Patrick Herbots

Spreker
Unieke inkijk in het leven van een gevangene
Vriendschap, afrekeningen, privacy in geding

Weinigen belanden achter de tralies, nog minder willen getuigen over wat er zich allemaal afspeelt achter de gevangenismuren. Patrick Herbots (1968) werd als jurist van het federaal parket 104 dagen opgesloten in de gevangenis van Vorst. Zijn ervaringen schreef hij neer in een boek waarmee hij een unieke kijk geeft op het leven in een strafinstelling. Herbots neemt u mee naar een wereld waarover doorgaans bijzonder weinig informatie wordt prijsgegeven. Tijdens zijn lezing vertelt hij uitvoerig over het harde leven achter de muren van een Belgische strafinstelling.

De mosselman … van China en Japan

Reeds als kind was Patrick Herbots een doorzetter. Zo was hij een fervent sporter. In de verschillende sporttakken die hij beoefende, ging hij steeds voor de top. Met mooie resultaten: 1 uur en 12 minuten voor de 20 kilometer van Brussel, 13de in de Belgische ranking van keurturners of een vierde plaats op het Brabantse judokampioenschap. Hiernaast heeft Herbots altijd een zwak gehad voor muziek. Negen jaar speelde hij saxofoon en vier jaar piano.

Patrick Herbots studeerde rechten aan de universiteit van Leuven. Tijdens zijn rechtenstudie volgde hij ook vier jaar Japans bij het Centrum voor Levende Talen. Nadien perfectioneerde hij het niveau van zijn Japans door de taal nog twee jaar te studeren op universitair niveau. De eerste vijf jaar na zijn studies werkte Herbots als advocaat aan de balie van Brussel.

In 2001 wordt Herbots aangetrokken om het China-team van een internationaal zakenadvocatenkantoor te komen versterken. Vier jaar zal hij in China wonen en werken. Hij leert er vloeiend Chinees en ontmoet er zijn vrouw.

Lokale en georganiseerde criminaliteit

Terug in België gaat hij aan de slag als jurist op het parket van Antwerpen, waar hij zich inzet in de strijd tegen de lokale en georganiseerde criminaliteit. Daarnaast wordt Patrick Herbots ook gastdocent Chinees strafrecht aan de universiteit van Leuven. Sinds 2004 mag hij zich eveneens beëdigd tolk Chinees-Nederlands noemen. Zowel de gerechtelijke diensten als privéfirma’s maken geregeld gebruik van zijn diensten.

Eind 2004 verhuist Herbots als parketjurist naar het federaal parket in Brussel. Alles loopt naar wens tot 20 januari 2009. Dan wordt Herbots op zijn werk gearresteerd op verdenking van mensenhandel en schending van de privacy. Samen met zijn tweelingbroer, die voor de Staatsveiligheid werkt, wordt hij opgesloten in het huis van arrest van Vorst.

Vrijwillig de cel in

Herbots claimt volledig onschuldig te zijn en wacht momenteel de rechtsprocedure af. Hij blijft echter niet bij de pakken zitten en vanaf de eerste dag van zijn opsluiting observeert hij wat er zich rondom hem allemaal afspeelt. Misschien raar maar waar, als beginnend advocaat had hij reeds twee vergeefse pogingen ondernomen om een tijdje vrijwillig in de gevangenis te kunnen doorbrengen. Kwestie van aan den lijve te ondervinden wat het in ons land betekent een gevangenisstraf te krijgen. Dat hij er nu door een samenloop van omstandigheden toch is beland, besluit hij dan maar als een ‘meevaller’ te beschouwen. Hij kruipt in de huid van een observator die het reilen en zeilen achter de muren registreert.

104 dagen zal Herbots opgesloten blijven. Zijn bevindingen schreef hij neer in het boek ‘Meer dan 100 dagen. Een jurist van het federaal parket achter de muur’. Het werd een dagboek waarin de lezer van de eerste tot de laatste dag zijn wedervaren kan volgen.

Het leven in de gevangenis

Recht, Justitie, Politie

Hoe gaat het er nu echt aan toe in onze Belgische gevangenissen? Leven de gedetineerden op een regime van water en brood of verblijven ze in een luxehotel? Hoe worden ze behandeld door cipiers: als stuk vuil of toch respectvol? Wat krijgen ze te eten? Ontstaan er vriendschappen?

Jurist Patrick Herbots zat 104 dagen opgesloten in de gevangenis van Vorst. Tijdens zijn lezing vertelt hij over de moeilijke omgang met nieuwe celgenoten, over afrekeningen tijdens de wandeling, aftandse douches, het gebrek aan privacy, de religies die er naast elkaar leven, de sterke aanwezigheid van allochtonen en nog vele andere boeiende en onverwachte feiten.

Patrick Herbots bracht op een bevattelijke wijze zijn ervaringen als ‘gevangene’. Voor de ongeveer 75 aanwezigen was deze voordracht zeker verrijkend!

Hugo Spooren - Davidfonds/OKRA van Herk De Stad

De lezing van Patrick Herbots is zeer goed verlopen. Achteraf kregen we enkel positieve opmerkingen en felicitaties voor zijn lezing.”

Jan Schurgers - Centrumverantwoordelijke VOM - Vita Humana Maaseik
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Frans, Nederlands