Tim Pauwels

Moderator Spreker
Pertinente vragen maken het politici moeilijk
Journalist die voor VRT, VTM én VT4 werkte

Tim Pauwels (1971) is een vaste waarde in de Vlaamse politieke verslaggeving. Hij is ook de eerste en enige journalist die voor zowel VRT, VTM als VT4 nieuws maakte. Bij de VRT werkt hij nu zowel voor het radio- als voor het televisienieuws, met politiek als belangrijkste insteek. Met de presentatie van De Zevende Dag nam Tim een nieuwe uitdaging aan, die hij iedere week zeer professioneel afwerkt. Tim kan uw debat, congres of event perfect begeleiden. Daarnaast geeft hij ook lezingen over het reilen en zeilen binnen de talloze Parlementen en regeringen die dit land rijk is.

Leergierig

Al van kindsbeen af is Tim Pauwels gebeten door journalistiek. Vooral van buitenlandse politiek kon hij geen genoeg krijgen en op zijn zestiende had hij al een abonnement op het Amerikaanse magazine Time.

Pauwels studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Leuven en koos na zijn studies voor een bijkomend jaar Internationale Betrekkingen.

Welsprekendheidstornooi

Aan de Leuvense universiteit liet hij zich opmerken door twee keer met de hoofdprijs van het Interfacultair Welsprekendheidstornooi aan de haal te gaan. Later zetelde hij verschillende keren zelf in de jury van het tornooi.

Toen Pauwels zijn diploma op zak had, gaf hij een tijdje Nederlandse les aan buitenlandse studenten. “Ik was gepassioneerd door die baan omdat mijn leerlingen ontzettend gemotiveerd waren.” Na enkele jaren in het onderwijs was het tijd voor iets nieuws en Pauwels nam deel aan een journalistieke selectieproef. Niet alleen zijn stemgeluid viel in de smaak bij de jury, ook zijn journalistieke kwaliteiten werden opgemerkt. Hij mocht meteen meewerken aan het regionale nieuws van Radio 2 Oost-Vlaanderen.

VT4-nieuws

Radio 2 was een goede leerschool, maar toen VT4 Tim een job aanbood, stapte hij over naar televisie. Hij werkte er mee aan een dagelijks een klassiek TV-journaal tot er te weinig middelen bleken te zijn en het VT4-journaal werd opgedoekt. daarna was Tim gedurende een klein jaar aan de slag op de TV-redactie van VTM.

Prinses Diana

In 1997 stapt hij over naar de VRT-nieuwsdienst. Op zijn tweede werkdag rolt het nieuws van de dood van prinses Diana de redactie binnen. De media zijn in alle staten. Maar Pauwels doorstaat zijn vuurdoop met glans en wordt een vaste waarde bij Het Journaal. De dioxinecrisis was zijn doorbraak in de Wetstraatverslaggeving. Later werkte hij als politiek verslaggever mee aan Terzake, Villa Politica en De Zevende Dag.

In 2005 presenteert Tim Pauwels samen met Kathleen Cools het opinieprogramma Morgen Beter op Canvas. Dagelijks ontvangen ze vier gasten die praten over de actualiteit van de dag.

Politieke analyses

In 2010 schrijft Tim Pauwels mee aan de ethische code van de Raad voor de Journalistiek. Die legt ethische grondslagen vast voor het hele Vlaamse medialandschap. De code vervangt een vroegere code van de Vereniging van Vlaamse Journalisten en is de Vlaamse tegenhanger van internationale ethische verklaringen. Ze vormt de basis voor de uitspraken van de Raad voor de Journalistiek inzake beroepsethische klachten. Tim Pauwels is al jaren lid van de Raad voor de Journalistiek.
Op de VRT nieuwsdienst is Tim Pauwels lid van de redactieraad en ook voorzitter van de deontologische adviesraad. Hij is de samensteller van het deontologische zakboekje voor journalisten van de nieuwsdienst dat in 2010 aan zijn tweede editie toe was.

Zowel Terzake als Radio 1 doen vaak een beroep op zijn politieke analyses. Tegenwoordig doet hij de politieke verslaggeving voor Het Journaal, waar hij de fakkel overnam van Ivan De Vadder.

Tim Pauwels is een gedegen interviewer die uit een grote kennis put om politici met pertinente vragen het vuur aan de schenen te leggen.

De Belgische politieke geschiedenis

België, Overheid, Samenleven, Geschiedenis, België

Het is geen sinecure om te begrijpen hoe ons land op politiek vlak functioneert. Hoe komt een piepklein grondgebied als België in hemelsnaam aan zeven regeringen en drie landstalen? Politiek journalist Tim Pauwels maakt met u een wandeling doorheen de Belgische politieke geschiedenis, te beginnen bij Julius Caesar, langs de onafhankelijkheid in 1830 tot en met de huidige politieke situatie. Zo staat hij stil bij het ontstaan van de parlementen, de federalisering van België, de opsplitsing van de nationale parijen, communautaire kwesties, hete hangijzers als BHV… Wilt u voor eens en voor altijd duidelijk weten hoe de politiek van uw land nu in elkaar zit en welke factoren daarvoor aan de basis liggen, dan legt Tim Pauwels u dat graag uit.

Belgische politiek van op de eerst rij

Samenleving & politiek, België, Overheid, Samenleven

De Belgische politiek is even intrigerend als ingewikkeld. Hoe zit dat hele schouwspel nu juist in elkaar? Politiek journalist Tim Pauwels volgt al jaren als bevoorrecht getuige het wel en wee in de Wetstraat op de voet. Hij kent alle spelers persoonlijk en weet inmiddels als geen ander hoe het politieke spel werkt. Tijdens zijn lezing geeft hij u een unieke inkijk in het kleine, maar toch zo belangrijke wereldje van politici, kabinetchefs en woordvoerders.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands