Christophe Deborsu & Annick De Wit

Spreker
Waarom Vlaamse vrouwen met een Waal moeten trouwen? En vice versa.

Televisiejournalist Christophe Deborsu (1965, RTL) en krantenjournaliste Annick De Wit (1968, Het Laatste Nieuws) werden verliefd en traden in het huwelijk. Ze brengen het verhaal van een gelukkig gemengd huwelijk in een ongelukkig verdeelde natie, waar ze samen een boek over schreven: 'Dag, Bonjour!'. Het vertrekpunt is de microkosmos van hun relatie. Van daaruit gaan ze op zoek naar vooroordelen en clichés over Vlamingen en Walen. Om die meteen weer te kunnen ontkrachten. Annick en Christophe zijn misschien stille minnaars, maar vooral journalistieke observatoren van België. Met veel liefde en humor hebben ze voor hun land- en lotgenoten een nationale gebruiksaanwijzing geschreven. Het boek is nu een causerie geworden, waarmee ze al menig publiek hebben verrast.

Dit is Belgisch!

Een Waal en een Vlaamse samen? In hetzelfde trouwboekje? Is dat niet water en vuur willen verzoenen? Ze hadden er eigenlijk nooit mogen aan beginnen, zeggen sommigen. Samen een boek schrijven, trouwen, samen lezingen geven ... In België gaat men er graag vanuit dat dat niet kan werken. De verschillen zijn te groot, de gelijkenissen te klein. Maar Christophe Deborsu en Annick De Wit waagden het er toch op en keken over de taalgrens. De liefde sloeg een bres in de geesten en harten.
Laten we dus eerst de protagonisten in dit 21e-eeuwse Belgische drama voorstellen. Hoe ziet zo’n Vlaams-Waals liefdeskoppel eruit?

Zij is Annick De Wit:

• Vlaams, blond haar, blauwe ogen, 1 meter 76.
• Journaliste sinds een eeuwigheid en één dag – sedert 1989 is dat.
• Werkt voor de schrijvende pers, voor de populairste Vlaamse krant, Het Laatste Nieuws, het vlaggenschip van De Persgroep.
• Geboren in het woelige jaar 1968 in Antwerpen. De provincie Antwerpen is de enige Vlaamse provincie zonder gemeenschappelijke grens met Wallonië.
• Vrijzinnige achtergrond.
• In haar hoofd een halve hippie. In de praktijk amper geweest en/of al lang niet meer.
• Avondmens.

Hij is Christophe Deborsu:

• Waals, zwart haar, bruine ogen, 1 meter 92.
• Journalist sinds een eeuwigheid en twee dagen – sinds 1988.
• Werkt voor de televisie, nu voor RTL, maar lange tijd voor de ‘serieuze’ Franstalige openbare omroep RTBF en van 2012 tot 2016 voor productiehuis Woestijnvis, dat toen samen met de zender VIER onderdeel was van De Vijver Media, de concurrent van De Persgroep.
• Heeft een wekelijkse column in Het Belang van Limburg over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderburen.
• Geboren in het rustige jaar 1965 in Namen. De provincie Namen is, net als Luxemburg, een van de twee Waalse provincies zonder gemeenschappelijke grens met Vlaanderen.
• Katholieke achtergrond.
• Heeft nooit een joint gerookt, maar valt op ‘progressieve’ Vlaamse vrouwen.
• Ochtendmens.

Je merkt het: veel tegenstellingen, veel ‘Belgische’ elementen maar vaak net niet aan die kant waar je ze zou verwachten, volgens wat typisch Waals en oer-Vlaams heet. En toch...

Taalgrens

Er is iets vreemds aan de hand met de Belgen. Vlamingen en Walen houden niet meer van elkaar. De taalgrens loopt tegenwoordig ook door de Belgische slaapkamers. Van alle huwelijken in ons land wordt slechts 0,5 procent voltrokken tussen een Waalse en Vlaamse partner. 5 op 1000. Meer nog: het aantal Waals-Vlaamse huwelijken daalt nog altijd. In de laatste 45 jaar is het aantal gedeeld door 4. Belgen trouwen nu liever met Fransen en Nederlanders dan met elkaar.
Dat is een merkwaardige vaststelling. Hoe is het zover kunnen komen? Want ondanks alle verschillen tussen Vlamingen en Walen heeft de Belgische mariage de raison wel een verleden van een paar eeuwen. Maar vandaag blijkt niets nog gemeenschappelijks in dit land. Is scheiden dan niet beter dan lijden? Of bedriegt de communautaire schijn?

Bekende Waal, euh, Vlaming

Mediafiguur en journalist Christophe Deborsu is een regelmatige gast op de Vlaamse televisiezenders. Hij studeerde ooit rechten in Leuven, in het Nederlands dus. Dat was in de jaren ‘80 redelijk uitzonderlijk. Na een lange carrière bij de Franstalige omroep RTBF stapte hij in 2012 over naar productiehuis Woestijnvis. Door zijn televisiewerk is hij wellicht de eerste Bekende Waal die een Bekende Vlaming is geworden.
Het was in een interview met Christophe (21 juli 2007) dat premier Yves Leterme de Brabançonne verwarde met de Marseillaise. Een jaar eerder werkte hij mee aan Bye Bye Belgium, het RTBF-programma rond de zogezegde onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen.
Later was hij ook te zien in programma’s als De Slimste Mens ter Wereld (5e in 2008), De Zevende Dag, De Kruitfabriek ... Van zijn boek Dag Vlaanderen! (2011) werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Kan liefde de wereld redden?

Liefde kan de wereld zeker redden, denkt Annick De Wit. Of toch tenminste: België. Maar dan moet eerst de taalbarrière doorbroken worden, want die verhindert dat Walen en Vlamingen nog contact hebben met elkaar. Vlamingen en Walen zijn niet tegen elkaar, ze praten gewoon niet met elkaar. De media zijn volledig gescheiden, de neuzen staan zelden in dezelfde richting, de geesten gaan hun eigen weg: Vlaanderen en Wallonië zijn twee werelden van hetzelfde universum.

Causerie

Eerst was er het boek. Nu is 'Dag, Bonjour!' ook een hoogst vermakelijke causerie. Christophe en Annick bewijzen met veel – opgelet, cliché in aantocht – Waals vuur en Vlaamse koelbloedigheid waarom de wieg van het surrealisme ooit op deze voorschoot aan de Noordzee stond. Ze klappen uit de biecht en uit het bed. Ze zijn de ideale gids voor een tocht door de Belgische esprit d’âme. Ooit zullen ze de geschiedenisboeken ingaan, want zij leerden hun volk over de taalgrens kijken ...

Dag, Bonjour!

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Diversiteit, Overheid, Samenleven, Stand Up Comedians, Geschiedenis, België, Media

Christophe Deborsu (RTL) en Annick De Wit (Het Laatste Nieuws) bieden u een inkijk in het avontuur dat een gemengd huwelijk in ons land is. Walen en Vlamingen zijn elkaars spoor bijster geraakt? Waarom is de onzichtbare taalgrens die ons land ooit administratief in twee helften deelde, een onoverbrugbare Berlijnse muur geworden? Of lijkt dat maar zo? Zijn Vlamingen en Walen gedoemd om te scheiden? Is het gemengd huwelijk van Christophe en Annick gedoemd om te stranden?

Deze lezing is geen geschiedenisles maar is een uitloper van hun gelijknamige boek, Dag, Bonjour!. Aanstekelijk enthousiast en met veel fijne humor overlopen Christophe en Annick allerlei gelijkenissen en verschillen tussen Vlamingen en Walen. In vogelvlucht bekijken ze meest uiteenlopende domeinen: economie, cultuur, godsdienst, seks, sport, leven en dood en politiek.

Het is de eerste keer in België dat een Vlaams-Waalse getrouwd koppel samen op het podium staat. Het publiek krijgt een actieve rol toebedeeld en doet zelfs mee aan een quiz. Opletten dus, misschien valt u nog in de prijzen...

Informateur Deborsu:'Wat willen de Walen? (en de Vlamingen zeker niet?)'

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Communicatie, Public Relations, Entertainment, Geschiedenis, België, Inspirerend, Media, Reizen

De federale verkiezingen van 2019 worden spannender dan ooit tevoren. Het Waalse politieke schaakbord wordt wellicht flink door elkaar geschud: de extreemlinkse PTB maakt een steile opgang en de PS krijgt klappen. Hoe zal die aardschok in de rest van het land gevoeld worden? Is de toekomst van België in gevaar, nu Wallonië steeds linkser en Vlaanderen rechtser kleurt?

Wat willen die Walen precies? Wat denken ze over de Vlamingen? Politiek journalist Christophe Deborsu ontleedt de Waalse ziel in een causerie met filmpjes, waarin u ook de stem van de straat hoort.

Met Christophe Deborsu op stap door Namen

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Creativiteit, Innovatie, Trends, Stand Up Comedians, Geschiedenis, België, Inspirerend, Kunst & Cultuur, Media

Christophe Deborsu neemt u mee op sleeptouw door Namen en deelt zijn eeuwige liefde voor zijn geboortestad aan de Maas. Beleef Namen als een echte Namenaar en wordt Namoureux dankzij de beste tips en de strafste stadsverhalen van meesterverteller Deborsu.
Elke wandeling begint in de huiskamer van Christophe met een korte toelichting bij de flamboyante geschiedenis van de stad, op basis van zijn reisgids Le petit Deborsu. Waarom beleefde Caesar hier een rotdag? Is de Naamse citadel echt de mooiste ter wereld? Vanwaar komt het vakantiegevoel dat je hier meteen overvalt? Waar schuilen de mooiste geheime plekken van de stad? Deborsu vertelt het u met veel liefde en een kwinkslag ...
U kiest zelf de formule: van 2 uur tot een hele dag. En u bepaalt zelf de insteek. Die kan politiek zijn (Namen is de hoofdstad van Wallonië), of historisch (de oudste Europeaan is een Namenaar). Of u kan onthaasten in de Naamse rand (Namur Natuur). Misschien wilt u liever proeven van de Naamse savoir-vivre? Deborsu toont u de juiste weg.
Voor wie? Bedrijven (groepen van maximaal 30 personen) die op zoek zijn naar iets anders en die een geweldige tijd willen beleven aan de Maas.

Wij waren heel tevreden over de lezing van Annick De Wit en Christophe Deborsu. Zowel de collega’s als de klanten waren enthousiast. De feedback ging van enthousiast, grappig, leerrijk en entertainend.

Bieke Van Baelen - GET nv
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Frans, Nederlands