Jean-Marie Dedecker

Spreker
Van vele fronten thuis, daarom zo interessant
Trouw aan zichzelf: recht voor de raap

Het parcours dat Jean-Marie Dedecker (1952) heeft afgelegd is op zijn minst zo gevarieerd als de man zelf. In het zakenleven heeft hij al heel wat op zijn actief, als nationaal judocoach bezorgde hij ons land Olympische roem en als politicus stampte hij zijn eigen politieke beweging uit de grond. Jean-Marie Dedecker wordt zowel toegejuicht als uitgespuwd. Toch blijft hij altijd zichzelf: recht voor de raap en met duidelijke argumenten.

In zijn politieke, sport- en zakencarrière heeft hij veel bereikt en die ervaring wil hij graag met zijn publiek delen. Hij neemt nooit een blad voor de mond, en wie goed luistert, hoort altijd een nieuwe en verfrissende kijk op de wereld. Als geen ander heeft Jean-Marie Dedecker inzicht in de keuken van de Wetstraat en de cenakels van de politieke besluitvorming. Als mediafiguur gaat hij heikele thema's zoals doping in de sport, migratie, en islamradicalisme niet uit de weg.

Van betonfabriek naar bankwereld

Jean-Marie Dedecker groeide op als tweede oudste in een gezin van zeven kinderen. In de zomermaanden verdiende hij een zakcentje bij als redder op het strand van Lombardsijde. De jonge Jean-Marie Dedecker droomde ervan om dokter te worden. Net als zijn grote held van toen: Che Guevara. ‘Het waren de jaren zestig. Ik was links en wilde de wereld veranderen.’

Toch voltooide Dedecker nooit hogere studies. Wegens persoonlijke omstandigheden ging hij noodgedwongen aan de slag in een betonfabriek, maar dat kon nooit lang duren voor een man met zijn ambitie. Op zijn 20ste versierde hij een job bij een bank, waar hij dubbel zo veel geld kon verdienen. Jean-Marie Dedecker klom bij de toenmalige BBL op van het laagste echelon tot directeur van een van de grootste en best draaiende bankkantoren van het land. Hartje Oostende gaf hij er leiding aan 23 personeelsleden. Na twintig jaar ruilde hij de bank in voor een eigen verzekeringskantoor, zodat hij zich meer kon toespitsen op zijn sportieve carrière als trainer en bondscoach.

Jean-Marie Dedecker begon met judo op zijn zestiende: ‘Judo is een levenswijze, een verslaving. Ik trainde elke dag.’ Zelf werd hij op internationaal vlak tweede op de open Canadese kampioenschappen in 1980: ‘Toch was ik eigenlijk niet goed genoeg. In 1981 heb ik tijdens het Europees Kampioenschap in Rostock zo’n pak slaag gekregen dat ik besloot om ermee te stoppen. De atleten uit het Oostblok waren gewoon beter.’

Ceauşescu

Het was vooral naast de tatami dat Dedecker zijn judoroem zou halen, want al snel werd hij aangezocht als coach van de nationale ploeg. ‘Aanvankelijk zou ik de rechterhand worden van toenmalig bondscoach Robert Van de Walle. Toen die zich opnieuw op zijn eigen judocarrière wilde toeleggen, vroeg Jacques Rogge mij om de nieuwe nationale judocoach te worden.’ Tussen 1981 en 2000 behaalden de Belgische judoka’s onder zijn leiding meer dan 140 medailles op de Olympische Spelen, Europese en Wereldkampioenschappen. Dat succesverhaal staat te boek in zijn eerste werk met de niet mis te verstane titel 'Ik, Jean-Marie Dedecker' dat in 1999 verscheen.

In 1999 maakte Dedecker een nogal onverwachte overstap naar de politiek en werd hij lid van de verruimde VLD. ‘Mijn linkse idealen liet ik helemaal varen toen ik als judocoach naar het buitenland trok. Tijdens kampioenschappen achter het IJzeren Gordijn zag ik hoe mensen leefden in bijvoorbeeld het Roemenië van dictator Ceauşescu of het Cuba van mijn vroegere held. Toen werd ik rechts.’

Geschorst

Dedecker werd bij zijn eerste deelname aan de parlementsverkiezingen, als lijstduwer dan nog, meteen verkozen met meer dan 52.000 voorkeurstemmen. Een unicum in de Belgische politiek. Hij werd senator en Vlaams volksvertegenwoordiger en zetelde tot 2014 in de federale Kamer. Na jarenlang in de gemeenteraad van Oostende te hebben gezeteld voert hij nu de oppositie aan in 'zijn' gemeente Middelkerke. Jean-Marie Dedecker is niet verlegen om een stunt. In 2002 zorgde hij voor veel ophef toen hij met een VTM-journalist voor een interview op bezoek ging in de cel van Marc Dutroux. De top van de VLD was bijzonder ontstemd en Dedecker werd voor drie maanden geschorst.

Dedecker is nog altijd bij de Open VLD wanneer hij begin 2006 met zijn tweede boek, Recht(s) voor de raap een politieke bestseller uitbrengt. In zijn bekende snedige stijl haalt hij uit naar wat hem dwarszit en schuift zijn oplossingen naar voor. Later doet hij hetzelfde in Hoofddoek of Blinddoek, dat ingaat op migratie, asiel en de opmars van de islam in Europa. In zijn boek De aarde warmt op, maar de geesten verhitten rekent hij vervolgens af met wat hij omschrijft als ‘het ecologisme als machtige nieuwe religie’.

Linkse VLD

Het is geen toeval dat Jean-Marie Dedecker in 2006 zijn eerste politieke manifest schreef. In datzelfde jaar waren er binnen de VLD voorzittersverkiezingen, waarvoor Dedecker zich kandidaat stelt omdat hij vond dat de VLD in de paarse regering een te linkse koers voer. Totaal onverwacht eindigt hij sterk tweede. De kloof tussen Jean-Marie Dedecker en de VLD-top wordt zo groot dat er beslist wordt om hem uit de partij te zetten. Na een korte mislukte vrijage met N-VA, richt hij in 2007 met Lijst Dedecker zijn eigen politieke partij op. Een huzarenstukje, zo enkele maanden voor de federale verkiezingen.

Bij de verkiezingen in 2007 verbaast de partij door net na de oprichting al meteen vijf Kamerzetels en een Senaatzetel binnen te halen. In het federale en het Vlaamse parlement bijt de partij zich vast in een resem onderzoeksdossiers om malversaties bloot te leggen binnen administratie en politie. Dat leidde tot het ontslag van Vlaams minister Fientje Moerman en de herschikking van de federale regering. Toen Dedecker een privédetective inschakelde om de vastgoedwandel met overheidsgebouwen van Karel De Gucht te controleren, werd dit naar de pers gelekt, nog voor hij zelf de resultaten van het onderzoek had gezien.

Bij de volgende federale verkiezingen bleek de N-VA de nieuwe publiekslieveling te zijn en Jean-Marie Dedecker kon in de Kamer alleen zijn eigen zetel behouden. Hij nam de verantwoordelijkheid voor de nederlaag op zich en zette midden 2010 een stap terug als voorzitter, een functie die hij een jaar later weer opnam. De partij heet voortaan LDD, wat staat voor ‘Libertair, Direct, Democratisch’.

Exit uit de nationale politiek

Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 haalde de partij de kiesdrempel niet. Lijst Dedecker heeft geen verkozenen meer in het federale en Vlaamse parlement. De partij vecht voor haar overleven, maar Jean-Marie Dedecker is vastbesloten om de waakhond van de Belgische en Vlaamse politiek te blijven. Afspraak dus bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Zakenman

Ondanks zijn politieke gedrevenheid is Jean-Marie Dedecker al die tijd ook een druk bezet zakenman gebleven. Hij heeft een aantal horecazaken geleid, stond aan het hoofd van een visrokerij en richtte een reclame- en sponsoringbureau op. Tegenwoordig is hij actief in de duurzame energie, met de invoer van actieve, intelligente daglichtkoepels.

Terug naar eigen Land

België, Internationaal, Globalisering, Diversiteit, NGO, Ontwikkelingswerk, Veiligheid, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, Midden-Oosten, Media

In het voorjaar van 2016 heeft Jean-Marie Dedecker in het gezelschap van onder meer Margriet Hermans en Zuhal Demir een vluchtelingenroute gevolgd voor televisie. De reportagereeks van Martin Heylen gaf de Vlaamse kijker een concreter beeld van de omstandigheden die miljoenen migranten naar het Westen drijft. Dedecker heeft er natuurlijk begrip voor, maar ook zijn mening over. Waar moet het heen met die honderdduizenden vluchtelingen, en waar heeft ons migratiebeleid de voorbije jaren geleid?
In zijn boek ‘Hoofddoek of Blinddoek, de migratie ontsluierd’ (2009) had Dedecker al gepleit voor een radicale ommezwaai. Een multiculturele samenleving, allemaal goed en wel, maar onze fundamentele waarden zoals gelijkheid tussen man en vrouw, recht op vrije meningsuiting of vrijheid van godsdienstbeleving moet gevrijwaard blijven.
Dat deze waarden onder druk staan hebben de terreuraanslagen in Parijs, in 2015 en in Brussel en Zaventem, in 2016 op een tragische manier bewezen. Ook over de terreurbestrijding en de politieke verantwoordelijkheid voor de extremistische uitwassen in sommige stedelijke migrantenmilieus geeft Jean-Marie Dedecker een scherpe analyse.

Sportcoaches: De dopinghypocrisie

België, Gedurfd, Inspirerend, Individuele sporters, Teamsporters, Sportcoaches/Trainers, Biologie

Doping en topsport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ene na het andere bericht over een betrapte topsporter haalt de krant. Jean-Marie Dedecker kent als voormalig nationaal judocoach zowel de dopingproblematiek als de topsportwereld als geen ander. Hij ontpopte zich tot een hevig strijder voor een dopingvrije sport. Zo veroorzaakte hij een heuse rel in de wielerwereld door in de pers fel uit te halen naar wielrenners en sportleiding die volgens hem doping hadden gebruikt. Tijdens zijn lezing geeft Jean-Marie Dedecker zijn visie op hoe het dopingkwaad met wortel en tak uitgeroeid kan worden.

Recht(s) voor de raap

België, Recht, Justitie, Politie, Klimaat, Milieu, Energie, Diversiteit, Overheid, Samenleven, Veiligheid, Gedurfd, Inspirerend

Jean-Marie Dedecker was een van die BV’s die de stap naar de politiek zetten. Binnen de liberale VLD liet hij zich meteen opmerken door zijn uitgesproken meningen en directe aanpak. Uit ongenoegen met het beleid van de bestaande partijen richtte hij later zelfs zijn eigen politieke partij op. Hoewel het hem niet altijd in dank wordt afgenomen, blijft hij aan heilige huisjes krabben en tegen de stroom in gaan. Tijdens zijn lezing neemt Jean-Marie Dedecker u mee op een politieke avonturentocht met veel overwinningen maar ook nederlagen. Tegelijk vertelt hij u onomwonden over de maatschappelijke thema’s die hem nauw aan het hart liggen.

De aarde warmt op en de geesten verhitten

België, Internationaal, Globalisering, Klimaat, Milieu, Energie, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, Wereld

Voortdurend worden we belaagd met waarschuwingen over de opwarming van de aarde. Dieren sterven uit, het ijs smelt, de lucht wordt steeds ongezonder en noem maar op. En dat is allemaal de schuld van de vervuilende mens. Oplossing? Groene energie gebruiken, biologisch verantwoorde kleren dragen, het openbaar vervoer gebruiken… Jean-Marie Dedecker vraagt zich af of die groene levensstijl nu echt broodnodig is of gewoon hip. Hij fulmineert tegen de subsidies die en masse worden uitgereikt aan groene initiatieven en pleit voor een rationelere discussie waarbij ook de groene jongens bereid zijn om af te stappen van hun dogma’s.

“Jean Marie Dedecker is een fenomeen, een gedreven man in politiek en ook als sportman-sportcoach. Een man uit één stuk uit de West-Vlaamse poldergrond. Dat blijkt duidelijk uit zijn presentatie. Onze leden hebben er zeker van genoten, dat bleek ook uit de diverse vragen achteraf en die maar bleven komen. Zeker een aanrader!”

Marc Van de Velde - Ambassador Roeselare
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands