Peter Perceval

Spreker
Inspireren – Motiveren – Overtuigen: Hoe breng je mensen en teams in beweging?
Lachen is de motor van verandering.

Peter Perceval begeleidde als trainer en coach al meer dan 700 ondernemers, team-en bedrijfsleiders in het maken en brengen van hun businessverhalen. Daarbij combineert hij technieken die hij put uit zijn 30 jaar ervaring als scenarist, reportagemaker en regisseur tot een unieke mix. Met zijn originele visie op motiveren, inspireren, veranderingsprocessen en humor begeesterde hij ondertussen groepen in België, Duitsland en Nederland.

Met zijn eigen productiehuis (3 Pees) stond hij in 1997 aan de wieg van de eerste golf stand up comedy in Vlaanderen. Hij werkte sindsdien met o.a. Geert Hoste, Bert Kruismans, Raf Coppens, Nigel Williams, Alex Agnew, An Nelissen en vele anderen. Hij maakte ook succesvolle theatervoorstellingen in het Frans en het Engels. Ondertussen schreef hij zelf 15 boeken en begeleidde hij ook 25 auteurs bij het maken en uitgeven van hun (meestal businessgerelateerde) werk.

Niet in vakjes

Toen hij 4 was, vroeg zijn kleuterjuf aan Peter Perceval (1966) wat hij wilde worden. Waar zijn klasgenootjes allemaal ambities koesterden als piloot, voetballer, dokter, verpleegster of prinses, antwoordde hij zonder verpinken: “schrijver”. Niet omdat hij eeuwige roem of nobelprijzen ambieerde, maar wel omdat hij: “verhalen wilde maken voor de poppenkast van de juf”. Het is duidelijk dat hij zich vanaf het begin niet in vakjes liet stoppen. Toen hij 19 jaar later cum laude afstudeerde als communicatiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel en meteen uitgenodigd werd om in dat vak te doctoreren, ging hij dan ook tegelijkertijd op zoek naar creatieve uitlaatkleppen. Die vond hij in talrijke freelance opdrachten als scriptschrijver en reporter voor televisieprogramma’s. In die omgeving werd hij bijzonder gewaardeerd als bedenker van komisch materiaal. Daarnaast bleef hij echter ook actief als wetenschapper en publiceerde een aantal wetenschappelijke titels in zijn werkterrein.

De man in de coulissen

Met twee acterende broers in de buurt, besliste hij vanaf 1995 zelf ook voluit voor theater te gaan. Toch was het niet de scène die hem trok, maar wel het werk achter de schermen, eerst in het kindertheater, nadien als onafhankelijk producent. Met zijn voorliefde voor comedy, miste hij in Vlaanderen een circuit voor jonge talenten in dit genre. En dus startte hij in 1997 in Antwerpen met de eerste echte comedyclub in samenwerking met café Buster aan de Grote Markt. Elke derde zaterdag van de maand kwamen daar kersverse talenten om 23 uur hun nieuwe materiaal voor de leeuwen gooien. Gaandeweg vormde zich een clubje pioniers in stand up comedy met o.a. Raf Coppens, Bert Kruismans, Nigel Williams en An Nelissen die zich omdoopten tot “comedy circus”. Peter bleef daarbij de organisator, leverancier van grappen en regisseur. Toen dit genre aan het begin van de eeuw zijn weg naar het theater vond, vestigde hij zich met zijn productiecentrum in de zwarte zaal van het fakkeltheater dat hij in 10 jaar uitbouwde tot het referentiepodium voor beginnende komieken. Zowat alle grote namen van de scène zijn er met zijn steun gedebuteerd.

Lachen als motor

Maar zoals gezegd laat Peter zich niet in vakjes duwen. Terwijl hij in het theater werkte, bleef hij ook actief als regisseur en copywriter voor bedrijfsevents. Daar vond hij in 2008 een nieuwe passie: de knepen van het spreken voor publiek overbrengen aan ondernemers, team-en bedrijfsleiders. Gedreven door nieuwsgierigheid ging hij met hen op zoek naar de beste manier om hun verhaal te delen. Hij paste daarbij uiteraard de technieken toe die hij in het schrijf-en theatervak had geleerd. Om zich beter in te leven in de bedrijfscontext volgde hij in die periode ook een creatieve managementcursus aan de Antwerp School of Management, wat leidde tot de uitbouw van een apart opleidingsinstituut: inspiring speech. Van daaruit begeleidde hij het afgelopen decennium meer dan 700 deelnemers uit het bedrijfsleven bij het maken en brengen van hun verhaal, op een inspirerende manier. Over zijn visie en methode gaf hij een aantal TEDX-speeches, waardoor hij ook zelf als spreker meer en meer in het licht treedt. Het uitgangspunt is even eenvoudig als helder: lachen is een neurologisch signaal dat wij iets nieuws ontdekt hebben. Het is een signaal dat we, met andere woorden iets bijleren, wanneer we lachen.

Inspireren is meer dan een verhaal delen

Inspireren is volgens Peter heel eenvoudig: mensen aanzetten tot actie. Hoe doen we dat? Door hen te raken. Door hen te tonen en te vertellen wat zij kunnen, waarom ze dat kunnen en hoe ze dat kunnen. Je hoeft niet per sé een Obama, Mandela of Steve Jobs te zijn om een publiek te kunnen begeesteren. Door een heel empathisch vertelstandpunt in te nemen en je verhaal te kruiden met humor, zet je de geesten van je publiek open. Want zo open je mensen de ogen voor nieuwe mogelijkheden, voor andere argumenten, voor alternatieve scenario’s. In zijn lezingen maakt Peter duidelijk hoe je op deze manier elk verhaal meer impact kan geven voor wat jij wil veranderen en de mensen er tegelijkertijd een goed gevoel over kan geven door hen te laten lachen. Het gaat hier niet om uitlachen, maar om de lach als uiting van verwondering, verbazing, ontdekking die daardoor de motor van verandering wordt.

Leiderschap, inspireren en motiveren. Een praktische visie.

Business & Management, Ondernemers, HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Motivatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Entertainment, Stand Up Comedians

Lachen maakt je slimmer. Een lachende leider geeft zijn team dan ook extra energie en ruimte voor ontwikkeling.
De wereld verandert aan een tempo dat nauwelijks nog bij te houden is. De tijd dat mensen blindelings vertrouwden in de mening en de visie van 1 leider is al lang voorbij. De tijd van directief of autoritair leiderschap is voorbij. En toch hebben we in een team nog altijd behoefte aan een leider. De versnelde evolutie die we meemaken door de digitalisering van de wereld in het algemeen en de economie in het bijzonder, vraagt ook leiderschap. Maar welk soort leiderschap? Het antwoord is: inspirerend leiderschap. Maar wat betekent dat dan?
Wel, je kan met de verschillende visies op leiderschap en de boeken die erover geschreven worden, een heel grote bibliotheek vullen. Het is alleszins duidelijk dat leiderschap in deze tijd (en zeker voor de generatie digital natives) niet meer met hiërarchie te maken heeft. In een groep of een project kan de leidersfunctie ook voortdurend veranderen.

In deze lezing geeft Peter Perceval aan de hand van praktische voorbeelden en situaties een idee van hoe je leiderschap concreet kan invullen vandaag de dag. De centrale vraag wordt dan ook: Welk soort leider zit er in jou en wat heb je nodig om goed in die positie te kunnen functioneren. Hij ontsluiert daarbij wat de superkracht van de hedendaagse leider: empathisch vooruitdenken en communiceren. Tegelijk toont hij je ook hoe je die in de praktijk kan inzetten. Een goed ontwikkeld gevoel voor humor is daarbij een grote hulp. Geen paniek: je moet geen moppentappende directeur worden! Wat je wel kan doen, vertelt Peter je in deze lezing.

Veranderen en innoveren met/door humor. Van angst naar werkgeluk.

Business & Management, Ondernemers, HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Motivatie

Lach jezelf “out of the box”. Leer alle knopen en problemen ontwarren door gebruik te maken van humor.
Recent neurologisch onderzoek toont aan dat lachen ons brein helpt om nieuwe informatie sneller te verwerken. Omgekeerd staat het ook vast, dat je sneller leert wanneer jij je amuseert. Hoe komt het dan dat humor in de werksfeer nog als “vrijblijvend” of zelfs als een “remmende factor” wordt gezien? Misschien omdat heel wat mensen denken dat humor maken iets is voor professionelen, stand up comedians, of mensen met ambities om ermee op een podium te staan.

Vanuit zijn 30 jaar ervaring als schrijver en regisseur in stand up comedy, laat Peter Perceval je in deze lezing ervaren hoe kijken naar de wereld vanuit een comedy-attitude je blik verruimt en je de kans geeft om nieuwe dingen te ontdekken. Want, vergis je niet: humor gaat niet over uitlachen, anderen hekelen of karikaturen maken van bepaalde situaties of ze kapot relativeren. Het gaat in de eerste plaats om: leren kijken vanuit verwondering en niet vanuit oordeel.

Aan de hand van een paar spectaculaire voorbeelden vertelt Peter je hoe kijken door een comedy-bril de beste mindset creëert om met verandering om te gaan of innovatief, “out of the box”, te leren denken. En om je te laten kennismaken met je eigen humorpotentieel, geeft hij je ook een paar oefeningen die je ongetwijfeld aan het lachen zullen brengen. Want lachen is dus niet alleen gezond, het zet je ook aan het denken.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands