Jeroen Denaeghel

Spreker
Dromen van avontuurlijk reizen? Neen, doen!
Vertelt wat je niet te zien kreeg in Reality TV

Jeroen Denaeghel (1971) is bio-ingenieur van opleiding en verzeilde in de mediawereld door zijn deelname aan de eerste editie van Big Brother. Niet veel later kroop hij zelf achter de camera als regisseur van onder andere De Planckaerts en trok hij de wereld rond op zoek naar vreemde diersoorten.

Zijn jeugd brengt Jeroen Denaeghel door in de bossen van Aalter. Zijn passie voor de natuur is geboren en fauna en flora kennen geen geheimen voor hem. Toch wilde hij zich naar eigen zeggen behoeden voor een bestaan als natuurliefhebbende nerd. Een voetbalcarrière ziet hij wel zitten. Denaeghel blijkt een talentje dat voorbestemd is om hoge toppen te scheren in de Belgische competitie. Een knieblessure strooit echter roet in het eten en Denaeghel gaat noodgedwongen op zoek naar een andere manier om zichzelf in the picture te werken.

Rockster

Even lijkt hij een rockster te worden, maar als het succes van zijn groepje Snipe uitblijft, acht hij de tijd rijp om iets te doen met zijn andere passie: de natuur. Hij haalt zijn diploma van bio-ingenieur en kan aan de slag in een suikerfabriek. Na enkele jaren merkt hij dat die job hem beperkt in zijn creativiteit en gaat op zoek naar nieuwe horizonten.

In 2000 wordt Vlaanderen opgeschrikt door een nieuwe fenomeen: reality tv. Wanneer er kandidaten worden geronseld voor de eerste Big Brother-editie, ziet Jeroen zijn kans schoon. De populariteit van het programma is ongezien en de deelnemers komen als echte sterren uit het huis. Hoewel Jeroen de overwinning nipt aan zijn neus voorbij ziet gaan, kan hij meteen als presentator terecht bij jongerenzender Jim TV en als journalist voor P-magazine.

Goedele Liekens
Zijn CV breidt hij verder uit bij JOK FOE, het productiehuis van Goedele Liekens. Daar werkte hij mee aan programma’s als Recht Van Antwoord en Miss België. Achteraf maakt hij ook furore als vaste regisseur van De Planckaerts, Zonnekinderen en Jeff’ Hoeyberghs Hoffkliniek. Tegenwoordig is hij eindredacteur van de VTM-programma Goedele op dinsdag. Jeroen Denaeghel is dus de enige in het Vlaamse medialand die zowel weet wat het is om ‘lijdend voorwerp’ te zijn in reality-reeksen als ze te maken als regisseur.

Wanneer de televisiesage over de Planckaerts op haar laatste benen loopt, is Jeroen toe aan een nieuwe uitdaging. Als journalist en natuurliefhebber is werken voor het Amerikaanse tijdschrift National Geographic zijn ultieme wens. “Helaas spreek ik Nederlands, dat zou dus nooit lukken. Ik besliste dan maar om op eigen houtje een kleine Beagle-expeditie op te zetten,” zegt hij in een interview met P-magazine.

Wereldreis
“Ik had het hier een beetje gehad. Onze gejaagde, prestatiegerichte maatschappij begint me meer en meer af te schrikken. Ik ben een natuurmens en besef dat we onszelf aan het voorbij lopen zijn.” Een jaar lang trekt Jeroen Denaeghel samen met zijn vriendin, fototgrafe Celine Van Cauwenberghe, de wereld rond. Het duo gaat op zoek naar de meest tot de verbeelding sprekende diersoorten. Twee dieren wilde hij absoluut van dichtbij zien, de grizzlybeer en de krokodil. De rest hing van de bestemming af. In zijn tent kreeg hij bezoek van de dodelijke roodrugspin, hij stond oog in oog met giftige tijgerslangen en werd achterna gezeten door een komodovaraan.

Het beest
Zijn wedervaren bundelt Jeroen Denaeghel in het boek ‘Op Zoek Naar het Beest’. Het is het relaas van een knotsgek avontuur door ondoordringbare wouden, eeuwige sneeuwvlaktes en stoffige woestijnen. Spannende belevenissen worden afgewisseld met interessante weetjes over cultuur, geschiedenis en natuurlijk de dierenwereld.

Deze spreker is een begenadigd verteller die met natuurlijke flair zijn publiek weet te boeien. Hij vertelt over onvergetelijke ontmoetingen, slopende woestijntochten en doodsangsten. Met zijn typische stijl, staat hij op een humoristische manier stil bij de jachtigheid van ons leven of vertelt hij uitvoerig over zijn belevenissen in de mediawereld.

Op zoek naar het beest

Fotografie, Sport & Avontuur, Reizen

Journalist Jeroen Denaeghel trok een jaar lang de wereld rond op zoek naar zijn grootste passie: het beest.

Gewapend met een schamel tentje en een kookvuurtje zocht hij samen met fotografe Celine Van Cauwenberghe de meest tot de verbeelding sprekende dieren van onze planeet op. De reuzenvaraan op Komodo, de orang-oetan uit Borneo en de grizzly van Alaska, het zijn maar enkele van de beesten waarmee het tweetal oog in oog kwam te staan. Zijn reis rond de wereld was een knotsgek avontuur door ondoordringbare wouden, eeuwige sneeuwvlaktes en stoffige woestijnen.

Denaeghel neemt u in zijn knap geïllustreerde lezing mee naar een irreële wereld vol onvergetelijke ontmoetingen met mensen en - natuurlijk ook dieren.

Media: Deelnemer van Big Brother neemt u achter de schermen van Reality tv

Media

Ooit was Jeroen Denaeghel als deelnemer van de allereerste Vlaamse Big Brother-editie zelf het ‘lijdend’ voorwerp van reality tv. Achteraf maakte hij furore als regisseur van Zonnekinderen, de Planckaerts en Jeff’ Hoeyberghs Hoffkliniek. Hij is zowat de enige in het Vlaamse medialandschap die weet hoe het er voor en achter de camera’s aan toe gaat.

Manipulaties van deelnemers, trucjes in de montage, ronselen van kandidaten: niks is wat het lijkt in de werelden van Mijn Restaurant en Big Brother.

Denaeghel zijn getuigenissen zijn verrassend en verrijkend voor elke televisiekijker.

Onlangs was Jeroen bij ons te gast voor een avondlezing in het kader van "Op zoek naar het beest".
Hij sprak met zeer veel enthousiasme over zijn reizen en de aanwezigen hingen aan zijn lippen. Hier en daar werden de feiten wat aangedikt met sensationele weetjes, maar dat droeg alleen maar bij aan de entertainmentwaarde (én hij verkocht geruchten nooit als waarheid). Ook de leuke anekdotes tussendoor maakten het geheel fris en aangenaam om naar te luisteren.
Uiteraard het beeldmateriaal niet vergeten: Op groot scherm werden de foto's van Celine van Cauwenberghe getoond die de lezing prachtig illustreerden. Laat ons zeggen dat we toch al veel beesten gevonden hebben (en betoverende landschappen, en rare mensen).
Na de lezing maakte Jeroen ruim de tijd om verder in te gaan op sommige passages, vragen te beantwoorden en zelfs nieuwe foto's te tonen.
Dit alles leidde tot een leuke en boeiende avond, en we durven ervoor wedden dat ook Jeroen zelf er wat van opgestoken heeft!

Jürgen Nakielski - Bibliotheek Willebroek
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands