Johan Swinnen

Spreker
Een geboren verteller met een authentiek verhaal
Was de brand in de Brusselse Innovation een aanslag?

Johan Swinnen (1954) is een autoriteit binnen de kunst- en cultuurwetenschappen. Reeds als kind was Johan Swinnen gefascineerd door fotografie. Als knaap nam hij foto's waarna hij samen met zijn vader de donkere kamer indook om ze te ontwikkelen. Zijn liefde voor de fotografie zou nooit meer verdwijnen. Het werd ook de hoofdmoot van zijn wetenschappelijke en academische carrière.

Maar als professor - emeritus wordt zijn leven nu beheerst door de brand in de ‘Innovation’ in 1967, een donkere pagina in de Belgische geschiedenis. Er vielen 323 doden en vele honderden gewonden. Johan Swinnen schreef er een meeslepende en doorleefde roman over, die niemand onberoerd laat. Zijn beide ouders verloren er het leven. Zij werden het slachtoffer van een politieke aanslag vanuit extreemlinkse hoek. Tijdens zijn research kwam de auteur de daders, zeventigers inmiddels, op het spoor.

Inspirerend

Johan Swinnen was directeur van het Nationaal Hoger Instituut en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (NHISK-KASKA) in Antwerpen en later hoofddocent hedendaagse kunstgeschiedenis en beeldcultuur aan de Vrije Universiteit Brussel. Verder was hij verbonden als reguliere gastdocent aan de Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III en aan de Anton de Kom universiteit te Paramaribo (Suriname). Ook diverse andere universiteiten deden geregeld, en doen nog altijd een beroep op hem voor gastcolleges.

Verrassende debuutroman

Tijdens zijn rijke academische carrière schreef Johan Swinnen talloze artikels, essays en catalogussen binnen zijn beroepsdomein. Maar als emeritus ging hij met een heel andere bedoeling achter de schrijftafel zitten. Dat resulteerde in 2017 in de sleutelroman ‘Happening’, over de brand in de Innovation in Brussel, meer dan vijftig jaar geleden. Een sleutelroman, want de geschiedenis van de Inno is ook de geschiedenis van Johan Swinnen. Hij verloor in de brand zijn beide ouders.

Zijn uitgever Rudy Vanschoonbeek: “Happening is een ware pageturner. Vanaf de eerste pagina’s neemt het verhaal je bij de lurven en laat de lezer niet meer los. Van het idyllische dorpsleven tot de laaiende stedelijkheid, van de kleinste anekdote tot de hoogst gestemde reflectie: deze roman vlecht zich in het inlevingsvermogen van de lezer die een vermetel avontuur aanschouwt en zich afvraagt in hoeverre werkelijkheid fictie overtreft of vice-versa.

Verfilming volgt

Meteen na het verschijnen werden de filmrechten van het boek opgekocht voor een TV- reeks of een bioscoopfilm. Peter Bouckaert, Managing Director Eyeworks Film & TV Drama: “De sleutelroman bevat alle elementen die garant staan voor grootse cinema: een onuitwisbare historische gebeurtenis, diepsnijdende menselijke verhalen en doorwrochte personages wier leven door het noodlot met elkaar werden verbonden. De verfilming van dit magistrale verhaal is een enorme uitdaging op een schaal die we niet eerder in onze Belgische cinema hebben gezien, maar dit verhaal moet verfilmd worden, niet alleen omwille van zijn historische relevantie, maar minstens evenzeer omwille van zijn actuele weerklank.”

De auteur Johan Swinnen heeft er alvast volle vertrouwen in: “Als slachtoffer van de brand van de Innovation in Brussel, die een aanslag blijkt te zijn, was het een emotionele beslissing om ‘Happening’, dat mijn persoonlijk leven vertelt, te laten verfilmen. De roman houdt zich immers dicht bij de werkelijkheid op, maar ik ben een schrijver, geen regisseur. Ik kies voor de strategie om het boek los te laten en dit in alle vertrouwen omdat ik overtuigd ben dat Happening in goede handen is bij het Eyeworks om een pur sang verfilming te realiseren die er zal toe doen.”

Foto's: Johan Jacobs

Happening. De aanslag in de Inno

België, Recht, Justitie, Politie, Geschiedenis, Fotografie, Media, Research

De brand in het warenhuis Á L’Innovation in mei 1967 is een memorabele maar zwarte pagina in de Belgische geschiedenis. Er vielen 323 doden en vele honderden gewonden. Johan Swinnen schreef er een meeslepende en doorleefde roman over, die niemand onberoerd laat. Zijn beide ouders verloren er het leven. Zij werden het slachtoffer van een politieke aanslag vanuit extreemlinkse hoek. Tijdens zijn research kwam de auteur de daders, zeventigers inmiddels, op het spoor.
De auteur vermengt feiten en fictie over de aanslag tot een sappig geheel vol verbeten wereldverbeteraars, corrupte onderzoekers en angstige politici. De roman fileert de moraal die idealisme en terrorisme met elkaar verbindt en zet aan tot nadenken. Happening mixt spanning met romantiek, provocatie met medeleven – een whodunit over een waarheid die niet bestaat.

De auteur brengt dit spannende verhaal op indringende wijze tot leven, met foto’s en beeldmateriaal. Hij leest ook enkele fragmenten voor.
Duur: 1.15 uur

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands