Jef Geys

Spreker
Rusten is het nieuwe sporten
Advies rond vermoeidheid & inspiratie voor iedereen die beter wil presteren

We zijn allemaal moe. Door te veel werk, door te veel prikkels, door overvolle agenda’s en dagelijkse beslommeringen. Stress, burn-out, oververmoeidheid ... het zijn de symptomen van onze hectische tijden. Fysiotherapeut en ex-wielrenner Jef Geys leert ons daar op een verstandige manier mee om te gaan. Hij coacht managers en bedrijven via workshops, maar zorgt ook voor individuele begeleiding. Hij is de oprichter van Primefit, dat advies geeft rond vermoeidheid. Verantwoord sporten is de sleutel tot een lichaam in evenwicht en leidt tot een beter herstelvermogen.

Rust roest niet

Jef Geys (1976) was in zijn jonge jaren een begenadigd wielrenner bij de beloften. ‘Door overtraining werd ik een tijdlang gedwongen te stoppen met fietsen. Mijn motto luidde toen: hoe harder, hoe beter.’ Hij miste noodgedwongen een reeks belangrijke trainingen. Ondanks een wekenlange rustperiode won hij toch de eerste koers na zijn heroptreden. Dat ongewone feit zette hem aan het denken. Rusten had hem blijkbaar beter doen presteren. Rust roest dus niet. ‘Toen heb ik geleerd dat het de kunst is om te weten hoe weinig je moet trainen om in topvorm te geraken.’

Van topsporters tot bedrijfsleiders

Jef Geys werd sportkinesitherapeut en richtte in 2005 Primefit op om topsporters te begeleiden en faciliteren bij hun prestaties. Sinds 2007 past hij zijn kennis ook toe op de bedrijfswereld. Hij deed grootschalig onderzoek naar vermoeidheid bij bedrijfsleiders en werknemers. Uit zijn onderzoek van ongeveer 8000 mensen blijkt dat 70 procent tekenen van vermoeidheid vertoonde. Concentratieverlies, stress, emotionele overgevoeligheid, fysieke klachten: die vermoeidheid is vaak een trigger voor een hele reeks klachten die ons lichamelijke en mentale welbehagen ondermijnen. Met alle gevolgen van dien op de werkvloer en in de thuissituatie.

Totaalbeeld

Met Primefit werkt hij rond burn-out, stressbeheersing, fysiek training, voeding ... Zijn uitgangspunt is: een lichaam moet eerst helemaal uitgerust en in goede conditie zijn voordat het intensief mag sporten of presteren in een job. Met andere woorden: training is een belangrijke tool om het lichaam opnieuw in evenwicht te brengen. Om herstel mogelijk te maken na een stressvolle dag maar ook om prikkels uit te lokken na een rustige dag.
In zijn analyse probeert hij altijd een totaalbeeld van de persoon in kwestie te schetsen: ‘Ik ga ervan uit dat het emotionele, fysieke en mentale met elkaar verbonden zijn. Het is zinloos om mensen die mentaal belast zijn, naar een managementcursus te sturen. Eerst moet je hun stress en fysieke problemen de wereld uit helpen.’ Zijn ideeën vonden een neerslag in het boek Rusten is het nieuwe sporten. Herstellen door training (LannooCampus).

Weten is meten

Jef Geys vertrekt altijd van een grondige analyse. Vanuit zijn kennis en ervaring doet hij tests en met de resultaten daarvan gaat hij aan de slag. Measuring is belangrijk om de mentale, fysieke, hormonale en lichamelijke huishouding in kaart te brengen en op orde te zetten. Op basis van die testing geeft Jef advies om de energielevels te herstellen en een goed evenwicht te vinden tussen belasting en herstel. Hij coacht mensen die na een burn-out terug aan de slag gaan. Wanneer is het te veel, wanneer is het goed? Een goed slaappatroon en een evenwichtige voeding zijn daarbij belangrijk, maar ook sport helpt bij het herstel. Alleen: je moet altijd naar het volledige plaatje kijken en individuele trainingsschema’s op dat totaalbeeld ontwikkelen. Hierdoor verkleint de kans op herval.

Boost je energielevel zoals de Special Forces

Samenleving & politiek, HR, Bedrijfscultuur, Management, Motivatie, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Individuele sporters, Sportcoaches/Trainers, Psychologie

Jef Geys traint de Special Forces van de federale politie. Ultragetrainde en ultragemotiveerde professionals, echte topsporters eigenlijk. Ze staan dag in, dag uit onder enorme druk. Maar het zijn nog altijd mensen, en geen machines. Zelfs bij de best getrainde atleet geraakt het energievat vroeg of laat leeg als het niet geregeld opgeladen wordt. Daarom leert Jef de special forces – hoe ze tot rust komen en herstellen. Zodat ze er staan wanneer ze er moéten staan. Fit, scherp, 100 procent gefocust als 1 team.

Jef schreef er een boek over: ‘Rusten is het nieuwe sporten’. De inzichten die hij als gewezen topsporter, als sportkinesist en als coach verzamelde, zijn perfect toepasbaar op bedrijven en werknemers. Elk bedrijf is gebaat bij gezonde en energieke werknemers, die niet blijven rondlopen met stress en vermoeidheid. Mens sana in corpore sano, wisten de Romeinen al. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar om dat lichaam en die geest gezond te houden, moeten ze ook de tijd krijgen om te herstellen. Beweging en rust gaan hand in hand.

In een interactieve presentatie van 1 tot anderhalf uur – kort én krachtig – geeft Jef je medewerkers tips en tricks om hun energieniveau op te krikken. Om beweging en rust op elkaar af te stemmen, zodat ze elke dag opnieuw met volle batterijen en veel goesting aan de slag gaan.

Great speaker.
Keeps your audience awake.
Brings a very interesting story about stress and fatique, that makes you aware of how your mind should interact with your body.
A more than welcome topic in a changing professional context, where burn out and stress gets higher on the agenda.

Fabiaan Van Vrekhem - Partner
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands