Dominique Baeyens

Spreker
Coachen met gezond verstand
Veldervaring van een topcoach

Dominique Baeyens (1956) heeft een indrukwekkend palmares op zijn naam als coach in het professionele volleybal. In zijn 25-jarige carrière behaalde hij 8 landstitels, 3 bekers en 1 Europabeker. Hij werd achtmaal verkozen tot coach van het jaar en was gedurende vier jaar bondscoach. Dominique Baeyens paart een passionele gedrevenheid aan een sterk psychologisch inzicht. Met diezelfde passie brengt hij ideeën over bij het publiek.

Dominique is master in de lichamelijke opvoeding en heeft mee vanuit die wetenschappelijke background zijn trainerscarrière opgebouwd. Onder het devies ‘Coachen met gezond verstand’ is niemand beter geplaatst om te vertellen hoe je binnen je organisatie een sterk team uitbouwt, niet alleen in een sportieve omgeving maar ook in het zakenleven.

Van speler tot coach

De voorbije decennia is Dominique Baeyens uitgegroeid tot een icoon in de sportwereld. In september 2016 nam hij afscheid als topcoach, maar stilzitten is nog niet aan de orde. Hij begeleidt nu jonge trainers en atleten aan de topsportschool van Vilvoorde, als een coach der coaches.
In november 2019 nam hij opnieuw het roer over als bondscoach.

Als kind was hij gek van sport, maar hij speelde ook piano. De wereld van de kunsten ligt hem nog altijd nauw aan het hart. Zijn interesse gaat vooral uit naar het creatieve proces dat ten grondslag ligt aan de schepping van elk nieuw kunstwerk.
Via zijn broer belandde hij weliswaar in het volleybal. Daar was zijn master in de lichamelijke opvoeding aan de VUB (1980) ook niet vreemd aan. Hij begon zijn carrière als speler, maar door een rugblessure moest hij rond zijn dertigste afhaken.

Daarna maakte hij naam en faam als trainer van Zellik en Roeselare. Als bondscoach zorgde hij ervoor dat de Red Dragons voor het eerst in 36 jaar konden deelnemen aan een wereldkampioenschap. Het sportmoment uit zijn carrière waar hij met de meeste voldoening op terugkijkt, is de kwalificatie voor het EK, in zijn allerlaatste wedstrijd als bondscoach (in 2016).

De beste zijn

Bij zijn afscheid in 2016 blikte hij uitvoerig terug op zijn carrière. Ooit gaf hij een vaste en zekere job in het onderwijs op en begon hij aan een nieuw avontuur als trainer: ‘In je leven passeert al eens een trein. Dan moet je durven springen. Want als je te lang wacht, vertrekt die weer en komt die mogelijk nooit terug. Ik kreeg de kans om in Zellik een kampioenenploeg te vormen. Volleybal was mijn passie. Dan twijfel je niet. (...) Vergeet niet dat topcoaches allemaal grote ego’s zijn. Geloof ze niet als ze het tegendeel beweren. Ik heb het onderwijs niet laten staan om derde te worden. Ik wou de beste zijn.’ (De Zondag, 30 oktober 2016)

De psychologie van een team

Dominique Baeyens was, binnen het Belgische volleybal, een van de pioniers als het aankomt op psychologische begeleiding. ‘Een coach moet altijd zoeken naar innovatie, hoe klein ook, alleen al om je spelers alert te houden. Dat benadruk ik ook altijd tijdens mijn lezingen in bedrijven. (...) Als je niet goed communiceert, kruipen mensen in een egelstelling, en wordt het moeilijk. Als coach kan je je spelers geen 20 procent beter maken, maar moet je proberen die 1 à 2 procent verschil te maken. Dat kan door een betere mentale begeleiding.’

Dominique Baeyens gelooft in de kracht van teamwork. Maar coachen is voor Baeyens vooral een kwestie van gezond verstand. Daarom is zijn expertise uit de sportwereld rechtstreeks toepasbaar op de interne werking en de teamprocessen binnen organisaties en bedrijven.

Niet elke bal is rond

HR, Bedrijfscultuur, Leiderschap, Strategie, Management, Motivatie, Teamsporters, Sportcoaches/Trainers

Omgaan met spelers en medewerkers, in een professionele context, blijft altijd maatwerk. Er bestaan geen wonderrecepten. Maar in zijn lange topsportcarrière ontwikkelde Dominique Baeyens wel een heldere en originele visie op teamwork. Hij weet wat werkt, waar het vaak misloopt en waarom en dat is dikwijls een kwestie van gezond verstand.

Hij vertelt u op welke fundamenten u een sterk team uitbouwt, hoe u communicatieve processen aanstuurt en verbetert, hoe een team zijn eigen coach kan worden en zichzelf overstijgen. Waarom is karakter belangrijker dan talent? Hoe creëer je vertrouwen? Wie moet de coach of de manager coachen?

Dominique Baeyens leeft en spreekt met passie. Zijn visie op teamwork is ontstaan binnen de lijnen van het volleybalterrein, maar de draagwijdte ervan gaat veel verder.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands