Pascale Platel

Spreker
In het leven moet je kunnen ...?
Ik word betaald om mezelf te zijn, en terecht!

Pascale Platel is bekend als theatermaakster, actrice en auteur. Op een authentieke, humoristische wijze en aan de hand van persoonlijke bekentenissen vertelt ze hoe de uitdagingen in je leven juist zin geven aan het bestaan.

Pascale Platel is vrouw, moeder, geliefde en staat al meer dan een kwarteeuw in het vak. Ze poseert, ze presenteert, ze publiceert, maar in de eerste plaats is ze verhalenvertelster. Op de scène voelt ze zich als een vis in het water, maar ook op tv komt ze geregeld eens piepen. De Laatste Show, 1000 Zonnen en Garnalen, als actrice in de serie ‘Jes’. Samen met tekenaar Steve Michiels schreef ze ‘Baby Pop en Billie Boef’.

Naar aanleiding van TEDx Women Flanders schreef ze een TED Talk over de meest traumatische ervaring in haar leven. Van daaruit kwam de ‘goesting’ om iets nieuws te doen, een lezing. Geen decor, geen kostuums, maar gewoon als haarzelf komen vertellen over de dingen die haar mateloos boeien in het leven.

Koningin van het kindertheater

Pascale Platel (1960) start haar theatercarrière aan de zijde van haar broer Alain. Maar na enkele jaren besluit ze om de vleugels uit te slaan.
In 1998 breekt ze door met de hilarische theatermonoloog ‘De Koning van de Paprikachips’ waarmee ze de Signaalprijs voor jeugdtheater wint en meteen de ‘Koningin van het kindertheater’ wordt. In 2002 krijgt Platel voor het stuk ‘Ola Pola Potloodgat’ de Grote Theaterfestivalprijs, die voor het eerst naar een jeugdvoorstelling gaat.
Daarna schrijft ze nog veel opmerkelijke theaterstukken en one-woman shows, zoals ‘Gezegend Zij’, ‘Deer Diana’, ‘Petites Pensées de Pascale’, ‘TGaT en de Markt’, enz... Ze groeit uit tot een vaste waarde die op een eigengereide wijze theater voor jong én oud brengt.

Niets zo kwetsbaar als een meisje met dromen

Doorheen al Platel’s creaties loopt één rode draad: die van het genot om te vertellen, te fantaseren, uit te dagen en gaandeweg zichzelf te ontdekken.
Ze is beginnen schrijven omdat ze het leven niet aankon. Dagboeken vol.
In haar universum was alles perfect, maar in de buitenwereld loerde het gevaar en het was er meestal te saai voor haar. Gelukkig leert ze buiten de lijntjes kleuren en ‘weerbaar zijn’ en daar waar haar eerste stukken fictieve sprookjesverhalen waren, raken de recentere werken meer haar eigen geschiedenis aan.

Tedtalk of tettalk?

In 2016 schreef ze ‘TET Talk’, een monoloog over opgroeien als jong meisje in een ‘grootstad’ als Gent of ‘Hoe overleef ik mijn omgeving?’ Naar aanleiding daarvan deed ze op vraag van TEDx Women Flanders een TED Talk waarin ze het had over de meest traumatische ervaring in haar leven.
En van daaruit kwam de ‘goesting’ om iets nieuws te doen, een lezing. Geen decor, geen kostuums, maar gewoon als haarzelf komen vertellen over de dingen die haar mateloos boeien in het leven.

‘De vrijheid ligt in de gebondenheid’

Het is haar lievelingsleuze en haar lievelingsvraag is: ‘In het leven moet je kunnen...?’
En dan is het aan de ondervraagde om de puntjes in te vullen.
En ondertussen grossiert ze in wijsheden alsof ze die op de markt in Gent verzamelt.
Ze spreekt graag over zintuiglijk verlangen, relaties, zelfsabotage, imago, de eeuwige troost, de valkuilen, de worstelingen, overleven en de queesten die we zelf kiezen.

De piloot en de zotte doos.

Creativiteit, Innovatie, Trends, Stand Up Comedians, Gedurfd, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Inspirerend, Kunstwereld, Theater/Opera, Media

We krijgen van kleins af aan beladen woorden op ons geplakt.
Hij/zij is lief, braaf, lui, slim, dom, goed, lomp, dik, dun, vals, geniaal, speciaal, enz.

Later in het leven worden dit personages.
De prinses, de executief manager, de winnares, de artiest, de influencer, de dokter, de diva, de hoer, de dronkaard, de non, de muze, de directeur, de nietsnut, de Chinees
Hoe strookt dit met onze identiteit en hoe voelen we ons daarbij?
Pascale vraagt zich, samen met jullie, af, hoe we creatief kunnen omgaan met die etiketten en hoe we eventueel zelf een titel kunnen kiezen waar we ons goed bij voelen.
Want, in ‘s hemelsnaam, ‘What’s in a name?’

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands