Florence Pérès

Spreker
“The best things in life don’t happen on a screen”
“Druk druk druk? Train je brein!”

Florence Pérès (1975) is trainer en coach bij Better Minds at Work, gediplomeerd mindfulness trainer en specialiseert zich in “stress hantering en burn-out preventie”. Na haar communicatiestudies, ging ze aan de slag bij één van de eerste internetbureaus in België. 20 jaar lang was ze actief in de sector van de digitale media en het internet.
Ze combineert nu haar expertise in technologie en nieuwe communicatietoepassingen met haar ruime ervaring in manieren om gezonder en meer gebalanceerd in het leven te staan. Haar eerste keynote gaat dus over dat noodzakelijke evenwicht om beter met stress te kunnen omgaan in onze jachtige maatschappij. Maar zeer actueel is ook haar keynote over ‘Digitale Detox’. Veel managers en kaderleden zijn ‘verslaafd’ aan hun smartphone en worden bijna ‘vergiftigd’ door sociale media en hun e-mail. In haar uiteenzetting geeft Florence zowel de theoretische achtergrond als de praktische wenken om uw persoonlijke communicatie weer onder controle te krijgen.

Nieuwe technologie en communicatie

In 1995-96, toen het Internet nog in zijn kinderschoenen stond, maakte Florence ter afsluiting van haar communicatiestudies in de Artevelde Hogeschool in Gent een eindwerk over de ‘Maatschappelijke implicaties van het Internet’. Dit bracht haar in de sector van de digitale media en het Internet, waar ze haar loopbaan startte bij ‘The Reference’ het allereerste webbureau in België. Ze bleef in de sector van web en digitale innovatie als accountmanager, later als account director bij ‘ONE Agency’ en strategisch consultant bij ‘Dear Media’, nu ‘Duval Union Consulting’.

Het was vooral de impact die technologie en digitale vernieuwingen op het dagelijks leven en onze manier van communiceren hebben die haar boeien. En zo evolueerde haar interesse voor de maatschappelijke implicaties dat het internet met zich meebrengt, zoals thuiswerken bijvoorbeeld, gaandeweg in een streven om een zekere tegenwoordigheid en bewustwording te brengen in onze moderne tijden die door technologie wordt overheerst.

Technostress en Oosterse geneeswijzen

Ondertussen is het internet, 20 jaar na haar thesis, inderdaad alomtegenwoordig en zelfs dermate prominent aanwezig dat we er vaak niet meer verstandig mee kunnen omgaan. Vandaar dat digitale detox en sensibilisering rond technostress haar na aan het hart liggen. Maar ze wil mensen ook vaardiger met ‘stress’ in het algemeen leren omgaan en handvaten geven om een ‘gezonder en evenwichtiger leven’ te kunnen leiden.

Zelf had ze al vrij snel last van stress en ging regelmatig over haar grenzen. Door manieren te zoeken om hiermee om te gaan, raakte ze in contact met een nieuwe wereld. Zo beoefende ze jarenlang intensief hatha yoga, deed aan TaiChi en QiQong, studeerde ze drie jaar lang shiatsu (acupressuur) bij het Kimura Shiatsu Institute en volgde ook een tweejarige opleiding tot Gezondheidsconsulent (voedings-gezondheids- en leefwijze consulente) bij de Europese Academie.

Doen wat je ècht ligt

Al die kennis en praktijkervaring konden haar echter niet verhinderen om een paar jaar terug toch zelf burn-out te raken. Dan bracht mindfulness de grootste kentering in haar levenskwaliteit. Na het volgen van een 8 weekse training, volgde ze een postgraduaat ‘Mindfulness Trainer’ aan de Artevelde Hogeschool in Gent (twee jaar) en ging ook bij David Dewulf (IAM) in de leer.

Op een natuurlijke wijze is dit een nieuw traject in haar professioneel leven geworden. Ze vertrekt vanuit de hectische, dynamische en snel groeiende werkomgevingen waarin ze altijd actief was, de samenwerking met verschillende soorten teams (marketing, sales, IT, HR, productie, klantendienst,…) en de kennis die ze opdeed als strategisch consultant digitale innovatie en transformatie bij klanten met erg uiteenlopende bedrijfsculturen. Deze grondige kennis van de werkvloer neemt ze nu mee in haar keynotes, trainingen en coaching over burn-out preventie, digital detox, stresshantering en opbouw van veerkracht.

Foto's: Ioannis Tsouloulis.

Digitale Detox: Balans vinden in het omgaan met technologie & sociale media

Business & Management, HR, Bedrijfscultuur, Management, Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Burn-out, Gezond Leven, Psychologie

We zijn meer en meer vergroeid met onze smartphone; we zijn er afhankelijk van en zijn er zelfs verslaafd aan. We checken voortdurend en onbewust onze mailbox, onze sociale media en andere berichten. Elk dood moment wordt opgevuld door digitale prikkels. Ook op de werkvloer neemt de digitale intoxicatie soms storende vormen aan, en niet alleen omdat meetings dan niet meer efficiënt verlopen.
Tijdens deze presentatie licht Florence Pérès toe wat ‘always on’ doet met ons brein, waarom dit onze performantie drastisch aantast en onze stresslevel verhoogt.
De presentatie vertrekt van wetenschappelijk materiaal maar is ludiek gebracht en erg interactief. Dankzij de verkregen inzichten, de concrete adviezen en direct toepasbare tips, wordt u gemotiveerd om minder geconnecteerd te zijn met de virtuele wereld maar des te meer met uzelf, uw ervaring en de mensen rondom u, om zo een evenwicht te vinden in onze “tech/life balance”.

Van opgedraaid en versplinterd naar meer kalmte en focus

HR, Bedrijfscultuur, Communicatie, Public Relations, Creativiteit, Innovatie, Trends, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Balans Leven Werk, Opvoeding, Pedagogie, ICT & Technologie, Media, Gaming

Staan we in deze steeds sneller draaiende maatschappij nog bewust in het leven? Of hebben we het gevoel dat het leven aan ons voorbij gaat, dat we er geen vat op krijgen, dat we geleefd worden? We willen een boeiende job, succesvol zijn, een gelukkig gezinsleven, onszelf ontplooien, ... Te midden van dit alles kan een kalme, gefocuste geest terug balans en sereniteit brengen. Op die manier kunnen we uit de automatische piloot stappen en weer grip krijgen op ons leven en ons werk. Tijdens deze presentatie met een hoog infotainment gehalte, komt u te weten hoe we zelf veel meer dan we denken impact hebben op ons leven en ons stressniveau.

Hoe herken ik overspanning bij mijn werknemers en voorkom ik burn-out in mijn team?

Burn-out

Florence Pérès toont u hoe stress zich opbouwt, welke factoren hiertoe kunnen bijdragen en hoe de situatie kan escaleren in een burn-out. Door dit beter te begrijpen kan je als leidinggevende en collega tijdig ingrijpen. Aan de hand van recente wetenschappelijke bevindingen worden er handvaten aangereikt om meer veerkracht op te bouwen, performanter te worden en stressvolle gedachten de rug toe te keren. De eenvoudige aanpak en tips kunnen in uw team ingepast worden alsook in het druk leven van de busy people.

Florence had de groep van bijna 50 vrouwen meteen mee in haar zeer boeiend verhaal rond digital detox. Het feit dat ze daarnaast een mooie carrière en gezin heeft, geeft haar verhaal ook extra geloofwaardigheid.
Ze is een warme persoonlijkheid, die op een zeer sterke manier haar verhaal weet over te brengen.

Suyin Aerts - Voorzitter Artemis Brussel

Florence had vanaf minuut 1 de volledige aandacht van het publiek en wisselde de theoretische benadering af met vele praktische en interactieve toepassingen.
De vele tips & tricks zullen ons publiek (ca 900 medewerkers verspreid over 6 sessies) nog lang bijblijven waardoor Florence onze verwachtingen volledig heeft ingelost.

John Mestdag - HSEQ Manager

“Florence wist de groep duidelijk te boeien en heeft de bewustmaking stapsgewijs opgebouwd. “Digitale Detox” werd zowel theoretisch als praktisch benaderd …. Deze informatie kadert perfect in de work-life balance en hoort zeker thuis binnen de moderne bedrijfsomgeving als ook in het dagelijks leven.

Voor beide leefomgevingen, zowel thuis als privé, werden nuttige tips gegeven inzake gefocust en gevarieerd werken, time management,…De deelnemers waren duidelijk geboeid en er was heel wat interactie….Ik ben alvast overtuigd van de meerwaarde van deze sessie “Digital Detox…”

Dimitri Sterckx - Proximus
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands