Bart Verboven

Spreker
Een avonturier die van extremen houdt
Over droom, eenzaamheid, volharding en euforie

Bart Verboven (1981) stak samen met zijn vriend Christophe Sepot de Atlantische Oceaan over in een roeibootje. Ze filmden hun avontuur en de reeks werd uitgezonden op 2BE.

Bart Verboven was altijd al een waaghals. Als bengel van vier jaar klom hij tot grote schrik van zijn ouders op een twaalf meter hoge kraan. Bart leerde het nooit af om overal op, onder of door te kruipen. Hij geniet de reputatie om iedere weddenschap aan te gaan en tot een goed einde te brengen.

Extreem

Bart Verboven studeerde geneeskunde, maar in zijn vierde jaar besloot hij van koers te veranderen en verpleegkundige te worden. Na zijn studies ging hij werken op een palliatieve afdeling. Zijn vrije tijd stond volledig in het teken van sportieve reizen. De marathon van Rome lopen, de Mont Blanc beklimmen, surfen, snowboarden… hij deed het allemaal.

“Als je een sporter bent die van extremen houdt, wil je steeds een stapje verder gaan met je fysieke uitdagingen. Uitdagingen waar nog maar weinigen zich aan hebben gewaagd, zijn voor mij extra aanlokkelijk.” Toen zijn vriend Christophe Sepot hem voorstelde om samen de Atlantische Oceaan over te roeien, was Verboven snel verkocht: “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de fysieke en psychische grenzen van de mens. Er bestaat geen mooier project om je eigen grenzen te verkennen.”

Ferry

Toch waren er ook grote risico’s aan hun trip verbonden. Zo onderging Bart enkele jaren voor de start een operatie voor een hartritmestoornis, bleek hij allergisch voor het stof waar de hele roeiboot mee aan elkaar hing en had hij een jaar voor zijn vertrek nog nooit geroeid. Meer nog, zijn ervaring op zee bestond uit niet meer dan ooit op een ferry naar Engeland te hebben gevaren.

In januari 2010 was het zover. Bart en Christophe vertrokken vanuit Gran Canaria al roeiend richting Amerika. “In de veronderstelling dat we er toch twee maanden voor moesten rekenen, hadden we voor 85 dagen voedsel mee aan boord. De onvoorspelbare natuur, een resem technische mankementen en onze beperkte ervaring met dit alles, zorgden er voor dat het uiteindelijk 109 dagen duurde voor we het Amerikaanse vasteland in zicht kregen.”

Bezinning

Terug thuis vatte Bart Verboven zijn studie geneeskunde opnieuw aan. “Zo’n lange tocht is naast een prachtig avontuur ook een waardevolle bezinningstocht. Je kan los van alles en iedereen je leven op een rijtje zetten. Bij mij groeide het gevoel dat ik na mijn tocht opnieuw wilde studeren. Het was niet evident om de draad terug op te pakken, maar ik besefte dat je in het leven je kansen moet grijpen en niet moet onderschatten waartoe je in staat bent.”

Gedurende meer dan honderd dagen dobberde deze spreker in weer en wind op de golven. Hij had de keuze: leren leven met de natuur of gek worden van heimwee naar het luxeleven.

Tijdens zijn lezing vertelt hij over hun indrukwekkende avonturentocht, over hun overlevingstocht met alleen maar water rondom je, de honger, het gebrek aan privacy, maar ook over teamspirit, vriendschap en… de uiteindelijke overwinningsroes.

Reizen: Roeiend de oceaan over

Motivatie, Inspirerend, Avonturiers, Reizen

De roeiervaring van de gemiddelde Belg beperkt zich tot de overtocht van de plaatselijke vijver of de afvaart van de Lesse. Ook Bart en Christophe waren helemaal geen ervaren roeiers. Toch slaagden ze erin om gedurende meer dan honderd dagen hun met eten volgestouwde bootje al roeiend in gang te houden. Dag en nacht gingen ze door, elkaar om de twee uur afwisselend. Tijdens hun lezing vertellen ze over hun onvergetelijke en adembenemende tocht die hen fysiek en mentaal op de proef stelde, maar ook over al het plezier dat ze beleefden. Hoe ze ver weg van de wereld, stoutmoedig volhardden in hun plan om tegen alle verwachtingen in op eigen kracht in Amerika te geraken.
Kan als duolezing worden geboekt ofwel als individuele lezing.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands