tot de Belgische top. Midden jaren tachtig doet Hauspie het van de hand om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

L&H

Ondertussen leert hij Jo Lernout kennen, een verkoper bij computergigant Wang Laboratories. Het klikt en er groeit een vriendschap. In 1987 besluiten ze samen de stap te zetten en L&H is geboren. Beiden geloven in de toekomst van spraaktechnologie. Probleem is dat ze ver vooruit zijn op de markt. Pol Hauspie: “Sommige producten die we toen ontwikkelden, worden nu pas echt verkocht. De kloof tussen productontwikkeling en het absorptievermogen van de markt, is een van de sleutelelementen om onze opgang, maar ook onze neergang te begrijpen.”

Het gevolg is dat L&H altijd op zoek moet naar verse financiële middelen. Hauspie: “In die begindagen scheerden we altijd net naast een faillissement.” Het Ieperse bedrijf voor spraaktechnologie groeit uit tot een internationale speler. Mijlpaal is 1993, wanneer AT&T, toen het grootste telecommunicatiebedrijf ter wereld, aandeelhouder wordt van L&H.

8 miljard dollar

In 1995 volgt een notering op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Het aura van de stichters groeit en een jaar later worden ze uitgeroepen tot Managers van het Jaar. In 1997 vindt zelfs Bill Gates de weg naar Ieper wanneer ook Microsoft aandeelhouder wordt van L&H. Iedereen is in de wolken. L&H was big business voor Vlaanderen en op zijn hoogtepunt had het een beurswaarde van 8 miljard dollar.

Beursdruk

Alle toekomstmuziek ten spijt blijft het kernprobleem dat de omzet steeds frustrerend traag groeit. Beursgenoteerde ondernemingen publiceren elk kwartaal hun resultaten die dan tegen het licht worden gehouden door tal van analisten. Hauspie: “De beleggers op Wall Street kopen of verkopen op basis van deze inschatting. Het dwingt bedrijven om korte termijn beslissingen te nemen die hen permanent in conflict brengen met hun belangen op lange termijn.” Het zal ook bij L&H gebeuren.

Doping

In het derde kwartaal van 1998 wordt de kiem gelegd van wat zal uitgroeien tot een steeds groter wordende fraude. In dat kwartaal zit L&H met een tekort van 2 miljoen dollar op het omzetdoel. Uit angst voor de marktreactie gaatde bedrijfstop zelf bedrijfjes op zetten die een beroep doen op L&H-technologie en zo omzet te creëren. De omzetmanipulatie heeft als gevolg dat er elk kwartaal steeds grotere druk komt om fake omzet te genereren.

Hauspie: “Na de eerste inspuiting met deze financiële doping waren wij in de greep geraakt van kunstmatige verkoopscijfers. Het had niets meer weg van een eenmalige actie, het was een verslaving geworden. De sneeuwbal had een lawine veroorzaakt.”

De teloorgang

De rest is geschiedenis. Op 8 augustus 2000 zet de Wall Street Journal de machine in gang door een deel van de omzetmanipulatie bekend te maken. Een jaar later is het bedrijf failliet. Pol Hauspie wordt opgepakt en vliegt zeventig dagen in de cel. In het najaar van 2010 komt er een einde aan de langste en grootste financiële rechtszaak uit de Belgische geschiedenis. Het fraudeverhaal van L&H is er geen van persoonlijke verrijking, maar van een verlies van normen en waarden met als doel het bedrijf op het spoor te houden. Op dat proces pleitte Pol Hauspie schuldig, in tegenstelling tot zijn voormalige spitsbroeder.

Nieuwe mens

Voor Pol Hauspie is de crash bijna fataal: “L&H stierf, en ik was bijna dood samen met het bedrijf.” Gedurende meer dan tien jaar had hij de kaars aan de twee uiteinden doen branden: slechts vier uur slaap per nacht, overlevend op koffie en alcohol, geen enkele vorm van gezonde lichaamsbeweging, kortom totale verwaarlozing van zowel zichzelf als zijn omgeving. Zijn zware depressie wordt de start van een zoektocht naar zichzelf.

Vandaag heeft Pol Hauspie zichzelf teruggevonden. Weinig mensen kennen in hun leven zo'n extreme situaties, bovendien durft Pol het aan om er open en bloot over te getuigen. De gedreven spreker laat geen enkele toehoorder onbewogen. Zijn verwerkingsproces heeft van hem een gelukkiger mens gemaakt en hij wil zijn inzichten delen opdat anderen eruit kunnen leren.

Goed doel

De opbrengst van de lezing gaat naar een sociaal doel, nl. The H-Web of HappinessWeb. Samen met anderen is Pol Hauspie dit aan het oprichten. Zij willen 'Happiness' brengen door te delen. Delen van inzichten, middelen en kennis. 'Nog nooit waren er zo veel middelen en mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. We bellen, we mailen, we chatten, ... Maar zetten we die middelen ook werkelijk in om gelukkig te zijn of te maken? Dat kan iemand in Uw buurt zijn of aan de andere kant van de wereld.' Wie nader kennis wil maken met dit initiatief kan terecht op de link onder www.hauspiepol.com

L&H: het verhaal achter de op- en neergang

België, Ondernemers, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, ICT & Technologie, Inspirerend

In zijn einde 2010 verschenen boek ‘Priester Muzikant Piloot’ staat Pol Hauspie stil bij de bloei en ondergang van L&H, zijn aandeel hierin, z’n persoonlijke crash en de transformatie die hij onderging.

12 november 1999, minder dan een jaar voor de definitieve neergang van L&H werd ingezet, volgde de kroon op het werk: de opening te Ieper van Flanders Language Valley, een cluster van hightechondernemingen. Ook Vlaanderen had zijn Silicon Valley. Heel de beau monde was aanwezig van prins Filip tot de bijna voltallige federale en Vlaamse regering. Zelfs de Israëlische politicus en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Shimon Peres werd op een reuzengroot scherm geprojecteerd en feliciteerde hen. De staande ovatie was indrukwekkend. Daags nadien kon het brede publiek een bezoek brengen. Hauspie: “Op de snelweg naar Ieper stond een file van acht kilometer, een primeur. Het hele land leek in rep en roer. Plots stond ons klein Belgenland op de technologische kaart en Jo en ik hadden dat voor elkaar gebracht.”

Hauspie blikt in zijn boek terug naar dat moment : “Ik besef nu dat de man die fier rechtop stond naast Jo – in de flashlichten van de camera’s en met de ogen van de wereld op zich – genietend van de lof en de glorie die prinsen, politici en pers over ons uitstrooiden, niet de échte Pol was. Jo en ik waren mateloos in de stratosfeer getild door kranten en het publiek: wij zaten in televisieprogramma’s, wonnen de ene trofee na de andere en kregen dagelijks lofuitingen te horen. Dit was ons naar het hoofd gestegen, wij waren er compleet dronken van. Wij geloofden deze illusie op den duur zelf en dachten: wij zijn een gave Gods, niet enkel voor de zakenwereld, maar ook voor ons land, en in onze ogen ook voor de hele wereld. Wij voelden ons onoverwinnelijk; wij konden niets verkeerds doen! Het was een onafgebroken reeks adrenalineshots die, in zoverre ze hielpen onze uitputting te verdrijven, een verslaving werden.”

“Diep in mezelf echter leefde de andere ‘ik’ die wist dat dit alles ‘bullshit’ was. Dat was mijn geweten, de echte Pol Hauspie, de stem die mij soms toefluisterde: ‘Je weet dat je fout bezig bent; je weet dat de onderneming niet op die manier kan worden geleid.’ Ik had die schaduwstem tot zwijgen gebracht, verzopen in openbare kletspraat die ons gekaapt had.”

Toen Hauspie in de cel belandde kon hij zich niet langer wegstoppen. Het was ook de start van een jarenlang genezingsproces waarbij er aanvankelijk meer werd gevallen dan opgestaan: “Alhoewel mijn ego - gedurende jaren opgepompt als populaire en bekende entrepreneur - de neergang naar de gevangenis haatte, was mijn echte ‘zelf’ niet afkerig van de ontberingen van een cel. Voor het eerst in jaren herontdekte ik de eenzaamheid, de regelmaat en de stilte. De ervaring van een gevangenis van steen en staal leerde mij om juist die gepantserde cel van het ego open te breken.”

“Gelieve Pol nogmaals te bedanken voor de waardevolle en oprechte voordracht waar we ten volle hebben van genoten. Zijn verhaal - en met de nodige humor gebracht - is als een bom ingeslagen bij heel wat leden en zal blijven hangen.”

Carlo Van Tichelen - Ontbijtclub Kempen

Pol Hauspie is een goede spreker. Zijn verhaal had de nodige economische, maar zeker ook emotionele spankracht. De uiteenzetting was sereen en beklijvend. Sommige toehoorders spraken van de beste activiteit sedert jaren. Voor de vereniging was de activiteit zeer geslaagd.

Dirk Erreygers - Voorzitter, Business Club Noorderkempen

“Met de bancaire zeepbel die de wereldeconomie momenteel volop in haar greep houdt is het verhaal van L&H en de ICT-zeepbel die begin deze eeuw barstte, weer volop actueel. Tien jaar na de feiten, praat Pol Hauspie in “Priester–Muzikant–Piloot” openhartig en zonder naar excuses te zoeken voor zichzelf, over de persoonlijke en systemische drijfveren die bedrijven kunnen vernielen. Pol Hauspie brengt in eerste instantie een diep persoonlijk en menselijk verhaal, maar de toehoorder zal ongetwijfeld meegetrokken worden in z’n reflectie over de definitie van succes, zoals dat vandaag in onze maatschappij nog veelal wordt nagestreefd. ”

Carl Moons - General Manager Aexis
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands