Christophe Sepot

Spreker
Avonturier pur sang, zowel fysiek als mentaal
Droom, volharding, eenzaamheid en euforie

Avonturier Christophe Sepot (1980) en zijn vriend Bart Verboven staken in een roeibootje de Atlantische Oceaan over. Ze filmden hun avontuur met een handcamera en de reeks werd uitgezonden op 2BE.

In 2007 keert Christophe Sepot terug van een eerste avontuur. Samen met een vriend had hij de wereld rondgereisd per zeilboot. Een jaar lang hadden de heren genoten van de ultieme vrijheid.

Terug thuis lonkt opnieuw het normale leven, maar Sepot ziet het niet zitten om met zijn diploma biomedische wetenschappen de rest van zijn dagen in een laboratorium te slijten.

Vreemdelingenlegioen

Hij vat een nieuwe studie aan, maar als hij op straat wordt gezet door zijn lief, begint het opnieuw te kriebelen. “Op internet ging ik op zoek naar de zotste uitdagingen waar ik de leegte mee kon opvullen. Eén daarvan was me aanmelden bij het Vreemdelingenlegioen. Ik reed naar het dichtstbijzijnde bureau in Rijsel en meldde me aan. Het zag er allemaal fantastisch uit, maar toen ik te horen kreeg dat ik mijn familie de eerstkomende jaren niet meer zou zien, haakte ik af.”

Een alternatief dan maar: “Ik herinnerde me dat mijn vader me als jongetje van 13 meenam naar het botensalon in Gent. Hij liet mij toen het bootje zien van de Fransman die als eerste de oceaan was overgeroeid. Het idee werd een obsessie: ik moest en zou deelnemen aan een race voor oceaanroeiers.”

Roeiers Zonder Grenzen

Omdat het inschrijvingsgeld te duur blijkt, besluit Sepot om het project in zijn eentje op te zetten. Nooit eerder had een Belg zich, zonder begeleiding en met vrijwel geen ervaring, aan deze uitdaging gewaagd. Het duurt dan ook een tijdje alvorens Sepot sponsors vindt die in zijn project geloven, maar wereldreiziger en toenmalig Story-hoofdredacteur Thomas Siffer helpt hem op weg.

Ondertussen kan Sepot zijn kameraad Bart Verboven overtuigen om mee in de roeiboot te springen. Ze kiezen een goed doel uit en de giften die ze ontvangen gaan integraal naar Artsen Zonder Grenzen. De ‘Roeiers Zonder Grenzen’ zetten enkele simpele, maar tegelijk geniale promotiestunts op. Ze snijden de bodem uit een rubberbootje, hangen dit rond hun middel en wandelen de 100 kilometer lange dodentocht van Bornem achterstevoren uit. Ook bij de Antwerp Ten Miles springen ze met z’n tweeën in het bootje en halen al lopend de finish.

109 dagen

Het team heeft intussen flinke sprongen voorwaarts gemaakt. Ze deden roei-ervaring op in het Netekanaal, ze maakten kennis met de technische ins en outs van een roeiboot en ze konden terecht bij Tom Ellegeert van het KMI die hen vrijwillig op de hoogte hield van de weersomstandigheden. Toch ontbreekt er nog steeds één cruciaal element: een boot. De Nederlandse beroepsavonturier Ralph Tuijn schiet hen te hulp. In ruil voor een opknapbeurt, mogen Bart en Christophe zijn boot gebruiken.

Met Humo als hoofdsponsor wordt de tocht ingezet. Het plan is om in ongeveer zeventig dagen van Gran Canaria naar Antigua te varen. Er is voedsel voorzien voor 85 dagen. Het duo doet er uiteindelijk 109 dagen over om in Frans-Guyana aan wal te gaan, 2.000 kilometer zuidelijker dan hun oorspronkelijke doel.

Tijdens zijn tocht over de oceaan, zag Christophe Sepot meer dan 100 dagen alleen maar water, trotseerde honger en eenzaamheid en voelde uiteindelijk de euforie van de overwinning. Deze vlotte spreker brengt het boeiende relaas van hun heroïsch avontuur vol hilarische maar ook minder plezierige momenten.

Roeiend de oceaan over

Motivatie, Inspirerend, Avonturiers

Bart en Christophe waren helemaal geen ervaren roeiers. Meer dan honderd dagen wisselden ze elkaar op de oceaan om de twee uur af om hun met eten volgestouwde houten bootje roeiend in gang te houden. Dag en nacht gingen ze door. Het werd een onvergetelijke en adembenemende tocht die hen fysiek en mentaal flink op de proef stelde.

Maar het was ook een tocht van plezier en avontuur waarin twee jonge Kempenaren de tijd van hun leven hadden, weg van de bewoonde wereld, stoutmoedig volhardend in hun plan om op eigen kracht in Amerika te geraken. Tegen vele verwachtingen in haalden ze na 109 dagen de overkant.

Kan zowel als duolezing worden geboekt ofwel als individuele lezing.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands