Elke Geraerts

Spreker
Mentale veerkracht als sleutel tot succes
Zonder lef bereik je nooit de top

Eén op de vier werkende Belgen heeft een burn-out, of zit in de gevarenzone. Dat is geen reden voor paniek, zegt psychologe Elke Geraerts, want je brein is als een spier die kan getraind worden – fitness voor je hersens dus. Het loont om je mentale veerkracht te verbeteren, die mentale lenigheid helpt je om thuis en op de werkvloer crisissituaties te doorworstelen, om stressbestendiger te zijn, om je eigen leven en geluk in handen te nemen.
De keynotes van Elke Geraerts zijn geen droge lezingen maar praktische workshops waarin zij inspireert en uitdaagt. Ze reikt ook tips & tricks aan, die je meteen binnen je bedrijf of organisatie kan toepassen.

Veerkracht wordt werkvreugde

Uit talloze onderzoeken is gebleken dat veerkracht een cruciale factor is om gelukkig te worden. Als psychologe is Elke Geraerts ervan overtuigd dat we ons gedrag kunnen beïnvloeden om zo onze mentale weerbaarheid te verstevigen. En dat komt niet alleen ons zelf ten goede, maar ook een bedrijf of organisatie kan daar de vruchten van plukken. Daarom richtte ze Better Minds at Work op.
De focus in haar trainingen rond werkdruk, stress en burn-out ligt op positieve gedragspsychologie. Haar aanpak is gefundeerd op zowel de nieuwste wetenschappelijke inzichten als praktijkervaring binnen de bedrijfswereld.

Bestseller

Elke Geraerts is doctor in de psychologie en heeft verschillende academische posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam bekleed. Op verzoek van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt ze deel uit van de commissie voor de hervorming van de beroepsziekten van de 21ste eeuw.
Ze maakte veel indruk met haar bestseller 'Mentaal kapitaal', waarin ze lezers op weg helpt naar een veerkrachtiger brein. In september 2016 verschijnt 'Het Nieuwe Mentaal', waarin ze nog een stap verder gaat en mensen en bedrijven oproept om meer lef aan de dag te leggen.
"Het is hoog tijd dat we onze maatschappij aanpassen aan ons brein, en niet omgekeerd. (...) Overal waar ik ga, zie ik hoe de breincrisis mensen, gezinnen, scholen en bedrijven verlamt. Ik zie de huidige tijd echter als een gigantische kans: het opent perspectieven om onze manier van leven en werken echt aan te passen aan de behoeftes van ons brein. Het tijdperk van Het Nieuwe Mentaal is aangebroken."

Over olifanten en konijnen

Alleen door onze zelfcontrole aan te scherpen zullen we leren omgaan met de waan van de dag. Geraerts verwijst naar de beeldspraak van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens: "When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits." Met andere woorden: als je bezig bent met een belangrijke taak (een olifant), mag je je focus niet laten verstoren door rondhuppelende konijnen (mails, sms’en, tweets ...). Op haar aanraden hebben verschillende bedrijven intussen olifantentijd ingepland, waarin werknemers ongestoord aan grotere projecten kunnen werken en waarin zelfs niet vergaderd wordt.
Wil je meer weten over hoe je de hefbomen van mentale veerkracht in jouw bedrijf kan versterken. Of wil je het roer van je eigen (beroeps)leven in handen nemen? Elke Geraerts zet u op weg ...

Mentaal Kapitaal: hoe je mentale veerkracht en energie versterken?

HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Management, Motivatie, Gezondheid en Burnout, Burn-out

Hoe zorg je ervoor dat je brein niet de hele tijd onder druk staat? Elke Geraerts spreekt over het belang van een veerkrachtige organisatie en legt op een toegankelijke wijze uit hoe je meer grip kan krijgen op de veerkracht en energie van jezelf en je medewerkers. Ze geeft aan dat het versterken van het brein leidt tot een verhoging van de mentale veerkracht en medewerkers weerbaarder maakt tegen de stressvolle uitdagingen van deze tijd.
Tijdens deze lezing leer je wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht en hoe je de energiebronnen in je organisatie kan detecteren en stimuleren. Deze keynote is niet alleen het perfecte antigif tegen burn-out, maar ook een eyeopener die duidelijk maakt dat investeren in veerkracht leidt tot meer productiviteit en geluk.
Leer op een interactieve wijze meer over hoe je de focus vasthoudt, hoe je stressvolle gedachten controleert, en zet je eerste stappen als geboren optimist!
Tijdens een 48-uren uitdaging stimuleert ze de deelnemers om een aantal tips en tricks meteen in de praktijk toe te passen. Dit kan tevens gekoppeld worden aan een duurzamere ‘na-behandeling’, waarin deelnemers op regelmatige basis weer geprikkeld worden via email en een online community.
Mogelijkheid tot aankoop van de bestseller Mentaal Kapitaal tegen een gereduceerd tarief.
Wil je je organisatie onderdompelen in het gedachtegoed van het boek Mentaal Kapitaal (2016)? Wil je een teambuilding in het teken stellen van veerkracht? Elke Geraerts en haar team organiseren een Veerkrachtdag op maat van jouw organisatie.

Het Nieuwe Mentaal: Hoe lef je op weg zet naar geluk en succes

HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Motivatie, Gezondheid en Burnout, Burn-out

Met een mix van wetenschappelijk onderzoek en sprekende voorbeelden uit de praktijk weet ze haar publiek te prikkelen om te kiezen voor meer lef. Want zonder lef bereik je nooit de top.
Ze ontmaskert de mythe van time management, doorprikt onze eeuwige zoektocht naar een betere work-lifebalans, verklaart hoe empathie kan leiden tot succes en beschrijft hoe leiderschap er in de 21ste eeuw zal uitzien.
Het resultaat is een krachtig pleidooi om met meer lef aan het roer te staan van ons eigen leven en voor ons brein die keuzes te maken die ons op lange termijn gelukkiger en succesvoller zullen maken.
Elke geeft 26 uitdagingen voor 26 weken om zelf je lef te vergroten. Zo creëer je een dynamische vibe in je organisatie, die leidt tot daadkrachtigere en meer bevlogen medewerkers. Een must voor iedereen die mentaal sterker wil staan.

“Veel woorden vallen er niet te zeggen buiten dat Elke Geraerts buitengewoon top is!”

Ilse Claerhout - Belfius

Verhelderend en inspirerend. Elke Geraerts geeft op een duidelijke manier key-insights hoe om te gaan met onze psychische veerkracht. Een must-have voor elk resultaatgedreven managementteam.

Dirk Vander Mierde - Site Director Datwyler

Onze Lyreco-medewerkers zijn de ‘motor’ van onze organisatie. Om daar een optimaal rendement en een betere arbeidsvreugde uit te halen is een goede balans tussen onze suprastructuur (lees brein) en onze infrastructuur (lees lichaam) van uiterst belang.
Elke Geraerts heeft ons hierin zeker geïnspireerd en gemotiveerd. Ze heeft de discussie over ‘wellbeing at work’ opengetrokken en wij zijn vastbesloten om samen met onze medewerkers hieraan verder te werken.

Paul Vieijra - Managing Director Lyreco Benelux

Een superinteressante ochtend met veel herkenbare onderwerpen voor onze 60 leidinggevenden. Het mooiste is dat mensen het gevoel kregen niet enkel slachtoffer te hoeven zijn of worden van stress en werkdruk, maar daar zelf iets aan te kunnen doen door middel van zelfcontrole, bewustzijn, aandacht en intrinsieke motivatie. Vooral ook het interactieve karakter was de workshop zeer waardevol. De leidinggevenden kregen tools mee, die zij niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun teams kunnen inzetten om het omgaan met werkdruk en stress positief te beïnvloeden. Zeer inspirerend.

Nicolle Mutsaers - Directeur De Zorgboog

Na het volgen van de Workshop Mentaal Kapitaal, een onderdeel van het programma Energy@Volvo, voelde je zo de opluchting in de zaal. De sessie had hoop gegeven en we konden onmiddellijk met de praktische handvatten aan de slag.

Jos Borremans - HR Manager bij Volvo Cars Belgium

Elke heeft tijdens ons company weekend in de Ardennen een schitterende rondleiding in onze hersenen gegeven en ons ervan overtuigd hoe we ons brein meer wendbaar kunnen maken. Op een heel inspirerende, interactieve manier, maar ook heel begrijpbaar (wat een opluchting!) heeft zij ons meegenomen op een fantastische reis met nieuwe inzichten.
Ik beveel ten stelligste elke organisatie, die zich interesseert voor haar medewerkers, aan om dit bad van wijsheid te nemen.

Johan Vangenechten - CEO 4C Consulting

Elke boort het thema aan op een inspirerende en overtuigende manier. Wetenschappelijk onderbouwd, en inzichtrijk gebracht. Intellectueel overtuigend, en vooral met een uitnodiging to concrete actie. Een openbaring voor een meer kwalitatief leven, elke dag opnieuw.

Koen Bouckaert - Vice President Strategy & Business Development ALPRO

De sessie over burn-outpreventie zorgde ervoor dat ons planning team bij Nike op de hoogte is van de alarmsignalen en symptomen van stress en burn-out. We hebben nu ook handvatten om deze proactief tegen te gaan. Een aanrader voor elk team dat wil werken aan zijn mentale veerkracht!

Koen Bouckaert, Vice President Strategy & Business Development ALPRO
Elke boort het thema aan op een inspirerende en overtuigende manier. Wetenschappelijk onderbouwd, en inzichtrijk gebracht. Intellectueel overtuigend, en vooral met een uitnodiging to concrete actie. Een openbaring voor een meer kwalitatief leven, elke dag opnieuw.

Britt Mast - Distribution Planning Manager Nike
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands