Anniek Gavriilakis

Spreker
Bouw mee aan een samenleving waarin élk mens weer waarde krijgt.
Ja, we kunnen heel veel leren van mensen in de schaduw van de maatschappij.
Hoe kan uw organisatie bijdragen aan een inclusieve samenleving, en hoe is het met menselijke verbinding in die organisatie?

Anniek Gavriilakis is directeur bij Bond Zonder Naam, en is hard in haar menselijkheid. Met het nodige lef bouwt ze mee aan een samenleving waar élk mens weer waarde krijgt. In haar keynote laat Anniek jou en je organisatie op een verrassende out-of-the-box manier kijken naar je eigen persoon, je rol in de organisatie en de verantwoordelijkheid van jouw bedrijf in de samenleving.
De opbrengsten van deze keynote gaan integraal naar de sociale projecten ten voordele van mensen aan de rand van de samenleving.

Ten huize Gavriilakis hing ‘Menslief, ik hou van je’ niet aan de muur, en er lag ook geen deurmat met het opschrift ‘Weer of geen weer, altijd welkom’. Anniek komt uit een familie van Griekse migranten en had eigenlijk nog nooit van Bond zonder Naam gehoord.
Anniek Gavriilakis (1980) solliciteerde niet lang na haar afstuderen als juriste voor een vacature als vrijwilligerscoach bij de Bond. “Ik wou graag bij een ngo aan de slag. Rechten was achteraf bekeken geen studiekeuze vanuit het hart. Ik vond het vooral belangrijk om nog veel mogelijkheden open te laten. Maar vandaag heb ik meer aan mijn opleiding dan gedacht. Als je onrecht wil aanklagen en een constructief alternatief wil bieden, moet je weten hoe de structuren en de regels van een land functioneren.”

Vijftien jaar later en twee jobs verder is ze nog steeds niet uitgekeken op Bond zonder Naam. “Al zestig jaar is onze beweging in geen enkel hokje onder te brengen, niet religieus, niet politiek. Men noemt ons verbindend werk soft. Voor mij is het net kei hard. Ik heb respect voor iedereen die vandaag de durf heeft om in een gepolariseerde wereld van cynisme en angst te gaan staan voor verbinding.”

“Hard in haar menselijkheid”. Zo omschreef kunstenaar Koen Vanmechelen haar. “Over menselijkheid sluit ze geen compromissen. De wereld heeft er nood aan om mensen niet te snel weg te zetten. Ze zijn meer dan hun misdrijf, hun tegenslag of de papieren die ze missen. Haar pleidooi is er dan ook een van dieper kijken, langer luisteren voor we gaan oordelen.”

Hoe is het met de menselijke verbinding in jouw organisatie?

Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, HR, Bedrijfscultuur, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Gedurfd, Inspirerend

Wie fouten maakt, moet op de blaren zitten. Het zou zomaar een spreuk van Bond Zonder Naam kunnen zijn. En er zit ook een grote waarheid in. Een samenleving kan maar werken als er regels zijn die door iedereen worden gerespecteerd. Wie dat niet doet, krijgt een time-out in de gevangenis. En dat is ok. Alleen is het een illusie om te denken dat onze schaduw niet meer bestaat omdat hij achter tralies leeft.

Er zijn ruim 10.000 gevangenen in Vlaanderen. 98% van hen komt ooit vrij. De vraag is hoe wij als samenleving willen dat zij vrijkomen: als een tikkende tijdbom of als een betere versie van zichzelf? De samenleving stopt niet aan de gevangenispoort. Iedereen – ook slachtoffers – hebben baat bij een zinvolle detentie die veiligheid garandeert. Vandaag zijn recidivecijfers torenhoog. We denken dat betonnen muren op zich iets oplossen.

Leren van onze schaduw

Muren tussen mensen maken problemen zelden kleiner en meestal alleen maar groter. Een samenleving stopt niet aan de gevangenispoort of het detentiecentrum, ze maakt er integendeel volwaardig deel van uit. Dus moeten we van buiten uit ook de moed opbrengen om het leven binnenin te kennen en er ons mee te verbinden. Niet om daders te ondersteunen, laat staan goed te praten. Al zeker niet om slachtoffers te schofferen. Wel vanuit het besef dat wanneer je jezelf verbindt met wat je weggestopt hebt, een stuk aanraakt dat integraal deel uitmaakt van wie je bent.
Als mens, als samenleving.
Krist Pauwels (Partner bij Choco): “Anniek Gavriilakis spreekt zoals ze leeft: vanuit het hart. Haar zoektocht naar evenwicht en schoonheid vertaalt ze in een gepassioneerd, gedreven, maar ook gevoelig en kwetsbaar verhaal. Ze kijkt met een verfrissende en open blik naar wie onder de radar van de samenleving blijft en gaat daarbij geen enkel taboe uit de weg.”
Willen we volledig mens zijn, dan mag en moet elke stukje licht en elk stukje duisternis zijn plaats hebben. Ook elke emotie, elk verdriet, elke pijn die elk slachtoffer, elke dader, elke mens met zich meedraagt en die dikwijls moedig gedragen, maar ook angstvallig verstopt wordt. Het is net door er verbinding mee te maken dat we er ons stukje bij beetje van bevrijden.

Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, zegt daarover: “Het is uitermate belangrijk dat een leider zicht krijgt op zijn eigen schaduw. Een niet herkende schaduw woekert als een tumor. Een schaduw waarop licht mag schijnen is een bron van verdere groei van de leider.”

Met deze keynote laat Anniek jou en je organisatie op een verrassende out-of-the-box manier kijken naar je eigen persoon, je rol in de organisatie en de verantwoordelijkheid van jouw bedrijf in de samenleving.

De opbrengsten van deze keynote gaan integraal naar de sociale projecten ten voordele van mensen aan de rand van de samenleving.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands