Bart Van der Roost

Spreker
Op het kruispunt van kunst en business
‘If you have to eat shit, don’t nible’ (Ben Horowitz)

De leraar trombone van Bart Van der Roost aan het conservatorium had het ooit voorspeld: Bart, op een dag word jij nog een manager. En zo gebeurde het ook. Na zijn muziekstudies belandde Bart Van der Roost in het management van de Brussels Philharmonic. Sinds 2017 is hij algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen, een van de vooraanstaande kunstenhuizen van ons land. Als muzikant in de orkestbak zag hij dat er in deze digitale tijden nog steeds hopeloos geknoeid wordt met papieren bladmuziek. Bart lag zo mee aan de basis van neoScores en Gustaf, een interactief webplatform met digitale partituren. Bart Van der Roost neemt u mee in zijn verhaal over ambitieuze dromen en harde reality checks, over durf en creativiteit, op het snijvlak tussen de liefde voor muziek en creatief ondernemerschap, tussen kunst en business.

Van muzikant tot manager

Muziek werd hem met de paplepel ingegeven. Bart Van der Roost werd geboren in een familie waar al drie generaties muziek gemaakt werd. Ooit was zijn droomjob een vast contract in een symfonisch orkest. Maar het draaide anders uit. Zijn ondernemingszin werd hem te machtig. Reeds als student ging hij aan de slag als productiemanager in een orkest. Hij slaagde wel met glans in zijn eindexamen en behaalde zijn diploma, maar een muzikantenbestaan zou hij nooit leiden. Hij ging muziekmanagement studeren, trok naar de Vlerick-hogeschool en verkocht zijn instrument. Een nieuwe professionele toekomst lonkte ...
In 2017 werd hij aangesteld als algemeen directeur van Opera Ballet Vlaanderen. Bij zijn aantreden zei hij daarover: ‘Ik wil behouden wat goed is en vernieuwen waar nodig om dit prachtige huis op een frisse manier te laten doen waar het goed in is: relevante en beklijvende opera- en dansvoorstellingen brengen.’

De risico’s van het ondernemerschap

Enkele jaren eerder kwam Bart in het nieuws als een van de oprichters van neoScores, een idee dat ontstond op café, tussen pot en pint. NeoScores is gegroeid uit een heel eenvoudige vaststelling. Via de digitale weg, met iTunes aan kop, is een enorme muziekbibliotheek onmiddellijk online opvraagbaar en te koop. Maar de partituren van die muziek – de basis, zeg maar – hebben die evolutie niet gevolgd. Hoe kan dat? De vrienden-muzikanten hadden het lef om te denken dat ze daar iets aan konden veranderen. En dat deden ze ...
In 2013 werd neoScores opgericht. Na de opstartperiode, met vallen en opstaan, met veel wroeten en een portie geluk, ging het plots heel snel. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel werd neoScores verkozen tot de op een na meest beloftevolle starter ter wereld. In de slipstream van neoScores zag ook Gustaf het daglicht, een online store en webapplicatie (cloud based) om veilig en legaal digitale bladmuziek te kopen en gebruiken. De partituren passen zich automatisch aan aan het scherm van je computer, tablet, smartphone, computer of smart tv. Je kan je persoonlijke bibliotheek zowel online als offline gebruiken. Via Gustaf hebben muzikanten toegang tot 60 procent van de wereldwijde partiturenmarkt, van Bach tot Beyoncé.
Gustaf is uitermate gebruiksvriendelijk dankzij talloze visualisatietools zodat je kan inzoomen, markeren, commentaren toevoegen ... Er is zelfs een metronoomfunctie en een tuning device.
Maar in 2018 kwam er een einde aan het sprookje van neoScores en Gustaf. De grootste struikelsteen bleek de uitdaging om genoeg content bijeen te krijgen, maar ook de gebruikersbasis bleef te beperkt. Ondernemen zonder falen bestaat niet, en in elke mislukking dienen zich weer nieuwe wegen voor de toekomst aan.

Foto's: Noortje Palmers

Het verhaal van neoScores.

Business & Management, Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Motivatie, Verkoop & Klantenservice, Muziek, Theater/Opera

De wereld zit vol kansen maar je moet ze zien en vooral: je moet openstaan voor nieuwe opportuniteiten. Als je op de ontstaansgeschiedenis van grote en succesvolle bedrijven terugkijkt, lijkt daar vaak een logische lijn in te zitten maar niets is minder waar. Succes zonder momenten van tegenslag en zonder een dosis geluk is uitzonderlijk.

Bart Van der Roost is een meeslepend verteller over zijn lessons learned bij de opstart van neoScores. Concrete verhalen uit het leven van een jonge ondernemer. Ook de boeken die hem tot vandaag inspireren, passeren de revue. Een keynote waar elke jonge ondernemer en kmo-zaakvoerder wijzer van wordt.

Tussen droom en daad

Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Management, Motivatie, Gedurfd, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Muziek

Tussen droom en daad ... staat alleen een stevige portie lef. Bart Van der Roost gelooft dat iedereen zijn dromen kan realiseren. In deze keynote vertelt hij hoe je dat kan doen.

Er zijn natuurlijk altijd beperkingen of tijdelijke tegenslagen. De uitdaging zit erin hoe je daarmee omgaat. Sommige personen krijgen veel kansen maar verprutsen die, anderen krijgen weinig kansen maar nemen ze. Je moet dus kansen zien en grijpen. Een keynote als eyeopener om nieuwe wegen in te slaan.

Innoveren is een mindset

Business & Management, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Inspirerend

Sommige kleine bedrijven zijn goed in innoveren, anderen niet. Maar hetzelfde kan gezegd worden van grote bedrijven: zelfs grote multinationals bijten hun tanden stuk op moeizame innovatieprocessen.

Welke stappen moet je ondernemen om succesvol te innoveren? Hoe kan je dat sturen door je aanwervingsbeleid? Hoe slaag je erin om je door innovatie te onderscheiden van je concurrenten en toch je eigenheid te bewaren?

De artiest als ondernemer

Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Management, Motivatie, Inspirerend, Kunstwereld, Muziek

Veel mensen denken nog altijd dat artiesten langharig werkschuw tuig zijn. Die tijd is voorbij, meer nog: die tijd heeft nooit bestaan. De artiest is dood, lang leve de creatieve ondernemer. Ons romantische beeld over kunstenaars klopt niet.

Succesvolle kunstenaars hebben namelijk altijd al een stevige ondernemingszin gehad. Kijk bijvoorbeeld naar schilder Pieter-Paul Rubens: Rubens was een fabriek, een merk, en de zaakvoerder van een kmo met een twintigtal mensen. Hij zou duizenden schilderijen geschilderd hebben, maar dat is fysiek onmogelijk. Rubens werkte met specialisten-schilders die elk bepaalde onderdelen voor hun rekening namen. Zelf schilderde hij misschien niet eens één procent.

Kunstenaars moeten en kunnen hun eigen lot in handen nemen. Artiesten moeten creatieve ondernemers worden, ambachtslieden in een geglobaliseerde wereld. Bart Van der Roost verdedigt met vuur zijn visie op de kunstenaar van de 21e eeuw en hij kijkt terug op zijn eigen verleden en opleiding als muzikant en zijn succesvolle switch tot ondernemer. Waar eindigt de kunstenaarsziel en waar begint de drive van een ondernemer? Hoe kunnen beide elkaar inspireren?

“De feedback van de aanwezigen op de keynote van Bart Van der Roost was zeer lovend. Enkel positieve commentaren.”

Lynn Rambour - Stella P

“Ons inspiratieontbijt met Bart Van der Roost is zeer goed verlopen. Goede spreker met een boeiend verhaal. De evaluaties waren ook zeer positief.”

Valerie Vanherle - Voka Limburg
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands