Bart Derison

Spreker
Goed communiceren over openbare werken.
Hoe files, verkeerdoden en chaos voorkomen?

Bart Derison (1972) is gespecialiseerd in communicatie rond infrastructuur, mobiliteit en openbare werken. Samen met Noël Slangen is hij één van de medeoprichters van Groep C en staat hij aan het hoofd van zusterbedrijf Connect.

Bart Derison is gebeten door communicatie: “Bij iedere presentatie die ik geef, probeer ik mijn grenzen te verleggen. Zweten, afzien, niet slapen, maar telkens toch proberen voor een groep mensen mijn boodschap zo sterk mogelijk over te brengen. Dat had ik als kind al bij spreekbeurten en dat heb ik nu nog.”

Derison studeerde communicatiemanagement aan de Xios Hogeschool in Limburg en trok daarna naar de VUB om er zijn licentie politieke wetenschappen te behalen. Na zijn studies ging hij meteen aan de slag bij Slangen & Partners, het communicatiebureau van Noël Slangen dat hij later mee omturnde tot Groep C.

Verkeersdoden voorkomen

Al vanaf het begin van zijn carrière legde Bart Derison zich voornamelijk toe op overheidsprojecten en sensibilisering. “Ik sta vaak versteld van de gigantische budgetten die worden gespendeerd aan reclame, terwijl projecten die wezenlijk ingrijpen op het samenleven van burgers niet dezelfde aandacht krijgen. Nochtans kan slechte communicatie bij wegenwerken verkeersdoden veroorzaken terwijl de slechte verkoop van een product hooguit het ontslag van een marketingmanager teweeg brengt.”

Vanuit die filosofie begon Bart Derison aan zijn eerste grote project, de heraanleg van de Antwerpse ring. “Het was een beetje zoals drie ballen tegelijk in de lucht houden: heel duidelijk berichten over de hinder van de werken om het verkeer te ontraden en tegelijk voldoende alternatieven aanbieden om economisch en toeristisch Antwerpen niet gedurende twee zomers onleefbaar te maken.”

Marktleider

Het project was een succes en de bal ging aan het rollen. Bart Derison werd gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland en stampte Connect uit de grond. Dit zusterbedrijf van Groep C legt zich toe op openbare werken, mobiliteit en infrastructuur en is marktleider in Vlaanderen.

Referenties over de deskundigheid van Bart Derison zijn er genoeg. Zo verzorgt hij onder meer de communicatie rond de Limburgse Noord-Zuidverbinding en de sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Daarnaast adviseert hij organisaties als het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, de Stad Maastricht en diverse Vlaamse en federale administraties.

Europese primeur

Kers op de taart kwam er in 2010. In samenwerking met het Instituut voor Mobiliteit van de UHasselt en het studiebureau Infranea, lanceerde Connect de signalisatiesimulator. Een Europese primeur waarmee omleidingen en signalisatieplannen in een 3D-omgeving op voorhand getest worden op hun effectiviteit. De simulator werd ingezet voor grote wegenwerken zoals die aan het viaduct van Vilvoorde. Ondertussen is de interesse ook in het buitenland gewekt en zakte onder andere een Chinese delegatie naar Hasselt af om te kijken welke mogelijkheden de simulator ook hun zou kunnen bieden.

Eind 2011 verscheen het boek ‘Help, er loopt een weg door mijn tuin’, dat Derison samen met Noël Slangen schreef. Hierin leggen de twee experts uit hoe beleidsmakers, gemeentebesturen, projectontwikkelaars… het best kunnen communiceren over te realiseren projecten waar de bevolking hinder van zal ondervinden.

Weinigen zijn zo bedreven in communicatie rond infrastructuur als deze spreker. Zijn lezingen brengen hem dan ook tot ver buiten de landsgrenzen. Zo mocht hij al in Helsinki en Perugia aantreden om zijn expertise uit de doeken te doen.

Help, er loopt een weg door mijn tuin

Communicatie, Public Relations

Bent u verantwoordelijk voor de realisatie van wegenwerken of van een ander project waarvan u op voorhand weet dat deze verkeershinder zullen veroorzaken, dan weet u ook dat goede communicatie onontbeerlijk is. U dient er immers voor te zorgen dat de bevolking zich betrokken voelt bij infrastructuurprojecten en het maatschappelijk belang ervan inziet. Communicatie-expert Bart Derison legt u aan de hand van beproefde modellen en technieken, praktijkvoorbeelden en concrete adviezen uit hoe een efficiënt communicatieplan er moet uitzien.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands