Luckas Vander Taelen

Spreker
Geen blad voor de mond, met een knipoog
Hoe reageren op Islamitisch fundamentalisme?

Duizendpoot Luckas Vander Taelen (1958) is historicus en verwierf bekendheid als zanger, politicus voor Groen!, reportagemaker, schrijver en acteur. Een rode draad in zijn doen en laten: hij schuwt de controverse niet. Zo neemt hij scherpe, maar boeiende standpunten in tegenover de toenemende diversiteit in de hoofdstad. In 'De grote verwarring' gaat hij die realiteit niet uit de weg, ook niet de tegenstelling tussen de Islam en 'onze' Westerse democratie. In deze lezing ontleedt hij het falen van links om de migratiestromen op te vangen en reikt hij oplossingen aan om het Islamitisch fundamentalisme tegen te gaan. Dit thema is maar een fragment van het rijke aanbod dat Luckas in huis heeft. Zijn ervaringen als acteur op de planken, als journalist in de studio en in het veld, als politicus in het Vlaams Parlement en zijn gemeente maken van Luckas Vander Taelen een bevlogen en veelzijdige aanwinst voor uw publiek.

Rocker

Vander Taelen liet begin jaren tachtig voor het eerst van zich horen als zanger van de punkrockband Lavvi Ebbel. De groep scoorde enkele hits, waaronder ‘Victoria’ en ‘Give me a gun’, maar gaf er na vijf jaar de brui aan. De liefde voor muziek liet hem echter nooit echt los. Sinds enkele jaren schuimt hij de festivals af met zijn band ‘Belpop Bastards’. Met enkele andere coryfeeën uit de muziekgeschiedenis als Kloot Per W en Bea Van der Maat, herstelt hij Vlaamse rockklassiekers in hun oude glorie.

‘Arm Wallonië’

Als journalist en reportagemaker werkte Luckas Vander Taelen onder andere mee aan het spraakmakende RTBF-programma Strip-Tease en maakte hij voor VTM de vijfdelige reeks ‘De laatste getuigen’, over de Duitse concentratiekampen. Zijn voorlopig laatste wapenfeit is de driedelige serie ‘Arm Wallonië’, die hij samen met Pascal Verbeken voor Canvas draaide. Met deze reeks herinnerden de makers de Vlamingen hoe ze begin vorige eeuw in grote getalen de Vlaamse ellende ontvluchtten richting het zuiden van het land.

Theater

Zelf getrouwd met een Waalse, spreekt Vander Taelen vloeiend Frans. Zijn theatermonoloog ‘Marina, of hoe Herman Decroo mijn leven redde’, speelde hij veertien keer in de taal van onze zuiderburen. Begin 2011 bracht hij een nieuwe monoloog , dit keer in zijn geboortetaal, het Aalsters. Met deze ‘Verosjekes van oever ’t woter’ verkocht hij twee keer de Aalsterse Werf uit.

Euthanasie

In 2005 stierf zijn zus Anna aan een slepende kanker. Jaren eerder beloofde hij haar waardig te laten sterven en uiteindelijk nam hij de aartsmoeilijke beslissing om tot euthanasie over te gaan. “Je doodt niet, je helpt sterven,” zegt hij in een interview met Veerle Beel. In het pakkende boek ‘Waar ben je nu’? beschrijft Luckas Vander Taelen de laatste dagen van zijn zus. “Ik geloof in de kracht van getuigenissen: als ik door het verhaal van een ander zo intens geraakt kan worden, dan kan ik ook met het mijne anderen raken. Ik ervaar dat niet als exhibitionisme.”

Politiek

Tussen 1999 en 2002 zetelde Vander Taelen voor de groenen in het Europees Parlement. In 2006 werd hij voor drie jaar schepen in Vorst en van 2009 tot 2014 had hij een zitje het in Vlaams Parlement. “Naast zijn specialiteiten media en cultuur, vertegenwoordigde hij voornamelijk de belangen van Brussel." Na zijn politieke loopbaan werd Luckas een vooraanstaand opiniemaker, ondermeer als columnist bij De Tijd en deredactie.be.

Brusselse wantoestanden

Zijn boek ‘Berichten uit Brussel’ is een uitloper van een opiniestuk voor De Standaard. Hij kreeg bakken kritiek over zich heen omdat hij als groen politicus de problemen beschreef die hij dagelijks ervaart met allochtone jongeren in zijn wijk naast het Brusselse Zuidstation. Kritische bedenkingen over multiculturaliteit en veiligheid worden immers veeleer met extreemrechts geassocieerd. In het boek combineert hij zijn eigen verhalen met een vlijmscherpe analyse over de huidige wantoestanden, maar brengt hij ook enkele oplossingen aan.

Islamitisch fundamentalisme

De terreuraanslagen in Parijs, Brussel en Zaventem in 2015 en 2016 kwamen voor Vander Taelen niet uit de lucht gevallen. In het boek 'De grote verwarring' of 'Hoe reageren op het Islamitisch fundamentalisme?' (2016) ontleedt de voorgeschiedenis en ook de fouten van vooral linkse intellectuelen en politici die de multiculturaliteit tot enige norm hebben verheven.

In 2017 is zijn nieuw boek verschenen, “Mijn Gedacht” met zijn kijk op actuele problemen in Brussel en elders.

Eigenlijk is ’t allemaal zo erg niet. Monoloog

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Diversiteit, Entertainment, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Geschiedenis, Europa, Opvoeding, Pedagogie, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Media, Psychologie

Met ‘Eigenlijk is ’t allemaal zo erg niet!’ vertelt Luckas Vander Taelen over hoe hij op 22 maart 2016, de dag van de Brusselse aanslagen, wakker wordt door het gezang van vogeltjes. Hij vraagt zich af of Mohamed Abrini, een van de drie terroristen op Zaventem, beter bekend als de man-met-het-hoedje, dat ook gehoord heeft. En waarom Abrini op het laatste moment beslist heeft om zijn bom niet te laten afgaan en helemaal te voet terug is gewandeld tot in Molenbeek...

Hij heeft het ook over afstanden in het heelal en het eerste optreden van Jerom èn waarom de strip ‘De Dolle Musketiers’ van Suske en Wiske voor hem even belangrijk is als de Koran of de Bijbel. Hij onthult verder waarom er geen 72 maagden op martelaars wachten in de hemel. Hij spreekt, lacht, roept, loopt, springt en danst. Gerenommeerd muzikant Tuur Florizoone geeft met zijn accordeon de voorstelling extra kracht.

De Grote Verwarring

België, Internationaal, Globalisering, Diversiteit, Overheid, Samenleven, Veiligheid, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, Media

Luckas Vander Taelen geeft in zijn boek ‘De Grote Verwarring’ (2016) een aanzet om het moslimfundamentalisme in onze Westers landen een plaats te geven. “Jaren van vrede hebben ons verwend en weerloos gemaakt” vindt hij, ” bovendien is de ideologische verwarring totaal.”

De terreuraanslagen in Parijs, Brussel en Zaventem in 2015 en 2016 waren evenveel mokerslagen voor het linkse politiek correcte denken dat de tekens van het groeiend islamitisch fundamentalisme niet wou zien uit angst beschuldigd te worden van islamofobie. Volgens Vander Taelen had de ruk naar rechts in de publieke opinie vermeden kunnen worden als linkse partijen het vroeger hadden aangedurfd om het naïeve multiculturele harmoniemodel bij te stellen en de angst van de gewone mens au sérieux genomen. Als ze de problemen in Brussel bijvoorbeeld niet weg hadden gerelativeerd.

Luckas Vander Taelen neemt geen blad voor de mond, niet over het extremisme, niet over de vluchtelingencrisis, en zeker niet over de problemen die in Brussel, en bij uitbreiding in heel België zijn gegroeid uit een mis verstane solidariteit en gebrek aan verantwoordelijkheid.

Populisme is een zegen voor de democratie, geen bedreiging

België, Internationaal, Globalisering, Diversiteit, Overheid, Samenleven, Communicatie, Public Relations, Geschiedenis, België, Europa, Amerika

Geen analyse van de politieke actualiteit of het woord “populisme” duikt op. Niet te verwonderen na de onverwachte uitslag in 2016 van het Engelse referendum met de Brexit als gevolg en de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. De Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Poetin voeren een politiek die net zo goed dictatoriaal als populistisch kan beschreven worden. Wilders in Nederland en Le Pen in Frankrijk zijn andere spectaculaire illustraties van deze stroming.

In zijn lezing vertelt Luckas Vander Taelen over enkele historische voorbeelden van partijen die vaak op demagogische manier het maatschappelijk ongenoegen exploiteerden. Hij legt hij daarbij vooral uit hoe andere partijen er nu alle belang bij hebben het signaal van de ontevreden kiezers te begrijpen en dat terrein niet over te laten aan de populistische partijen.

Het kostuum van mijn vader

Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Geschiedenis, België, Gezin en mezelf, Jongeren, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend

Luckas Vander Taelen heeft zijn vader nooit gekend. Die stierf op 37-jarige leeftijd, vier maanden voor Luckas’ geboorte in januari 1958. Ook zijn graf heeft hij nooit kunnen bezoeken. Zijn moeder wou die stenen getuigenis van haar verdriet nooit zien. Na tien jaar werd het geruimd. Het kostuum van mijn vader is het relaas van een zoektocht met omwegen naar het onbestaande graf van een man die werd begraven in zijn keurigste krijtstreeppak met rode das. Zo komt Vander Taelen uit bij begrafenisrituelen en de taboes rond de dood in het Vlaanderen van de jaren vijftig en de spanningen met zijn diepgelovige familie. Jarenlang was het verdriet van Luckas Vander Taelen als bevroren. In zijn nieuwe boek en lezing vertelt hij voor het eerst openhartig hoe de dood van zijn vader hem voor altijd heeft getekend en hoe hij loutering vond op het Aalsters kerkhof. Het is een zeer persoonlijk relaas van hoe het is om op te groeien zonder vader, over rouw, over verwerking van verdriet en hoe je langs de omweg van een therapie naar een nieuwe kijk op je eigen verleden en verdrongen verdriet kan uitkomen.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Frans, Nederlands