Kunst altijd aanwezig.
Jan Hoet jr. (1969) is opgegroeid in een nest waar kunst vanzelfsprekend was. Thuis werd er nooit veel over kunst gepraat. Maar indirect was kunst altijd aanwezig, al was het maar door de intense contacten met kunstenaars. Als kind ontmoette hij Joseph Beuys thuis in de zetel, met zijn ouders ging hij taart eten bij Panamarenko, hij speelde in het museum waar zijn vader aan het werk was. Al die ontmoetingen deden hem op een andere manier naar kunst en kunstenaars kijken.
Aanvankelijk wilde hij zelf kunstenaar worden. In Knack zei hij daarover ooit: ‘Weet je wat het probleem was? Ik wist zo goed hoe goede kunst eruit moest zien dat ik ze zelf niet kon maken. Kunst moet vooral uit de onderbuik komen. Bij mij kwam ze uit het hoofd. Op een dag kwam ik Luc Tuymans tegen. En ik dacht: godverdomme, wat hij zegt, dat wil ook zeggen. Alleen zegt hij het honderd keer beter dan ik het ooit zal kunnen zeggen. Wel, die dag heb ik al mijn schildersgerief weggesmeten.’
Ondernemer in feestelijkheden
Jan begint een leven aan de rafelkant van de kunst en werpt zich met veel enthousiasme in een reeks originele projecten en artistieke concepten. In 1992 volgt hij zijn vader naar Documenta in Kassel en werkt er een concept uit voor goedkoop logies in grote legertenten. Het idee slaat meteen aan en wordt bij latere edities van de kunstexpo herhaald.
Enkele jaren later is hij baas van het café van het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst van Gent, waar hij ondernemer wordt in feestelijkheden. Hij organiseert babysitavonden op oudejaarsnacht en kookavonden voor artiesten, haalt de Belmondo-fuiven naar het SMAK, dat was nooit eerder gezien in Vlaanderen: een fuif in een museum.
Galeriehouder
Begin jaren 2000 opent Jan een galerie in Wortegem-Petegem, de Beaulieu Gallery, in een oude abdij. Jan werkt er vooral samen met jonge kunstenaars, generatie- en geestesgenoten.
In 2005 trekt hij terug naar zijn geboortestad Gent. Samen met zijn partner Delphine Bekaert begint hij er de Hoet Bekaert Gallery. Na 9 jaar, 68 tentoonstellingen, 34 beurzen en 17 projecten kondigen ze in 2012 het einde van de galerie aan. De kunstwereld draait tegenwoordig nog te weinig om de kunst, zegt hij daarover in De Standaard. ‘Het is een erg speculatieve wereld geworden. Ik mis de rock-‘n-roll in de kunst. Kunst moet kritisch zijn, en dat is ze veel te weinig.’
De keuze om te stoppen als galeriehouder was vooral een keuze voor een herwonnen vrijheid.
Als curator werkt Jan Hoet jr. vervolgens mee aan spraakmakende tentoonstellingen zoals Sint-Jan (Gent), De Zee – salut d’honneur Jan Hoet (Oostende), PASS (Mullem, Huise, Wanegem, Lede).
Cross-over
Jan kijkt liefst over de grenzen van de kunst pur sang. Rock-‘n-roll in de kunst betekent ook het hokjesdenken doorbreken, genres naast elkaar zetten, ruimte creëren voor een cross-over van disciplines. Tien keer organiseert hij in de zomermaanden, samen met ontwerpersduo A.F. Vandervorst in Knokke, Nightshop, een symbiose van kunst, mode en design met een bar.
'Iets'(www.iets.be)
Die multidisciplinariteit zit ook in zijn nieuwste project/concept:‘Iets’(www.iets.be): een ideeënlabo voor producties en projecten, interieurprojecten, pop-upshops. Grootste gemene deler is de link met de beeldende kunsten. ‘Iets’is een vrijhaven en broedplaats voor nieuwe ideeën waar artistieke gevoeligheid en zakeninstinct tegen elkaar aanschurken. ‘Ik kan niet begrijpen waarom mensen bang zijn voor nieuwe ideeën. Ik ben bang van de oude ...’
Heeft u zin in een verfrissende blik op kunst en de kunstwereld? Wilt u bekende kunstwerken door een andere bril zien? Nodig Jan Hoet jr. uit als uw gids. Hij kent de wereld van musea en galeries door en door, en hij kijkt in de ziel van kunstenaars en curatoren als geen ander.