Johan D'Haeseleer

Spreker
Mister Simplicity!
Mijn missie? De woorden ‘druk, druk, druk’ uit het taalgebruik bannen!

Johan D’Haeseleer (1969) is industrieel ingenieur, arbeidsanalist en Vlerick-alumnus, en wijdt zijn leven reeds meer dan 15 jaar lang aan werkvereenvoudiging en de creatie van extra tijd. Eerst bij Colruyt, nu als trainer in time-management. Zijn klanten noemen hem kortweg ‘Mister Simplicity'.

Johan D'Haeseleer voert een praktisch pleidooi voor het efficiënt omspringen met je tijd. Gewapend met eigen voorbeelden en een koffer grote en kleinere tips, leert hij zijn publiek hoe effectief ‘extra tijd’ te maken voor hun passies, voor wat ze zelf willen doen.

In zijn nieuwe keynote over 'Experimens' leert Johan D’Haeseleer je de kunst om controle te krijgen over je biologische systemen waardoor je je beter, sneller en meer kan focussen. Ook deze kennis stoelt deze 'experi-mens' grotendeels op zijn eigen leef- en werkervaring.

Hefbomen

Johan D’Haeseleer groeide op in het Oost-Vlaamse Impe. Daar in de Denderstreek leerde zijn grootvader en grote held hem op jonge leeftijd een les die hem zou bijblijven tot ver in zijn carrière. “Hij leerde me hoe ik hefbomen kon gebruiken. Letterlijk, door me te tonen hoe ik als klein kind het wiel van een auto kon vervangen. Ik had nog niet genoeg kracht om de bouten zelf los te draaien, maar toen hij met behulp van een tweede staaf een hefboom maakte, lukt dat plots probleemloos. Wonderlijk, vond ik dat: Met een mimimum aan moeite een ogenschijnlijk zware opdracht verwezenlijken.” Het bepaalde de manier waarop D’Haeseleer nu nog naar het leven kijkt: altijd op zoek naar een efficiëntere manier om alles aan te pakken. Met minder moeite evenveel of zelfs meer verwezenlijken.

Grenzen stellen

Met de les van zijn grootvader nog steeds in het achterhoofd, belandde Johan D’Haeseleer na zijn studies Industrieel Ingenieur Electro-Mechanica en Arbeidsanalist bij de Colruytgroep. Waar hij na 4 jaar als werkvereenvoudiger en twee jaar als gerant van Colruyt Overijse aan het hoofd van de dienst Werkvereenvoudiging kwam te staan. “Daar heb ik voor het eerst het belang van grenzen ontdekt, van het nut van alles duidelijk af te bakenen. Zo moesten bijvoorbeeld de muntsloten op alle winkelkarren vervangen worden, maar dat bleek peperduur. ‘No way’, dacht ik. ‘Het interesseert me niet hoé je het doet, maar het mag niks kosten’, zei ik tegen mijn medewerker. ‘Daar ligt de grens.’ ‘Maar Johan, dat kan niet. Al wat ik dan kan doen, is ze gewoon verwijderen. ’ Wat dus ook gebeurde, tot grote vreugde van klanten en mijn bazen.”

Na enkele jaren breidde D’Haeseleers ploeg uit van 20 naar 80 werkvereenvoudigers, een evolutie die hem zelf naar adem deed snakken. “Ik werd gestresseerd en vergat om de haverklap zaken, en dat lag vooral aan de manier waarop ik zelf alles aanpakte. Tot het besef kwam: Ik probeer dagelijks productieprocessen te vereenvoudigen, maar aan mijn eigen methodes doe ik niks.”

D’Haeseleer merkte bovendien op dat de twee niet zoveel verschilden. “Als je inzake productie van een push- naar een pull-systeem gaat, win je bijvoorbeeld altijd aan efficiëntie. Wel, dat gold ook voor mijn job. Een simpel voorbeeld: mijn to-do lijst was mijn inbox (een push-systeem), terwijl je veel beter helder nadenkt over wat je moet doen, en dat denkwerk dan ergens op papier of een tablet plaatst, een pull-systeem. De meeste mensen die ik ontmoet zijn op vele plaatsen tegelijk georganiseerd. In hun inbox, hun hoofd, hun agenda, … En dus eigenlijk nergens.”

Belang van speeltijd

All work and no play make Jack a dull boy. D’Haeseleer haalt zijn rust en evenwicht uit muziek. Of het nu zelf wat tokkelen is op een van zijn twaalf basgitaren of in zijn bandje spelen. "We spelen rockcovers, al ben ik zelf ook een groot liefhebber van heavy metal. Maar ondanks dat velen dat gerammel vinden, zijn dat zeer ingewikkelde, bewonderenswaardige en vaak moeilijke composities. En meer dan een bezielde amateur ben ik nu ook weer niet."

“Ontspanning zet ik niet op mijn to do-lijstjes, nee. Je hoeft dat heus niet op je kalender te plaatsen, maar je moet er wél ruimte voor creëren. Want elk vacuum wordt sowieso opgevuld. En enige ‘speeltijd’ naast het werk blijft belangrijk, al heb ik moeite om het werk te noemen want zo ervaar ik het niet. Zelfs al houdt dat dan het risico in dat je blijft werken.”

Extra tijd voor passies

In 2008 trekt Johan D’Haeseleer na vijftien jaar in diverse functies de Colruytdeur definitief achter zich dicht, en kiest hij voluit voor zijn eigen weg als zelfstandige trainer. “Een grote sprong, zomaar werkzekerheid en een aangenaam loon achterlaten, maar het voelde als de enige juiste keuze. Bovendien heb ik me altijd meer een ondernemer gevoeld.”

Vandaag geeft hij opleidingen in persoonlijke efficiëntie, productiviteit en time-management.
“De vraag ‘hoe gaat het?’ wordt in onze maatschappij negen van de tien keer beantwoord met ‘druk, druk, druk’. Drie keer liefst, om toch te benadrukken hoé druk het wel is. Ik heb mijzelf als doel gesteld die uitdrukking uit ons taalgebruik te verbannen. Weg met ‘druk, druk, druk’.

Biohacking

Biohacking is gebaseerd op de stelling dat wat we in ons lichaam stoppen een groot effect heeft op hoe we ons voelen en/of op wat we doen. Maar wat maakt ons dan wel gelukkiger, gefocuster en beter? Volgens Johan D’Haeseleer heeft biohacking altijd bestaan, het fenomeen wordt alleen populairder omdat de technologie ons helpt om gerichter te zoeken naar wat werkt en wat niet werkt.

Als ‘experi-mens’ onderzoekt Johan dit voor zichzelf. De grootte van de steekproef is beperkt tot n=1. De resultaten van zijn experimenten zijn meer zelfkennis en gekke verhalen over groeien naar het volgende level. Het komt er op aan om uit te zoeken wat jij nodig hebt om je doel te halen. Heeft alcohol of koffie een effect op je slaap? Of heeft nicotine een gunstig effect op je concentratie? Of zijn ijsbaden echt goed voor je concentratie?

Foto's: Alex Harris

Digitaal minimalisme

Business & Management, HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Motivatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Communicatie, Public Relations, Creativiteit, Innovatie, Trends, Gedurfd, Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, ICT & Technologie, Inspirerend, Sociale media

In 2007 veranderde onze relatie met onze telefoon. Jawel, het kantelpunt is exact, met heel veel precisie te bepalen. Zelfs dag, uur en locatie. Ook de schuldige is aan te wijzen, maar het verdict is onvrijwillige doodslag van onze aandacht. We kregen een eenarmige bandiet in onze broekzak welke ons gedrag stuurt. Een Master of Puppets, een blijkbaar Ontembaar Beest wanneer je in meetings, aan het koffiemachine of in een of een gesprek de andere partij meerdere malen zijn/haar smartphone ziet vastnemen. Ja, het is de nieuwe normaal.

Maar dat is toch niet normaal meer?
Heb jij ook last van phantoompijn wanneer je smartdevice niet bij hebt? Wie is er dan wie de baas? Op het einde van je dag zeg je waarschijnlijk vermoeid ook waar is mijn tijd naartoe. Stel dat technology je helpt om je doelen te bereiken, je projecten af te werken in plaats van jou en je collega's af te leiden. Techno-utopie? Helemaal niet. Technologie toont ons wie we zijn. It's not our fault, it's the default. (Ja, in 't Engels klinken sommige zaken beter).

Digitaal minimalisme of digitaal essentialisme zoekt een derde weg tussen de Human Cyborgs en degene die alle technologie afzweren. Het is een filosofie welke je helpt om je digitale tools (en onze gedragingen dat deze meebrengen) in vraag te stellen zodat ze maximale waarde aan je leven toevoegen. Capping the downside noemt Virgin baas Sir Richard Branson het. Gestoeld op de filosofie dat zonder aandacht onze tijd niets waard is, toont Johan je principes (wat) en praktische toepassingen (hoe)je het beest kan temmen.

Experimens

Business & Management, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Inspirerend

Wie wil gemiddeld zijn? Niemand toch. Terwijl gemiddeld toch normaal is. Neen, wij willen speciaal zijn, ‘buiten’gewoon, we willen groeien, veranderen, ons beste zelf worden…

Waarom vinden we (gewoon) gedrag veranderen zo moeilijk? Omdat het aanpassen van ons gedrag en onze gewoonten een samengaan is van kennis, motivatie en toestemming. En om op lange termijn succesvol te veranderen moet je op al deze domeinen inwerken.

In deze keynote laat Johan je zien, maar veel belangrijker je aanvoelen, begrijpen waarom het persoonlijk experiment je toestemming, inzicht, kennis, goesting aanpast en af en toe bijzondere verhalen oplevert.

De lezing ondersteunt je zoektocht naar je beste zelf! Een van de belangrijkste punten in het opzetten van een persoonlijk experiment is het cultiveren van je groei mindset. Door een experi-man (of experi-woman natuurlijk) te worden zal je wijzigingen ervaren, die je toestaan om te groeien, wat minder gemiddeld en misschien dan ook minder normaal. Johan demonstreert experimenten waardoor je meer energie krijgt, beter slaapt, minder tijd nodig hebt om je werk af te maken, en toch meer relaxed en gelukkiger te zijn.

Experimenten waar je zeker zal over horen zijn de slaapinductiemat, de boter die Johan in zijn ochtendkoffie doet, de oude mans-versie van de Batmanbar om ondersteboven te hangen, leven volgens zijn chronotype, cryosauna, de zero drop schoen, mediteren met EEG meter, …

Vind je het niet normaal om de eerste vijf minuten in bed op een slaapinductiemat te liggen? Johan vond dat ook nogal gek toen hij dat de eerst keer las. Om nog te zwijgen hoe Sylvianne, zijn vrouw daarover dacht. Een slaapinductiemat lijkt immers op een spijkerbed. Het heeft een tweeduizendtal kleine plastieknaaldjes die in je lichaam prikken. Zoiets in de slaapkamer is niet gewoon voor de gemiddelde slaper. Maar helpt het nu?

Zo ken je ook de sauna, maar ken je de cryosauna? Gedurende drie tot vier minuten kom je in een ruimte waarin lucht wordt aangevoerd van -85°C. Koude in plaats van warmte. En heeft dat dan voordelen? Of is dat enkel iets voor experimenterende ijsberen?

Het zijn maar enkele voorbeelden van de talrijke experimenten die Experi-Mens Johan heeft uitgetest. Allemaal om uit te zoeken of de testen hem meer tijd, energie of concentratie opleverden, en vooral of ze van hem een beter mens maakten, een beter versie van zichzelf. En aangezien we toch allemaal de beste man of vrouw uit onszelf willen halen, blijft deze keynote zeer lang bij, en helpt ze de deelnemers ongetwijfeld om hun leven ten beste aan te pakken.

Een superheld worden is dan niet langer een droom.

Extra tijd

Business & Management, Creativiteit, Innovatie, Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Psychologie, Inspirerend

Extra tijd voor jezelf creëren? Hoe doe je dat concreet en op een doeltreffende manier? Johan D’Haeseleer deelt zijn arsenaal aan tips helder op in negen domeinen, een krachtig destillaat van zijn jarenlange ervaring. Afschaffen, minder doen, batchen, vereenvoudigen, systematiseren, automatiseren, outsourcen, delegeren en sneller werken. Na deze boeiende uiteenzetting heeft u geen excuses meer.

Johan D’Haeseleer is een inspirerende spreker. Zijn workshop Timemanagement geeft goede inzichten en tips om de tijd die we dagelijks kunnen besteden aan zaken nog beter te benutten. De opgedane kennis is zowel tijdens werktijden als in privétijd makkelijk toe te passen. Enthousiast en met veel interactie met het publiek laat hij concreet zien waar we extra kwartiertjes kunnen vinden en hoe we onze ‘to do’ lijsten beter kunnen managen. We hebben na afloop van de workshop die we met hem hebben georganiseerd veel leuke reacties van deelnemers ontvangen.

editor - Laura Buskens, Alumni Relations Maastricht University
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands