Johan Op de Beeck

Spreker
Een meesterverteller, met meeslepende verhalen uit de geschiedenis
De waarheid over het ontstaan van België

Johan Op de Beeck is auteur, voormalig hoofdredacteur, documentairemaker en bekend VRT-ankerman. Hij is de auteur van recente non-fictie bestsellers zoals ‘Het Verlies van België’, ‘Napoleon’ en ‘Waterloo’. Over deze onderwerpen maakte hij ook bejubelde radioreeksen voor Klara. Hij verstaat de kunst om belangrijke epsiodes uit onze geschiedenis te vertellen alsof u er zelf bij was, want daar is het hem vooral om te doen: de link leggen met het heden. Maak u op voor een tijdreis naar een van de belangrijkste periodes in de moderne Europese geschiedenis.

Mediabeest
Johan Op de Beeck is een bekend tv-gezicht en heeft een gerenommeerde carrière in de media en de journalistiek achter de rug. Hij zit al 35 jaar in het vak. Voorheen was hij actief als ankerman van het VRT-journaal, documentairemaker, directeur van Canvas, presentator en interviewer van verschillende talkshows en hoofdredacteur van verschillende media in binnen- en buitenland. Vandaag is hij zelfstandig communicatieadviseur en auteur van een reeks succesvolle non-fictieboeken, die het erg goed doen in de bestsellerlijsten en die ook altijd positief onthaald worden.

Meesterverteller
Als televisiejournalist legde Johan Op de Beeck zich erop toe om moeilijke maar relevante onderwerpen op toegankelijke en bevattelijke wijze te vertellen. Hij maakte meer dan twintig grote internationale documentaires, zoals ‘Jodentransport XX’, ‘Atlantik Wall’, ‘Masters of the Game‘ en ‘Masters of Beauty’ in coproductie met onder meer ARTE, VRT, EO, AVRO, TROS, VERONICA, BBC, NDR en FR2. Als echte tv-pionier startte hij de regionale nieuwszender TV Limburg en de zakenzender Kanaal Z op.

Liefde voor geschiedenis

‘Wie over het heden wil oordelen, moet voldoende verleden in huis hebben’, zegt hij zelf. Liefde voor de geschiedenis is Johan aangeboren. Zijn grote voorkeur gaat uit naar de tijd van Napoleon Bonaparte (1769-1821), het einde van de achttiende en begin van de twintigste eeuw – een cruciale periode in de moderne Europese geschiedenis, de tijd van de Verlichting, de Franse Revolutie en het ontstaan van de Belgische natie.
Maar in zijn œuvre staat Napoleon op de eerste plaats, met vier boeken over de Franse staatsman: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013) en een tweedelige Napoleonbiografie: Van strateeg tot keizer en Van keizer tot mythe (2014). Op Klara was een achtdelige radioserie te beluisteren waarin hij het leven van de keizer toelichtte.
Zijn voorlaatste boek, Het Verlies van België (2015), gaat terug naar de Belgische revolutie van 1830. Het recentste boek is Het Hart van Napoleon, over de relatie van de keizer met de vrouwen.

En dat de boeken van Johan Op de Beeck gesmaakt worden is duidelijk. Enkele getuigenissen over de tweedelige Napoleon-biografie ? De Standaard schreef‘De definitieve Nederlandstalige biografie over Napoleon’ terwijl Peter Vandermeersch het in het NRC Handelsblad over een ‘pageturner’ had. Paul Witteman, de bekende televisiepresentator, zeer kort en gevat: ‘Een fantastische pen.’ en in de Nederlandse krant Trouw luidde het als volgt: ‘Op de Beeck gunt zijn hoofdfiguur met twee dikke delen het volle licht. Dat doet recht aan een rijk en vol leven. De beste biografie over Napoleon.’

Johan Op de Beeck is een meeslepend en gepassioneerd verteller. In zijn verhalen krijgen historische figuren een menselijk gezicht, hij ontrafelt politieke intriges en onthult de consequenties van de geschiedenis voor onze hedendaagse tijd. Een geschiedenisles zoals u ze nog nooit gehoord heeft … Maar ook een les in de menselijke psychologie, want wat maakt Napoleon tot zo’n groot staatsman? Waarom was hij zo’n goed politiek strateeg? Hoe organiseerde hij zijn persoonlijke leven in functie van zijn politieke macht? Welke lessen kun je vandaag als manager trekken uit het leiderschap van een van de grootste politieke kopstukken die ons continent ooit gekend heeft?

Napoleon: inspiratie voor hedendaags management en leidinggeven

Europa, Overheid, Samenleven, Business & Management, Ondernemers, Leiderschap, Strategie, Geschiedenis, Europa, Media

Het ultieme boek over de populairste historische figuur: wat kunnen wij leren van Napoleon? Onmisbare inspiratiebron voor elke manager en leider. Van de boeken over Napoleon door Johan Op de Beeck zijn meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Dit jaar wordt herdacht dat Napoleon 250 jaar geleden werd geboren.
Zakelijk management is nauw verwant aan politiek en militair leidinggeven. Succes is het resultaat van een sterke strategie, constante evaluatie van de omstandigheden en de juiste antwoorden hierop: dit vat Napoleon Bonaparte perfect samen. Bovendien is hij voor hedendaagse leiders extra interessant omdat hij op zovele gebieden actief is geweest: HR, marketing, financieel beleid, R&D, informatie en communicatie, operationele leiding,… Napoleon-kenner en communicatieconsultant Johan Op de Beeck vertelt hoe de weergaloze successen – en ook de fouten – van Napoleon meer dan tweehonderd jaar later managers kunnen inspireren.
Over dit boek van Johan zei Johnny Thijs- de voormalige CEO van Bpost: ‘Geen managementboek in de klassieke betekenis van het woord, maar wel een doorlichting van de grote leider die Napoleon is geweest. Dit boek illustreert dat topmanagement van alle tijden is. Een must-read voor alle managers.’ En ook Nicolas Saverys, de CEO Exmar is enthousiast: ‘Napoleon is een onuitputtelijke bron van sprekende voorbeelden van leiderschap. Alle mensen die op een of andere manier leiding geven kunnen veel inspiratie putten uit dit boek.’

Napoleon, een balans

Europa, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Leiderschap, Strategie, Communicatie, Public Relations, Geschiedenis, België

Als kind van de Verlichting stond Napoleon aan de wieg van de moderne Europese samenleving. Zeer actuele principes zoals de scheiding van kerk en staat en de godsdienstvrijheid zijn door hem ingevoerd. Onder zijn bewind kwam ook de eerste Code Civil tot stand, het burgerlijk wetboek dat voor het eerst de gelijkheid, de Egalité, van alle mensen voor de wet vastlegde. De Code Napoléon is nog steeds de basis van onze hedendaagse rechtsstaat, een monument dat vandaag nog altijd ons leven bepaalt. Zijn principes werden later overgenomen door koning Willem I en verder uitgewerkt in de eerste Belgische grondwet van 1830. Maar met het andere grote principe van de Franse Revolutie, de Vrijheid, ging hij minder drastisch om want van persvrijheid was bijvoorbeeld geen sprake meer.
Johan Op de Beeck neemt u mee naar een bewogen periode in de Europese geschiedenis en schetst een genuanceerd portret van de belangrijkste Europese leider van de moderne tijd.
Deze lezing duurt 1.30 uur en wordt geïllustreerd met tijdsdocumenten.

Het verlies van België: de Belgische Revolutie van 1830 in hedendaagse perspectief

België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Geschiedenis, België, Europa

Na de val van Napoleon ontstaat in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem I bestuurt als een ouderwetse alleenheerser. Zijn taal- en godsdienstpolitiek ontstemt de katholieke bevolking van het Zuiden. Maar ook de jonge liberale generatie van advocaten en journalisten verzet zich. Ze eist meer democratie en vrijheid. Hun kopman is Louis De Potter, een republikein. Eerst laat niets vermoeden dat het koninkrijk in gevaar is. Tot augustus 1830.
Een onverklaarbare opstand met brandstichting en oproer in Brussel brengt een onstuitbare spiraal van geweld op gang. Een maand later valt het Nederlandse leger aan en … wordt verslagen. De Potter grijpt de macht. Zal België een republiek worden naar Frans voorbeeld? De grote mogendheden kunnen dit niet laten gebeuren. Amper een maand na het uitroepen van de onafhankelijkheid is de Belgische Revolutie in groot gevaar. Antwerpen wordt gebombardeerd. De ene coup volgt op de andere. De revolutionairen bestrijden niet alleen Willem I maar ook elkaar. Gedreven door heel verschillende politieke visies op de toekomstige natie, leveren ze een gevecht op leven en dood. Hoe uiteindelijk een nieuw land, maar geen republiek ontstaat, wordt verteld in de dramatische climax van deze lezing.
Deze lezing duurt 1.30 uur en wordt geïllustreerd met talrijke prenten, tijdsdocumenten en kaarten.

De Slag van Waterloo, een lezing ter plekke

België, Europa, Internationaal, Globalisering, Geschiedenis, België, Europa

Op het slagveld in Waals-Brabant, de plaats van het historische strijdtoneel, becommentarieert Johan Op de Beeck de laatste honderd dagen van Napoleon en de finale uitkomst te Waterloo – de moeder aller veldslagen. Hij legt uit waar de strijd om draaide en wat de hoge politieke inzet was: de toekomst van Europa. Verdeeld, of eengemaakt? Modern of conservatief ? Hoe de slag precies verliep, wat de leugens en de mythes van Waterloo zijn en waarom Napoleon uiteindelijk een veldslag verloor die hij had moeten winnen: u komt het allemaal aan de weet. Met kaarten, getuigenissen en een rondleiding op het slagveld zelf.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands