Dirk Barrez

Spreker
Journalist, andersglobalist en maatschappelijk ondernemer
Een klare kijk op globalisering, coöperaties en de weg naar duurzaamheid

Dirk Barrez (1956) is auteur en hoofdredacteur van PALA.be, een veelgelezen nieuwsbrief en website die antwoorden zoekt voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. Ruim 20 jaar was hij tv-journalist en reportagemaker voor VRT, één van de sterkhouders van zowel Panorama als Terzake.

Hij voorvoelt en doorgrondt als weinig anderen wat op ons afkomt: van globalisering en financiële crisis tot de noodzaak van transitie en coöperatief ondernemen. Die klare kijk vertaalt zich in verhelderende boeken en documentaires met een lange levensduur en in talloze gedreven lezingen die mensen hun wereld veel beter laten begrijpen.

Naast journalist is hij een actieve burger en maatschappelijk ondernemer die (mee) aan de wieg staat van heel wat initiatieven, zoals het TransitieNetwerk Middenveld en het TransitieFestival.

Vredesbeweging en 11.11.11

Dirk Barrez studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de KULeuven en behaalde het Diplôme spécial des pays en développement aan de UCL. Na zijn studies ontplooit hij zich in de Belgische en Europese vredesbeweging. Hij organiseert mee de grootste betoging die dit land ooit heeft gekend, 400.000 betogers tegen de raketten op 23 oktober 1983. Dan gaat hij aan de slag bij 11.11.11 waar hij o.a. hoofdredacteur is van het maandblad over internationale samenwerking en de gelijknamige uitgeverij opricht.

VRT: Panorama & Terzake

In 1989 begint hij als VRT-journalist en belandt heel snel bij het actualiteitenmagazine Panorama. Later staat hij mee aan de wieg van Terzake. Meer dan 50 lange reportages van zijn hand worden uitgezonden. Meest ophefmakend is ongetwijfeld de dubbelreportage over de Bende van Nijvel die leidt tot de oprichting van een tweede parlementaire onderzoekscommissie. Voor zijn reportage ‘Het land van ooit. Boeren en groenen’ ontvangt hij de gerenommeerde Dexia Persprijs.
Hij produceert ook zelf documentaires. Ze halen het tv-scherm en verschijnen op DVD: Het Gezicht van de Honger, Het Mondiale Uitzendkantoor en Koe 80 heeft een probleem.

Bestsellers over globalisering en transitie

Het tijdig inschatten van wat belangrijk is voor de toekomst kenmerkt het vele werk van Dirk Barrez. Naast de journalistieke activiteit voor televisie, kranten, tijdschriften en nieuwssites schreef hij 16 boeken. Vier daarvan zijn regelrechte bestsellers geworden, zoals ‘De antwoorden van het antiglobalisme’, ‘Het land van 1000 schandalen. Een encyclopedie van een kwarteeuw Belgische affaires’ en 'Coöperaties. Hoe heroveren we de economie'.
In het nieuwe boek 'Transitie. Onze welvaart van morgen.' schetst hij hoe we ook morgen welvarend kunnen zijn, nu ons goede leven tegen de eindigheid van de aarde botst. Het is vooral een aansporing om onze inertie te overstijgen.

Maatschappelijk ondernemer

Naast journalist is hij een actieve burger en maatschappelijk ondernemer. Hij staat (mee) aan de wieg van heel wat initiatieven, zoals o.a. TransitieNetwerk Middenveld en het TransitieFestival, NewB, dewereldmorgen, MO*magazine, mondiaal/travailmondial, 11.11.11 uitgeverij, NewB, wereldinbeeld.be, ikwilniet.org dat later uitgroeide tot PALA.be ... soms onder het motto: “We maken onze structuren om er kwaad op te kunnen zijn. Anders kunnen we enkel janken van onmacht.”

Onze welvaart van morgen. TRANSITIE

Internationaal, Globalisering, Klimaat, Milieu, Energie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

"Mis de toekomst niet met uw bedrijf of organisatie
en denk mee over de fascinerende transitietocht die ons wacht.
Het is goed leven in de welvaartsstaten. Maar dat goede leven loopt tegen de eindigheid van onze aarde aan", stelt Dirk Barrez in zijn lezing, die verwijst naar het gelijknamige recente boek.

Klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, hongersnood, ongelijkheid, falende economie, afwezige overheid, oorlogen, vluchtelingencrisis... we doorboren de grenzen van wat aarde en mensen kunnen verdragen. Zitten we gevangen in het perfecte dilemma? Of sociaal rechtvaardig zijn en de planeet opblazen, of ecologisch duurzaam met miljarden mensen in armoede?

Dirk Barrez verdedigt van niet. De uitweg is TRANSITIE, snel schakelen naar een betrouwbare, stabiele economie die welvaart creëert met tien keer minder broeikasgassen en materiaalgebruik tegen 2050. Dat wordt een fantastische tocht en een fascinerende uitdaging.

Herover de economie: de kracht van coöperaties

Samenleving & politiek, Internationaal, Globalisering, NGO, Ontwikkelingswerk, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een duurzame economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek.

Dirk Barrez neemt u mee voor een merkwaardige ontdekkingsreis.
Naar de coöperatieve bedrijven Coop en Migros die veruit de sterkste supermarkten van Zwitserland zijn en dit land verbazend anders maken. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.

Naar de 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins die 5,6 miljoen leden verzamelen. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada. Naar Mondragon waar werknemers de baas zijn en in moeilijke omstandigheden met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs scheppen. Naar de vele kansen om ook bij ons coöperatief initiatief te ontwikkelen om onze economie en samenleving beter te doen draaien.

Oei, een utopist! Jazeker, een utopist

Samenleving & politiek, Internationaal, Globalisering, Inspirerend

Dat de wereld de voorbije eeuwen op tal van terreinen – democratie, vrijheid, gelijkheid, kennis, veiligheid, welvaartscreatie en -verdeling – een betere plek is geworden voor mensen, heeft veel te maken met de kracht van utopieën.

Voor Dirk Barrez is het 500 jaar na Utopia even belangrijk om onze toekomst te durven verbeelden, zeker nu onze oude vertrouwde wereld verontrustend kraakt in haar voegen, structuren en systemen… en vele politici, organisaties en bedrijven het spoor volledig bijster zijn. Ook vandaag blijven nieuwe mobiliserende utopieën de belangrijkste drijfkracht om morgen in een duurzame en nog menselijker wereld te leven.

In 2008 schreef Dirk Barrez 'Van eiland tot wereld, een verkenning van de staat van de wereld en hoe hem beter te maken'. Dit programma voor een menselijke samenleving is zijn concrete utopie, met tal van broodnodige alternatieven zoals een participatieve democratie van actieve burgers - ook op economisch vlak - de uitbouw van een sociaal-ecologische economie en van mondiale sociale zekerheid, en voor iedereen een basisinkomen en een rugzak van milieugebruiksrechten.

Voor wie schrikt - oei, een utopist – hoeven deze concrete utopieën niets van doen te hebben met totalitaire rampen en ontsporingen, maar alles met de kracht van verbetering. Dirk Barrez nodigt u uit om ze te ontdekken en er vooral mee over te denken… maak uzelf niet wijs dat het niet anders kan.

11 politieke dwaasheden - schokkend én motiverend

België, Europa, Internationaal, Globalisering, Klimaat, Milieu, Energie, Diversiteit, NGO, Ontwikkelingswerk, Overheid, Samenleven

“Schokkend is dat, jullie politici wisten al sinds 1972 en zelfs vroeger dat het met de aarde de verkeerde kant uitging.”

Krijg zicht op het ernstige falen van onze politici. Zij verzuimden de toekomst voor te bereiden in de meest levensbelangrijke domeinen. Dirk Barrez presenteert zijn nieuwe boek ‘11 politieke dwaasheden. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici.’

Zolang reeds stapelen politici de dwaasheden op elkaar. Al die tijd is er geen effectieve klimaatpolitiek, geen energie-, mobiliteits- of migratiebeleid. Armoede is een blijver, de middenklasse krijgt het moeilijker. Slechte globalisering regeert. Ongestraft storten grootbanken ons in zware crisis. Fiscale oneerlijkheid en idiotie regeren. Publieke diensten presteren ondermaats. Toekomstkansen missen is regel, net als capituleren voor bureaucratie en traagheid ... De cultuur van stilstand heerst. Hun falen is nu zo ernstig dat de politiek een gevaar vormt voor samenleving, economie en planeet.

Dit is zeker een presentatie met een heel kritische kijk, maar nooit antipolitiek. Integendeel, het is een uitnodiging om van gedachten te wisselen over hoe burgers voorbij antipolitiek en verkiezingen mee een duurzame toekomst kunnen creëren. Want onze politici kunnen het niet alleen.

“Wij hebben andermaal een fantastische studiedag achter de rug. Met gastspreker, Dirk Barrez, wisten we dat het sowieso een meerwaarde zou betekenen en hij heeft dit ook dit jaar weer maar eens bevestigd. Dirk Barrez hebben we voor een derde maal geboekt. Zijn thema’s en of onderwerpen kunnen ons echt wel boeien.”

Eddy De Wit - ACV Openbare diensten De Watergroep
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands