Jan Verheyen

Spreker
Een topregisseur praat over de Vlaamse film
Op zijn mond niet gevallen, een belevenis

Met twaalf langspeelfilms op zijn palmares is Jan Verheyen (1963) niet weg te denken uit het Vlaamse filmlandschap. Ook als presentator en organisator verdiende hij meer dan zijn strepen. Ooit organiseerde hij het Filmfestival van Knokke-Heist en verdeelde de meest succesvolle films in Vlaanderen. Tot hij in de VS gaat leren hoe je zelf films maakt. Naast die talloze films en reeksen groeit Jan Verheyen uit tot een heuse Vlaamse Radio- en TV-vedette. Als u wilt ingewijd worden in de wondere wereld van de film of de eigenzinnige kijk van een artiest op de politiek of de culturele elite wil horen, moet u bij Jan terecht.

Filmdistributeur

Amper negentien jaar is Verheyen als hij in 1982 zijn opwachting maakt in de Belgische filmscene. Samen met Marc Punt organiseert hij het filmfestival van Knokke-Heist. De organisatoren weten dikke vissen als Dennis Hopper en Paul Verhoeven naar de Belgische kust te halen, maar na twee edities wordt het festival al opgedoekt.

Samen met partner in crime Marc Punt richt Verheyen enkele jaren later ‘Independent Films’ op. Deze onafhankelijke distributeur kent meteen succes door films als ‘Basic Instinct’ en ‘Terminator 2’ naar België te halen. Independent Films beperkt zich niet tot Amerikaanse kaskrakers, ook Belgische films kunnen er terecht en met resultaat. Maar liefst vijf van de vijftien meest succesvolle Belgische films worden door Independent uitgebracht. Tot die paradepaardjes behoren onder andere ‘Daens’, ‘Hector’ en ‘Loft'.
In 1986 organiseert Verheyen in de Gentse Vooruit De Nacht van de Rariteiten. Hoewel de opkomst bedroevend laag is, wordt er cultfilmgeschiedenis geschreven. Het evenement groeit later uit tot het gewaardeerde cultfilmfestival De Nacht van de Wansmaak, dat ondertussen aan zijn vijfde editie toe is ('De Nacht van de Wansmaak has risen from the grave' - 2014).

Los Angeles

Na het succes van ‘Boys’, zijn regiedebuut uit 1991, stort Verheyen zich in een Amerikaans avontuur. In Los Angeles mag hij de erotische thriller ‘The little death’ regisseren. Het wordt een ontnuchterende ervaring en Verheyen keert terug naar België.

Hij neemt sportief revanche en regisseert de alom geprezen film ‘Alles moet weg’ naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye, met Vlaamse kleppers als Peter Van Den Begin, Stany Crets en Bart De Pauw in de hoofdrollen.

Spice Girls

In de zomer van 1997 dient zich een nieuw buitenlands avontuur aan. Hij trekt naar Londen om de internationale filmdistributie van PolyGram onder zijn hoede te nemen. Als ‘senior vice president international distribution’ werkt hij mee aan de internationale filmreleases van onder andere ‘The Big Lebowski’ en ‘Notting Hill’ en gaat hij de boer op met Rowan Atkinson en The Spice Girls.

Na zijn Londens avontuur doet Verheyen opnieuw in België de kassa’s rinkelen. In 2000 gaat Vlaanderen overstag voor ‘Team Spirit’. Het succes van de film wordt verlengd met een sequel en een zesdelige serie op VTM.

Wonderland

Tussen al dat gefilm door laat Jan Verheyen zich opmerken in tal van radio- en televisieprogramma’s. Zijn eigenzinnige kijk op de wereld en zijn groot gevoel voor humor leveren hem een zitje op in panelprogramma’s als 'De Commissie Wyndaele', ‘Mannen aan de macht’, dat hij ook presenteert, en ‘De rechtvaardige rechters’. Voor ‘P-Magazine’ maakt hij de reportagereeks ‘Jan in Wonderland’, waarvan de beste afleveringen worden gebundeld in een boek. Hij is ook twee jaar gastheer van het TV1-programma ‘Aan Tafel!’ en op Kanaal 2 presenteert hij jarenlang het eigenzinnige filmprogramma ‘Film Night Special’, later herdoopt tot ‘Cult Night’.

In 2003 gaat Verheyen voor VTM werken; met Bert Geenen wordt hij er programmadirecteur. Samen bezorgen ze de zender een ware verjongingskuur door nieuwe gezichten als Dina Tersago en de broers Coppens aan te trekken. Ook andere prestigieuze projecten waaronder ‘De Kavijaks’ van Stijn Coninx en de reeks ‘Faits Divers’-films zien het levenslicht onder hun bewind. Na drie jaar besluit Verheyen opnieuw te gaan regisseren.

In 2007 – Verheyen heeft dan al zeven langspeelfilms op zijn palmares – staat de nieuwe VT4-serie ‘Vermist’ op stapel. Van deze glansrijke dramareeks over de Cel Vermiste Personen worden twee televisieseizoenen en een bioscoopfilm gedraaid.

Twee jaar later legt Verheyen zijn lat weer wat hoger. Met ‘Dossier K’ maakt hij het langverwachte vervolg op ‘De Zaak Alzheimer’ van Erik Van Looy. De internationaal opgezette film gaat in december 2009 in première en overschrijdt twee maanden later al de kaap van 400.000 bezoekers.

Vlaamse eisen

In 2010 laat Verheyen van zich horen met de romantische komedie ‘Zot van A’, en in 2012 debuteert hij als radiopresentator naast Christel Van dijck in het populaire (800 000 luisteraars!) Radio 2-zaterdagochtendprogramma 'En nu serieus'.

Het Vonnis

In 2013 komt ‘Het Vonnis’ in de zalen. Het is een rechtbankdrama over een man die na de dood van zijn vrouw en dochter het recht in eigen handen neemt. De film is een – zeer actuele – aanklacht tegen een verstard en wereldvreemd rechtssysteem en getuigt van een grote maatschappelijke betrokkendheid. Jan Verheyen verzorgde niet alleen de regie maar schreef ook het scenario. In de cast vindt u bekende namen als Koen De Bouw, Johan Leysen en Veerle Baetens. Ook deze film lokte in Vlaanderen 400 000 bezoekers, de derde Verheyen-film op rij die daarin slaagt. Hij staat nu met vier films in de Top 20 van de meest succesrijke Vlaamse films ooit.

Humoristisch en eigenzinnig

Rad van tong, bijzonder humoristisch en af en toe controversieel, Jan Verheyen heeft het allemaal in zich. Als u wilt ingewijd worden in de wondere wereld van de film of een eigenzinnige kijk van een artiest op de politiek of de culturele elite wil horen, kan deze spreker u zeker bekoren.

De wondere wereld van Hollywood

Internationaal, Globalisering, Ondernemers, Communicatie, Public Relations, Creativiteit, Innovatie, Trends, Entertainment, Gedurfd, Amerika, Kunst & Cultuur, Film, Media, Vrije tijd & Lifestyle

Jan Verheyen jaagt voor u anekdotes na aan de hand van beeldmateriaal van bekende acteurs en regisseurs uit Hollywood. Waargebeurd, want ook in de coulissen van de cinema overtreft de werkelijkheid vaak de fictie. Hij blikt ver terug in de tijd, tot in de pioniersjaren van de film, en ontbloot de kleine kantjes van grote acteurs.

Jan Verheyen gunt u een blik achter de schermen van het witte doek. Droom mee en u waant zich slenterend op Sunset Boulevard in Los Angeles. Een avond langs de Walk of Fame, aan de hand van een bevoorrechte getuige. Soon in a theatre near you ...

Achter de schermen van ‘Het Vonnis’

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Veiligheid, Creativiteit, Innovatie, Trends, Entertainment, Kunst & Cultuur, Film, Media

Regisseur en scenarist Jan Verheyen neemt u mee achter de schermen van zijn succesfilm ‘Het Vonnis’, van het eerste idee tot de première in 2013. Hij vertelt over zijn research, zijn ontmoetingen met magistraten, strafpleiters, politici, de vergeten slachtoffers. En hij gaat met het publiek in discussie over het morele dilemma dat centraal staat in zijn aangrijpende film: wat zou u doen? Zou u ooit het recht in eigen handen nemen?

(Deze lezing boekt u bij voorkeur in combinatie met een vertoning van ‘Het Vonnis’.) (Ook geschikt voor scholen; vanaf de derde graad secundair.)

The making of ... een film is een hele onderneming

Business & Management, Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Management, Marketing, Communicatie, Public Relations, Creativiteit, Innovatie, Trends, Entertainment, Gedurfd, Kunst & Cultuur, Film, Media

Jan Verheyen staat stil bij het boeiende samenspel dat op een filmset ontstaat en de uitdagingen die om de hoek komen kijken om hier leiding aan te geven. Voor zijn films doet jan Verheyen soms beroep op een cast en crew die wel uit twintig verschillende nationaliteiten bestaat. U krijgt een unieke kijk op alle tegenslagen en triomfen waar een filmploeg .. en zijn regisseur mee te maken krijgt.

Het Mirakel van de Vlaamse film

Media, Vrije tijd & Lifestyle

De laatste tien jaar boomt de Vlaamse film als nooit tevoren. De ene kaskraker is nog niet uit de zalen, of daar staat de volgende al te dringen. Insider en succesregisseur Jan Verheyen (‘Dossier K.’, ‘Zot van A.’, ‘Het vonnis’) zoekt een verklaring voor dit fenomeen, nuanceert en vervolledigt. En niet te vergeten : entertaint met anekdotes en raak gekozen fragmenten.

Jan Verheyen … on demand

Communicatie, Public Relations, Creativiteit, Innovatie, Trends, Geschiedenis, Inspirerend, Kunst & Cultuur, Film, Media, Vrije tijd & Lifestyle

Jan Verheyen is een wandelende (én sprekende!) encyclopedie als het op film aankomt. Op een hoogst originele manier vertelt hij de boeiendste verhalen over de meest legendarische kaskrakers en de meest magistrale flops. Wilt u een geanimeerde lezing over de hoogtepunten van de filmgeschiedenis? Of liever eentje omtrent de schoonheid van de Koreaanse film? Alles is mogelijk, en Jan Verheyen is uw gids-van-dienst.

“Alles is tip top verlopen. Alle aanwezigen waren laaiend enthousiast over de uiteenzetting van Jan Verheyen.”

Thierry Dekkers - Unizo Sint-Truiden

"Jan Verheyen was echt DE MAX!! We hebben goed kunnen lachen, maar ook inhoudelijk was zijn bijdrage boeiend!"

Boudewijn Dupont - SIM Belgium

We hebben vrijdagnamiddag en zaterdag niets dan positieve reacties gekregen! Bedankt om de middag kleur te geven. Ook onze werkgroep vond het top!

Björn Ansoms - Ansoms & Anthonissen

“De reacties op de lezing ‘The making of… een film is een hele onderneming’ van Jan Verheyen waren zeer lovend: interessant verhaal, sympathieke man en enthousiast gebracht. Eén van de beste sprekers die we ooit gehad hebben.”

Bart Walraet - voorzitter Antwerpse Kring van het Verzekeringswezen

“Jan Verheyen is een zeer dynamische, energieke en gedreven spreker. Het aanwezige publiek was zeer tevreden en hij mocht voor velen gerust een uurtje langer gesproken hebben. Als gastspreker zeker een aanrader. Jan heeft dit schitterend gedaan. Bedankt ook voor de organisatie en hopelijk tot binnenkort.”

Johan Revinsek - Unizo Neerpelt

“De lezing van Jan Verheyen was super, een van onze beste sprekers ooit !!”

Marc De Bock - Vereniging Lokerse Industriëlen

“Het was ronduit SUPER!!!! Jan Verheyen is gewoonweg DE MAX!”

Martine Bode - Forum van Vlaamse Vrouwen

We kregen een heel gedreven en passievolle Jan Verheyen als gastspreker. Een schot in de roos.

Johan Van Duyse - SD Worx

De lezing van Jan Verheyen is prima verlopen : hij is een aangename, vlotte spreker die het publiek op de juiste manier weet te betrekken. Ik heb alleen positieve reacties gehoord.

Jan Didelez - Districtsbibliothecaris, Parkbib Merksem

Jan is een zeer charmante verteller waar iedereen geboeid naar blijft luisteren.

Sarah Verheyden - Verantwoordelijke Activiteiten, Bibliotheek Lebbeke

De lezingen van Jan Verheyen waren super… de mensen hangen keer op keer aan zijn lippen!

Martien Bode - Nationaal Directeur Forum van Vlaamse Vrouwen
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands