Eddy Willems

Spreker
Internationale expert ontsluiert cybermisdaad
Veilig surfen kun je leren

Eddy Willems (1962) is een pionier in vele opzichten. Toen de dieren nog spraken en informatici nog programmeerden in Basic, Pascal en Fortran, was hij een van de eerste studenten in de nieuwe academische richting computerwetenschappen. We schrijven: begin jaren 1980 – in computertermen de prehistorie.

Nu is hij een goeroe inzake veiligheid op het internet, en zetelt als directeur in diverse organisaties, zoals EICAR (European Institute for Computer Anti-Virus Research), AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization) en LSEC (Leaders In Security).

Ooit was er een tijd dat we onbezorgd konden surfen en mailen. Die tijd is voorgoed voorbij. Overheidscomputers worden gehackt, grote bedrijven zijn het slachtoffer van cyberspionage en uw thuiscomputer wordt gebruikt om uw bankrekening te plunderen. Welkom in de wereld van malware: de verzamelnaam voor virussen, wormen, trojans, spyware en andere soorten software die ontwikkeld zijn om uw computer schade toe te brengen.

De eerste keer

Na zijn studies ging Eddy Willems aan de slag als systeemanalist en programmeur in de bedrijfswereld. In die job kon hij niet alleen zijn honger om software te ontwikkelen stillen maar als helpdeskmedewerker kon hij de mensen ook helpen hun computerproblemen op te lossen.

Als jonge programmeur zou hij al heel snel in aanraking komen met malware. "Op een dag startte ik mijn pc maar er gebeurde helemaal niets. Er was enkel een scherm te zien waarop stond dat je geld moest storten op een bepaald rekeningnummer. Ik herstartte de pc, en toen gebeurde er helemaal niets meer. Ik dacht dat er een bug in zat. Toen startte ik maar op vanaf een systeemdiskette en zag waar de “fout” zat: het pad was veranderd en versleuteld... zonder het te beseffen had ik kennisgemaakt met de eerste ‘ransomware’, programma’s ontwikkeld om je pc te gijzelen en slechts na betaling weer vrij te laten. Gelukkig had ik het probleem in enkele minuten omzeild en konden we ongehinderd voortwerken."

Het was zijn eerste kennismaking met een computervirus. Met de oplossing om het probleem te omzeilen haalde hij indertijd het VTM-journaal. De microbe zou hem niet meer loslaten. ‘Ik besefte dat dit was wat ik eigenlijk altijd had willen doen: virussen ontdekken en in kaart brengen en naar manieren zoeken om ze te bestrijden.’

De jacht is open

We zijn nu een kwarteeuw later. Intussen heeft Eddy Willems van de jacht op malware zijn job gemaakt. Door het internet is zijn jachtterrein quasi oneindig. De vindingrijkheid van de malwareschrijvers is onbeperkt. Virusjagers liggen voortdurend op vinkenslag en hebben een zesde zintuig voor nieuwe malware. Want in deze sector geldt: wie slaapt vangt geen vis.

Eddy Willems is momenteel security evangelist bij het Duitse antivirusbedrijf en veiligheidsbureau G Data Software. Zijn voornaamste taak is om de ‘blijde antimalwareboodschap’ te verspreiden bij het grote publiek. Hij zetelt als directeur in diverse organisaties, zoals EICAR (European Institute for Computer Anti-Virus Research) en AMTSO (Anti-Malware Testing Standards Organization). Als zowat enige security goeroe in de Benelux wordt hij geregeld gevraagd voor interviews in dag- en weekbladen, op radio en tv in binnen- en buitenland. Hij is ook de auteur van het boek Cybergevaar. Hoe we ons kunnen wapenen tegen online misdaad... en meer (Lannoo, 2013).

Cyberspionnen en cybercriminelen

Cyberspionage à la NSA vindt Eddy Willems minder verontrustend dan de cybercriminelen die het gemunt hebben op de gewone dagelijkse pc-gebruiker. "Daar schuilt het echte cybergevaar. Mensen die hun laptop gewoon dichtklappen zonder programma’s af te sluiten, waardoor de updates niet geïnstalleerd geraken: gek word ik daarvan. Niet alleen de antivirusprogramma’s moet je regelmatig updaten, ook de andere software die je vaak gebruikt. Wie dat niet doet, is niet altijd volledig beschermd tegen de nieuwste virussen. Net daarvan maken cybercriminelen gebruik om je systeem binnen te dringen. Uitgerekend in die ene week dat jij een update uitstelt, komt de malware binnen." (Knack, 2 oktober 2013)

De opkomst van sociale media als Facebook of Twitter heeft het gevaar om slachtoffer te worden van een cyberaanval alleen maar vergroot. Hoe uitgekookt de malwareschrijvers ook zijn, ook wij zelf dragen een grote verantwoordelijkheid om onze pc’s te beschermen."De overgrote meerderheid van de besmettingen zou nooit een kans maken als de gebruiker daar niet de gelegenheid toe zou geven", vertelt Willems nog in Knack. "Het is blijkbaar sterker dan onszelf." Iedereen die surft loopt in het vizier van software met slechte bedoelingen. En er wordt altijd met scherp geschoten. Uw bankrekening is doorgaans het eerste doelwit. De enige bescherming zijn goede antivirusprogramma’s. Het voortdurende besef dat er malware op de loer ligt, is uw beste bescherming. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben. En leg uw oor te luisteren bij topexperts als Eddy Willems.

Cybergevaar

Internationaal, Globalisering, Veiligheid, Creativiteit, Innovatie, Trends, ICT & Technologie, Sociale media

Eddy Willems geeft een overzicht van de recente online gevaren en toont je hoe je je ertegen kunt wapenen. Virussen, spam, hacktivisme of misschien zelfs regelrechte cyberoorlogen tussen landen analyseert deze security goeroe met een nuchtere blik. De lezing is gebaseerd op zijn boek Cybergevaar, dat leest als een thriller waarin de werkelijkheid de fictie schaamteloos overtreft.
Online je stem uitbrengen, geldverrichtingen doen, tickets bestellen ... Hoe veilig is dat? Wat met tablets of smartphones? Hoe kun je de cybermisdadigers te slim af zijn? Eddy gidst het publiek door het heden, verleden en de toekomst van de cybermisdaad aan de hand van pittige anekdotes, verrassende inzichten en nuttige adviezen. Een noodzakelijke refresh voor elke bewuste computergebruiker.

De echte waarheid achter Ransomware en de meeste malware

Globalisering, Verkoop & Klantenservice, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Tijdens deze lezing toont Eddy Willems iedereen het ware verhaal achter ransomware (gijzelsoftware). Is ransomware iets nieuws of is het iets oud? Eddy geeft je een overzicht hoe pc’s en andere toestellen bij je thuis of in je bedrijf kunnen besmet geraken. Wat zijn de echte problemen? Wat is de ware reden dat het zo moeilijk blijkt om je hiertegen te beschermen? Moet je dat losgeld nu betalen of niet?

Ook malware op mobiele toestellen komen ter sprake. Zijn oude beveiligingsmechanismen in staat om je te beschermen tegen deze bedreigingen? Er wordt verder uit de doeken gedaan wat we werkelijk tegen ransomware kunnen doen. Hoe ziet de toekomst eruit in verband met dit soort malware?

Na deze lezing heb je een heel andere kijk op ransomware en malware. Na de presentatie heb je volop de mogelijkheid om vragen te stellen in verband met dit onderwerp.

Cyberbedreigingen bij bedrijven

ICT & Technologie

Het bedrijfsleven is een geliefd doelwit voor cyberaanvallen. Hoe herken je de eerste signalen van een gerichte aanval op je onderneming? Hoe gaan de cybermisdadigers te werk? Wat zijn hun geliefde modi operandi? Waar moet je als bedrijf of organisatie vooral voor beducht zijn? En hoe kan je je beschermen?
Eddy Willems is je ervaren gids. Door zijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven weet hij als geen ander waar de zwakke plekken zitten en kent hij de tips en tricks die je als bedrijf kan toepassen om toekomstige aanvallen te vermijden. Na de presentatie heb je de mogelijkheid om vragen te stellen over beveiliging en de gerelateerde problemen. Ook botnets en malware op mobiele toestellen en tablets komen aan bod.

IoT: Internet of Things of Internet of Trouble?

Creativiteit, Innovatie, Trends, ICT & Technologie

Het internet der dingen refereert aan de situatie dat door mensen bediende computers in de minderheid zullen zijn op het internet. Het gaat in principe over de communicatie van alle slimme toestellen (de zogenaamde smart
devices: zoals een smartphone, smartcar, slimme wasmachine, slimme waterkoker, smartwatch, stappenteller, fitness band, smart weegschaal, slimme verlichting, slim alarmsysteem, enz..) in de wereld om ons heen.
Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen.

Eddy Willems geeft tijdens deze lezing zijn indruk op de wereld van het Internet der Dingen. Wat zijn de bedreigingen en de beveiligingsproblemen bij IoT toestellen. Wie gebruikt er de laatste tijd geen smart toestel thuis? Als voorbeeld vertrekt Eddy van de problemen in zijn eigen smart home. De problemen stoppen echter niet bij het thuisnetwerk maar gaan verder bij het bedrijfsnetwerk. Wat zijn de echte problemen voor je bedrijf als je IoT gebruikt? Wat zijn de gevaren bij je thuis? Andere topics die aan bod komen zijn malware op mobiele toestellen en tablets en vooral de toekomstige problemen met IoT toestellen. Zijn er ook oplossingen? Uw indruk op het Internet der Dingen zal niet meer hetzelfde zijn na deze lezing. Na de presentatie is het mogelijk om vragen te stellen over beveiliging, IoT en de aanverwante problemen.

Mijn vrouw en het … Dark Web

Internationaal, Globalisering, Veiligheid, Creativiteit, Innovatie, Trends, ICT & Technologie

Tijdens deze lezing vertelt Security Evangelist Eddy Willems, het ware verhaal hoe zijn vrouw op het Dark Web terecht kwam. Eddy schetst een beeld van de bevindingen van zijn vrouw als normale computergebruiker tijdens haar zoektocht op het Dark Web. Heeft ze werkelijk die nieuwe Glock 17 gekocht? Is het Dark Web nu gevaarlijk? Naast wapens, drugs, ID’s, kredietkaarten en malware kan je er veel meer terugvinden. De verkoopwaarde van je identiteitskaart en kredietkaart is misschien helemaal niet wat je ervan verwachtte. Wat zijn de beste webshops in deze onderwereld. Wie kan je terugvinden op het Dark Web? Wat hebben de meeste cybercriminelen met elkaar gemeen? Een gedetailleerd zicht op de Underground Economy 4.0 zal iedereen een beter inzicht geven in het witwassen van geld, money mules, dropzones en andere attractieve plaatsen in de donkere zones van het internet. Wat doet de politie aan deze situatie? Je gevoel over Bitcoins of andere virtuele munten kan misschien wijzigen na deze lezing. Na de presentatie heb je de mogelijkheid om allerlei vragen te stellen over beveiliging en de gerelateerde problemen.

Eddy Willems is een ontzettend goede spreker. Onze leden genoten van zijn boeiende en zeer toegankelijke uiteenzetting. Een aanrader!

Nadine de knock - bestuurslid VIE Gent

“We waren zeer tevreden over de uiteenzetting van Eddy Willems. Correcte en stipte aanwezigheid, mooie presentatie, boeiende verteller en interactie met het publiek was zeer ok.”

Geert Pyck - Rotaryclub Poperinge

De lezing van Eddy Willems was een groot succes. Hij is een vlotte spreker die zich perfect kon aanpassen aan het publiek, hoofdzakelijk 65-plus dames. Er was duidelijk interesse voor het onderwerp, getuige de vele vragen die gesteld werden. Hij heeft hier ruim de tijd voor genomen. Ik heb achteraf veel enthousiaste reacties gehoord. Enkele dames hebben zijn coördinaten gevraagd om zelf een lezing te organiseren voor een andere groep. In het jaarverslagje voor de Zilveren Passer organisatie heb ik genoteerd: ‘een aanrader’.

Kristien Mulier - Zilveren Passer Kapellen
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands