David Dewulf

Spreker
Mindfulness: Ratrace? Neen! Echt Leven? Ja!
Geschikt voor allen, ook voor wie leiding geeft

Dokter David Dewulf (1968) is in ons land de grondlegger van mindfulness en compassie in ons land. Hij volgde tientallen opleidingen over de hele wereld, schreef over zijn expertise vijftien boeken en gaf ontelbare lezingen, zelfs tot aan de Amerikaanse universiteit Harvard toe.

Als kind van twaalf jaar zag David Dewulf op televisie beelden hoe overal ter wereld Nieuwjaar met veel drank en feestgedruis werd ingezet. Een aansluitend item uit Japan waar met meditatie het nieuwe jaar werd verwelkomd, verraste de jonge David. “Dat beeld van die mensen die in alle sereniteit en rust contact maakten met zichzelf vond ik indrukwekkend” vertelt hij.

Sereen

In de jaren tachtig, toen nog weinig mensen wisten wat meditatie was, ontwikkelde David Dewulf zijn interesse ervoor. “Vanaf mijn eerste contacten met meditatie, ervoer ik een zeer serene sfeer die je niet zomaar in het drukke, dagdagelijkse leven kan vinden.” Toen hij op zijn vijftiende zijn broer verloor, zocht en vond hij heil in het taoïsme, een Chinese religieuze en filosofische stroming waarin meditatie een grote rol speelt.

Positief

Omdat meditatie vooralsnog geen aparte studierichting is, koos David Dewulf voor geneeskunde aan de Leuvense universiteit. “Ik wilde een stevige basis hebben en zou na mijn studies wel zien wat ik er verder mee kon doen.” Toen Dewulf zijn diploma op zak had, reisde hij vier jaar lang de wereld rond. Overal waar hij kwam bestudeerde hij de verschillende tradities en na intensieve trainingen in China mocht hij zich meester noemen in de Tao Meditatie, Qi Gong en Tai Chi. Bij thuiskomst stelde hij zichzelf de vraag: “Wat heeft mij nu het meest veranderd?” Dat bleek mindfulness te zijn: een vorm van meditatie die mensen stimuleert om authentiek en positiever in het leven te staan.

Harvard

In 2000 brak mindfulness internationaal door in de wetenschappelijke wereld en Dewulf trok naar Amerika om er in het gerenommeerde Harvard Teaching Hospital validatie te krijgen van wat hij had geleerd. Op dat moment ontwikkelden Engelse psychologen de Mindfulness Based Cognitive Therapy, of kortweg MBCT. Dit programma bestrijdt depressies aan de hand van meditatie- en gedragsoefeningen.

David Dewulf introduceerde MBCT aan de universiteit van Gent. “In een conservatief land als België was het opmerkelijk om meditatie te introduceren aan een universiteit. De media sprongen erop en de lancering van mindfulness was een feit.” Intussen heeft MBCT zich door verder internationaal wetenschappelijk onderzoek in heel ons land verspreid.

Instituut

Om de kwaliteit van het programma te blijven bewaken, richtte Dewulf in 2002 het Instituut voor Aandacht en Mindfulness (I AM) op, kent ondertussen al dertig enthousiaste medewerkers. Naast wetenschappelijk onderzoek worden er in het instituut ook opleidingen en trainingen gegeven.

David Dewulf schreef er intussen ook vijftien boeken over zoals ‘Mindfulness, een pad van vrijheid’, ‘Het Mindfulness werkboek’. Zijn bestsellers en belangrijkste boeken zijn ‘Mindful gelukkig. 7 bronnen van innerlijke vreugde’ , ‘ Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’ en ‘ Heartful leven, mindful werken. Balans in je leven in 7 stappen' en de 'Mindful Box'. Dit laatste stond 5 weken op nummer 1 in De Standaard Boekhandel en is gericht op efficiënte prestatie. David Dewulf geeft intussen al jaren trainingen aan verschillende bedrijven waaronder Colruyt

De nieuwste ontwikkelingen

David Dewulf ontwikkelde een training ‘Mindful leiderschap bij verandering’ waarin neuro-wetenschap, mindfulness, compassie en geweldloze communicatie samenvallen. Het is op dit ogenblik zijn belangrijkste keynote. David schrijft nog ieder jaar een nieuw boek, meer dan 120.000 zijn er intussen verkocht.

Mindful leiderschap bij veranderingen

HR, Bedrijfscultuur, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Motivatie, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Balans Leven Werk, Gezondheid en Burnout, Inspirerend

Deze lezing is voor iedereen die een leidinggevende positie heeft of die de leiding wilt nemen van zijn eigen leven! Je leert op een praktische manier hoe je je brein kan benutten om te zijn wie je wilt zijn en vorm te geven aan je missie, ook als je tegenwind ervaart.

Hoe kan je je brein voor je laten werken eerder dan tegen je? Hoe ga je om met veranderingen? Hoe reageert je brein? Hoe maakt je brein je ongelukkig en hoe maakt hij je van alles wijs? Welke concrete inzichten uit mindfulness en zelfcompassie helpen je?

Aandachtspunten tijdens de lezing:

• Het brein en het vermogen tot optimale prestatie.
• Belang van zelfcompassie en compassie in een oprechte samenwerking.
• Heldere gedachten en respectvolle communicatie.
• Invloed van je emoties en onbewuste op je gedrag en beslissingsprocessen.
• Tips tegen burn-out.
• Tips om veerkrachtig om te gaan met verandering.

Gelukkig zijn met mindfulness en compassie

Creativiteit, Innovatie, Trends, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Burn-out, Gezond Leven, Psychologie, Inspirerend

Op een humoristische manier leer je de kracht van mindfulness en zelfcompassie kennen. David brengt tal van anekdotes en zo wordt het heel makkelijk om het in het leven te integreren, met ook toepassingen in liefdesrelaties en opvoeding.

Hoe komt het dat we vaak zo ongelukkig zijn? Wat kunnen we daaraan doen? Hoe helpt mindfulness op een eenvoudige en krachtige manier? Hoe helpt zelfcompassie om minder burn-out te ervaren en onszelf beter te accepteren?

Aandachtspunten tijdens de lezing:

• Het brein en het vermogen tot geluk.
• Rust vinden in het midden van de drukte van je leven
• 3 geheimen van gelukkige mensen
• Tips om je beter te voelen
• Tips om depressie te voorkomen
• Principes van geweldloze communicatie
• Meditatie voor iedereen ? Waarom wel en waarom niet?

Mindful opvoeden

Creativiteit, Innovatie, Trends, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, Gezin en mezelf, Jongeren, Opvoeding, Pedagogie, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend

Kinderen hebben is een groot geschenk maar vaak ook een grote uitdaging. Je kreeg bij de geboorte van je kind geen handleiding mee en zal dus zelf via vallen en opstaan, de wijsheid die je in je hebt en de steun van je omgeving moeten ondervinden hoe het in zijn werk gaat. Mindfulness helpt ook. Mindful opvoeden is een uitnodiging om zonder oordeel te luisteren vanuit het hart. Het is een groeiproces in innerlijke kracht, geduld en doorzetting voor de opvoeder én de kinderen.

Volgende topics komen aan bod:
• Wat is mindfulness?
• Hoe pas je dit toe bij het opvoeden?
• Inzichten over jezelf en over je kinderen
• Tips en oefeningen

Je leert ook de kracht van zelfcompassie en compassie kennen, om niet verder vanuit je innerlijke criticus je kind op te voeden, wat alleen maar stress en faalangst met zich meebrengt, maar wel vanuit je wijze stem. Zo kan je kind ook zelfvertrouwen opbouwen!

De lezing van Dr. David Dewulf is perfect verlopen. David Dewulf wist het publiek snel in de ban te krijgen. Het was laagdrempelig, toegankelijk en toch genuanceerd genoeg. Een zeer mooie introductie.

Dirk Verelst - Cultuurbeleidscoördinator Gemeente Zwijndrecht
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands