Christian De Coninck

Spreker
Politie in Brussel: het leven zoals het is
Een ketje uit de hoofdstad spreekt

Christian De Coninck (1960) is commissaris en woordvoerder bij de Brusselse politie. Hij voerde onderzoeken naar zedenzaken, moorden en gewapende overvallen. In zijn vrije tijd is hij schrijver van misdaadromans. Christian De Coninck is het als woordvoerder gewoon om in het openbaar te spreken. Hij trakteert zijn publiek op spannende verhalen en grappige anekdotes over het politiewerk in Brussel. Iedereen die een lezing van hem heeft bijgewoond is na afloop enthousiast.

Een echte Brusselaar

De Coninck brengt zijn jeugd door in de schaduw van de Basiliek van Koekelberg. De grootstad is zijn biotoop, maar zijn voorkeur gaat uit naar één plekje: het politiecommissariaat op de Korenmarkt.

Gefascineerd door het blauwe uniform, gaat hij na zijn studies aan de slag bij de politie van de Stad Brussel. Hij verdient al gauw zijn strepen en na vier jaar is hij adjunct-commissaris. Hij bekleedt heel wat functies, van hoofd van de wachtdienst tot verbindingsofficier met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 2000, wordt hij woordvoerder van de Politie Brussel Hoofdstad Elsene en twee jaar later mag hij zich commissaris noemen.

Noodlot

In 2005 slaat het noodlot toe. Wanneer hij met vakantie is op Madeira, stelt Christian De Coninck vast dat zijn lichaam vol onderhuidse bloeduitstortingen staat. In het plaatselijke ziekenhuis stellen dokters de diagnose: een auto-immuunziekte. Op intensieve zorgen wordt hij meteen verzorgd en na een week is hij weer de oude. Terug thuis blijkt tijdens een controle bij de huisdokter dat de waarde van zijn bloedplaatjes opnieuw kritiek gedaald is. De volgende zes maanden pendelt hij tussen zijn huis en het ziekenhuis.

“Het vervelende was dat ik me helemaal niet ziek voelde. Na een tijd had ik op tv alle herhalingen van Ein Fall für Zwei gezien, alle afleveringen van Derrick en Terzake. De leegte wenkte, tot ik op een dag in mijn ziekenhuiskamer bedacht dat ik altijd al een politieverhaal had willen schrijven. Zo ben ik aan mijn boeken begonnen.” zegt hij in een interview in De Morgen.

Pilsner Urquel

Zijn debuut ‘De Praagse connectie’ wordt meteen genomineerd voor de ‘Schaduwprijs’, die wordt uitgereikt door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. De filmrechten zijn inmiddels verkocht aan Eyeworks.

Als hoofdpersonage voor zijn boeken creëert hij de fictieve commissaris Stijn Goris. Deze jonge politieofficier wordt gekweld met heel wat demonen uit zijn jeugd en blijkt een voorliefde te hebben voor de Tsjechische ‘Pilsner Urquel’. Autobiografisch zijn die demonen niet, het bier dan weer wel.

Van burenruzies tot moorden

Met zijn boeken wil De Coninck het verhaal vertellen van een politiecommissaris met al zijn menselijke trekjes. “Goris doet op het terrein de dingen die ik vroeger ook heb gedaan, alles van burenruzies tot moorden.” Met succes.

De Nederlandse website voor thrillerfans Crimezone.nl over zijn eerste pennenvrucht: ‘Eindelijk een boek dat door een rasechte politieman werd geschreven. Je ziet en voelt de band met het politiewerk. Zijn personages zijn zo uit het dagelijks leven gegrepen. Een aanrader.’ En Humo: 'Hij ontwikkelt met veel vaart een sterke plot.'

Nu De Coninck een directiefunctie heeft, is hij niet meer zo nauw bij alles betrokken bij politieonderzoeken. Toch is hij als woordvoerder nog steeds van alles op de hoogte en bezoekt hij nog steeds misdaadplekken om de pers te woord te staan.

Zijn geboortestad speelt een voorname rol in zijn boeken en dat is niet verwonderlijk: “Mijn hart ligt bij de politie van Brussel. Toen ik afstudeerde, heb ik uitdrukkelijke voor deze politiezone gesolliciteerd. Voor buitenstaanders kan het een rauwe buurt lijken, maar ik blijf erdoor gefascineerd. Natuurlijk is er de criminaliteit en kom je er rotzakken tegen. Maar tegelijk is het een buurt waar arm en rijk naast elkaar leven. Je vindt er holebi’s, clochards en asielzoekers. Die mensen dragen allemaal iets bij tot de stad. Dat is zo verrijkend, dat vind je nergens anders.”

Brussels ketje

In 2008 wordt De Coninck verkozen tot ‘Brusselaar van het Jaar’. Het organisatiecomité apprecieerde dat hij zowel in zijn beroepsleven als in zijn boeken het Brussels dialect verdedigt. “Ik ben een Brussels ketje en ben daar fier op.” In de nasleep van deze verkiezing wordt hij ook benoemd tot ereridder bij de Sint-Michiels Riddersgilde. Een vooraanstaande folkloristische Brusselse vereniging.

Een ander compliment kwam van voormalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans. Op een boekvoorstelling opperde die om aan de hand van de misdaadromans een ‘Christian De Coninck Wandeling’ te organiseren.

Beruchte misdadigers

Samenleving & politiek, Recht, Justitie, Politie, Veiligheid, Geschiedenis, Wereld, Persoonlijke Ontwikkeling, Media

Christian De Coninck duikt de criminogenese binnen en haalt de meest beruchte misdadigers te voorschijn. Hij begint bij Ludovicus Baekelandt, de bekende struikrover wiens imago, naargelang de tijd vorderde, steed romantischer werd voorgesteld. Hij staat ook stil bij de moordenaar van Theo Van Gogh, hij spreekt over Aballah Ait-Oud, Dutroux, Andras Pandy, de bende van Haemers, Klinkhamer, Charles Manson, Fritzl, Bonnie en Clyde, en nog andere beruchte misdadigers. Hij spreekt over hun misdaden, over hun leven en over hun slachtoffers. In deze beklijvende lezing van ongeveer 2 uur krijgt u een inzicht in de leefwereld van deze misdadigers.

Flikstories

Communicatie, Public Relations, Geschiedenis, Media

Met de politieschool net achter de kiezen, begint een nieuwbakken agent aan zijn eerste werkdag. Trots ontvangt hij zijn uniform, wapens, politiebadge en maakt zich op voor het werkveld.

Christian De Coninck overloopt tijdens zijn lezing het hele parcours: de ontgroening, de eerste adrenalinerush bij een arrestatie, het angstzweet bij een interventie… Om uit te groeien tot een volwaardige ‘flik’ dienen die groentjes al die uitdagingen moeiteloos te doorstaan. Ze komen in aanraking met allerhande ernstige, maar ook grappige situaties.

De Coninck vertelt anekdotes over domme en slimme dieven, gênante situaties met overspelige koppels en slopende moordonderzoeken. Kortom u krijgt een unieke kijk op hoe het politieleven eraan toegaat in de grootstad.

Een wandeling door het leven van legendarische politiemannen

Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Veiligheid, Geschiedenis, Literatuur

Een reis door de geschiedenis van de politie aan de hand van legendarische ‘flikken’. Christian De Coninck begint zijn verhaal bij de eerste politie in het oude Griekenland en het Keizerlijke Rome. Vervolgens maakt u via een echt moordverhaal kennis met Gabriel Nicolas de la Reynie, de eerste moderne politiecommissaris. Maar u ontmoet ook Eugène Vidocq, de Franse crimineel die uitgroeide tot meesterdetective, en Alphonse Bertillon, de uitvinder van het eerste 19de-eeuwse politielab.
Anderzijds komen ook fictieve speurneuzen als Sherlock Holmes, Witse en Hercule Poirot aan bod. Ook Wyatt Earp, de sheriff die de ‘Gunfight at OK Corall’ overleefde, krijgt een plekje in deze lezing.

Perslekken: zijn ze te voorkomen?

Recht, Justitie, Politie, HR, Bedrijfscultuur, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Communicatie, Public Relations, Media, Sociale media

Met deze presentatie gaat politiecommissaris en woordvoerder van de Brusselse politie Christian De Coninck in op de problematiek van perslekken. Die zijn erg gevoelig in het bedrijfsleven, maar nog gevoeliger bij justitie. Hoe kunnen perslekken ontstaan? Wat drijft een werknemer tot het lekken van gevoelige informatie? En belangrijker: kunnen we perslekken voorkomen zonder aan de vrije meningsuiting te raken?
Tijdens deze presentatie van ongeveer 2 uur, gaat Christian De Coninck dieper in op deze problematiek en reikt hij ook oplossingen aan.

Omgaan met de pers

Recht, Justitie, Politie, Communicatie, Public Relations, Media, Sociale media

De stad wordt opgeschrikt door een moord, een bankoverval of een arrestatie van een hoge magistraat. De pers springt erop en wil de zaak tot op het bot uitspitten, maar het gerecht kan of wil niet alle informatie vrijgeven. Het is dan aan de politiewoordvoerder om als spreekbuis te fungeren tussen beide partijen. Er moet stevig geschipperd worden tussen tegenstrijdige belangen.

De woordvoerder moet met allerhande factoren rekening houden: het beroepsgeheim van de rechercheurs, de wensen van de betrokkenen, de verlangens van de pers… Daarnaast moet hij zijn boodschap zo helder mogelijk overbrengen, zodat ze juist wordt overgenomen.

Christian De Coninck geeft met deze lezing een beeld op de taak van een woordvoerder. Hij vertelt zowel hoe hij zich handhaaft in de schijnwerpers van de media als hoe er achter de schermen onderhandeld wordt over wat er wel en niet mag worden gezegd.

“De deelnemers hebben zeer genoten van de voordracht. Hij vertelde - zeer geanimeerd - over allerlei voorvallen die niet alleen jonge agenten maar ook anderen (en hijzelf) al meegemaakt hadden in Brussel. Het ging telkens over aparte verhalen gaande van domme dieven, betrappingen, prostitutie tot moorden. Maar telkens toch met een leuke toets. De deelnemers konden er blijven naar luisteren. Zij vonden het een absolute aanrader!.”

Ingrid van Geeteruyen - S-Plus Dendermonde

“Christian De Coninck is een goede verteller die zijn vak kent. Zonder fijne handschoenen vertelt hij over de aparte wereld van de politie.”

Davidsfonds Lennik
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Frans, Nederlands