Davy De Vlieger

Spreker
Innovatief ondernemen in de praktijk
Originele inkijk in strategie van internationaal topbedrijf

Davy De Vlieger (1974) heeft 8 jaar lang de Belgische tak van Omega Pharma geleid en was ook CEO van Etixx NV. In april 2016 keerde hij terug naar een oude liefde, de voedingsindustrie en is nu General Manager in België van de multinational Continental Foods, die staat voor sterke merken als Devos-Lemmens, Royco, Aïki, Imperial en Liebig. De Vlieger heeft dank zij doorgedreven innovatie en een uitgekiende marketingstrategie van Omega Pharma een wereldspeler gemaakt op de markt van de niet-voorschriftgebonden geneesmiddelen en verzorgingsproducten.

Voeding en verzorging

Davy De Vlieger bouwde als germanist (KUL) een jarenlange sales carrière uit bij Procter & Gamble, waar hij als commercieel directeur afscheid nam, om even bij Carrefour te werken. Tot hij in 2008 als verkoopdirecteur start bij Omega Pharma. In 2010 neemt hij de leiding van de Belgisch-Luxemburgse tak van het succesrijke bedrijf van Mark Coucke. Even later wordt hij ook CEO van Etixx NV, bekend als sportvoedingsmerk. Na 6 jaren van groei en de overname door het Amerikaanse Perrigio stapt De Vlieger in april 2016 over naar Continental Foods om er de Belgische General Manager te worden, waarmee De Vlieger terug gaat naar de FMCG-wereld.

Strategische Pragmatist

Davy De Vlieger omschrijft zichzelf als een strategische pragmatist. "Bij elke innovatie moet je eerst een visie op lange termijn uitdenken. Ik hou daarbij een horizon van maximaal drie jaar voor ogen. Dan komt het erop aan om keihard te werken om dat plan in concrete actie om te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat dat pas haalbaar is als je er als kopman rekening mee houdt dat de hele ploeg nog meerijdt. People don’t care how much you know until they know how much you care. Uiteindelijk gaat het om respect voor alles en iedereen: de organisatie, je medewerkers, je klanten, je leveranciers ..."

Ploegsport

Management is een ploegsport, zegt Davy De Vlieger. "Efficiënt management bouwt niet alleen op een goede langetermijnvisie maar ook op een menselijke vertaling van die visie naar je medewerkers op alle niveaus. Iedereen, van onderaan de ladder tot bovenaan, moet weten welke rol hij in het globale verhaal speelt. Soms moet je harde keuzes maken maar dat belet niet dat je die op een respectvolle en menselijke manier kan communiceren. Elke schakel in het uitvoeringsproces moet over de juiste tools beschikken om het plan dat je voor ogen hebt, uit te voeren. Als niet iedereen op de bus zit, heeft het geen zin om een versnelling hoger te schakelen. Een goede manager is dus een teamleader die altijd bereikbaar en benaderbaar is, die inspeelt op de behoeften en vaardigheden van zijn teamleden maar tegelijk focust op de resultaten."

Fietsen op de werkvloer

Mens sana in corpore sano. Davy De Vlieger heeft dat bij Etixx en Omega Pharma heel letterlijk genomen. In zijn vrije tijd is hij zelf een fervent fietser, maar hij ging zover dat hij in zijn kantoor zijn comfortabele bureaustoel liet vervangen door een fiets. Aan Q-music vertelde hij waarom: "Ik heb de hele dag door meetings, maar wanneer ik dan toch achter mijn bureau zit – een tweetal uur per dag – dan trap ik lekker door aan mijn bureau. Ook onze zittende meetings hebben plaatsgemaakt voor staande meetings. Alles voor onze gezondheid."

Wie innoveert kijkt uit, luistert en handelt snel.

Business & Management, Ondernemers, HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Creativiteit, Innovatie, Trends

Het verhaal van Davy De Vlieger is het verhaal van innovatie en supersnelle groei. Hoe initieert en begeleidt hij innovatieve processen? Welke strategische beslissingen hebben het succes van Omega Pharma bepaald? Daarbij besteedt Davy veel aandacht aan het open vizier waarmee hij de omgeving opneemt. Nieuwe tendensen kondigen zich aan, het komt er op aan ze tijdig te detecteren en er meteen op in te gaan. Zo was hij zeer succesrijk op nieuwe werkterreinen, met producten die geen zuivere farmaceutica waren maar toch blockbusters hebben opgeleverd. Hoe motiveer je medewerkers in projecten waarin ze begane paden moet verlaten?

Davy De Vlieger kijkt vanuit zijn ervaring ook naar andere bedrijven en toetst bekende en beruchte uitspraken over innovatie af aan de realiteit zoals hij die dagelijks beleeft. “We willen altijd beter doen, zoeken waar we kunnen groeien, hoe we bestaande producten kunnen laten doorgroeien. We innoveren in onze producten, in sales en marketing ... Die dynamiek straalt af naar de apothekers, artsen en consumenten. Die mix werkt uitstekend.”

People Management: Don’t pursue glory – pursue excellence

Business & Management, HR, Bedrijfscultuur, Leiderschap, Strategie, Management

Davy De Vlieger neemt u mee op een interactief betoog door de wereld van effectief people management. Hij hanteert de ‘human touch’ benadering, en bij Omega Pharma heeft dat tot een survey geleid dat 94 % van de werknemers van het bedrijf ’s maandags graag naar het werk komen. 99% van het personeel is trots op zijn bedrijf. De HR vertrekt natuurlijk van klassieke methoden, gesprekken en evaluaties, maar werknemers krijgen ook een ‘grid‘ mee, waarin hun potentieel wordt gekoppeld aan opleiding en persoonlijke coaching. Zo speelde zelfs sponsoring, waarmee Omega Pharma en Etixx ‘letterlijk’ naam hebben gemaakt, mee als incentives voor het personeel. Ook daarin kent Davy De Vlieger zijn weg, en wil hij zijn rijke ervaring met u delen.

"Davy weet op een zeer persoonlijke en vlotte manier zijn inzichten en ervaringen rond people management te delen. Hij geeft een helder antwoord op vragen als: Hoe zet je je medewerkers centraal in de organisatie? Hoe bouw je een SmartCulture waarbij je medewerkers het beste van zichzelf kunnen geven? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers fier zijn op hun bedrijf? etc.
Zijn 'recepten' zijn eenvoudig maar smaken door! Zijn quotes dateren van ver terug in de tijd maar zijn nooit zo actueel geweest. Een aanrader!"

Dirk Maegerman - Leadership Coach @ KBC Corporate Banking

”Davy De Vlieger, a speaker who stimulates the audience!
With his experience, Davy De Vlieger captivated the audience of bpost’s Sales Community. He shared with brilliance his vision on the subject of innovation from every angle. His one-hour talk inspired the whole community. It was a great moment of inspiration!"

Pascal De Greef - Managing Director Business Clients Mail bpost
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands