Etienne de Callataÿ

Spreker
Een eenvoudige uitleg is een dienst aan de gemeenschap
Ik ben een soort luxe – journalist

Etienne de Callataÿ (1962) is bijzonder goed onderlegd om de meest ingewikkelde economische dossiers uit te leggen. Hij wordt vooral in de Franstalige media uitgenodigd om te verklaren wat de tax-shift betekent, de inflatie, de hervorming van de pensioenen of de aardschokken binnen de Eurozone, de Grexit of de Brexit. Wat het onderwerp ook is, hij zoekt naar een verstaanbare verklaring, zonder academisch of beursjargon. Bovendien houdt hij van debat, en zal hij altijd proberen het niveau van dat debat op een hoger peil te brengen. Zo is hij bijzonder gefascineerd door het samengaan van een vrije markteconomie met de sociale voorzorg voor de bevolking.

Sociaal-economisch

Etienne de Callataÿ brengt zijn jeugd door in de Brusselse rand, maar kiest voor Namen om er te studeren. In de kandidaturen combineert hij politieke wetenschappen met economie, en schakelt in de licenties helemaal over naar economie. Het politieke debat boeit hem uitermate, en welke invalshoek is er interessanter dan die van de economie en van de financiën? In 1986 gaat hij zijn kennis bijscherpen in de Londense School of Economics.

Staatshervorming

Hij begint zijn carrière bij de studiedienst van de Nationale Bank, in de cel voor openbare financiën. « Vijf jaar lang heb ik de smaak van uitmuntendheid leren kennen, want bij de Nationale Bank moest je niet snel leren schrijven, maar juist kunnen schrijven!". Op deze post maakt hij ook kennis met de politieke wereld en met de internationale instellingen. In 1992 ruilt hij zijn standplaats in Brussel trouwens voor Washington, en gaat voor het IMF werken, op de afdeling van de publieke uitgaven van de geïndustrialiseerde landen. In die functie bezoekt hij ook veel ontwikkelingslanden, op missies voor technische bijstand.

Politiek kabinet

In 1996 is het kabinet van premier Dehane op zoek naar een Franstalige adjunct-kabinetschef, met een economisch profiel. Etienne stelt zijn kandidatuur, maar heeft geen enkele politieke steun. In Washington ontmoet hij Philippe Maystadt, die toen Minister van Financiën was. De PSC is bereid hem te steunen, en hij wordt benoemd. Het wordt een buitengewoon verrijkende ervaring, ook al was het op politiek vlak een moeilijke opdracht. Want de context is heel bijzonder. De grote hervormingen van de regering Dehaene zoals het globaal plan, het invoeren van de gezondheidsindex, de pensioenen, zijn achter de rug, en het kabinet probeert vooral te overleven. Maar het zijn vooral de jaren van de zaak Dutroux en van de dioxinecrisis. In 1999 verliest de CD&V de verkiezingen, en de PSC gaat mee de boot in.

Private banking

Liever dan voor een andere politieke formatie te gaan werken, of naar Washington terug te gaan, solliciteert Etienne voor een baan in de private sector. Het wordt de Bank Degroof, waar hij als Chief Economist lid wordt van het Directiecomité. Hij staat in voor de financiële analyses, maar hij geniet erg veel van zijn rol als communicator, zowel naar buiten toe als binnen het bedrijf. In 2015 komt er een einde aan die samenwerking en gaat Etienne zich meer toeleggen op zijn academische opdrachten. Maar in het voorjaar van 2016 staat Etienne al weer aan de wieg van Orcadia Asset Management, een gloednieuwe vermogensbeheerder, waar hij voorzitter en hoofdeconoom van is.

Parler vrai!

Etienne de Callataÿ houdt van het vereenvoudigen van ingewikkelde socio-economische vraagstukken. Via zijn blogs, de media, zijn cursussen aan de Universiteit van Namen en de conferenties die hij geeft, probeert hij voortdurend uitleg te geven, te verhelderen en te overtuigen. Op die manier wil hij ook bijdragen tot het intellectueel debat. "Op mijn bescheiden manier probeer ik zo de gemeenschap van dienst te zijn."

Economische conjunctuur en de financiële gevolgen

Business & Management, Beleggen, Globalisering, Leiderschap, Strategie, Beleggen

Etienne de Callataÿ maakt een verklarende analyse van de economische actualiteit en gaat onder meer na wat voor invloed die heeft op een investeringsstrategie. Het gaat dan even goed over de wereldconjunctuur, over de Eurozone als over de Belgische economische stand van zaken. De gemiddelde groei op lange termijn is daarbij een van zijn specialiteiten.

De openbare financiën

Samenleving & politiek, België, Europa, Overheid, Samenleven, Beleggen, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Etienne de Callataÿ stelt zijn ervaring met het beheer van belastinggeld ter beschikking. Hij gaat in op de Europese regelgeving, maar ook op de Belgische fiscaliteit. Hij toetst de openbare financiën ook aan de pensioenhervormingen en de veroudering van de bevolking.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands