Rik Vanwalleghem

Moderator Spreker
Le vélo, c’est la vie
De wielersport: waar Grieks drama, Shakespeare, Hollywood en soap samen over de streep gaan

Bioloog Rik Vanwalleghem (1952) heeft vele watertjes doorzwommen. Hij werkte ooit als landschapsinspecteur bij de Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, maar werd door een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden sportjournalist, met een scherp oog én grote liefde voor de wielersport. Later schopte hij het tot hoofdredacteur van ‘Het Nieuwsblad’ en was daarna jarenlang directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen. Hij schreef talloze boeken over sport, maar ook over andere onderwerpen en schrijft nog altijd columns.

Rik Vanwalleghem is niet alleen een boeiende spreker. Ook als moderator heeft hij zijn sporen verdiend. Met veel métier en veel humor leidt hij gespreks- en debatavonden met de meest uiteenlopende gasten in goede banen.

Tussen fictie en non-fictie

“In de job van dagbladjournalist vond ik mijn ware passie. En al belandde ik ook op de algemene redactie, de wielersport bleef ik altijd als het rijkste journalistieke domein beschouwen. Het is de enige sport die naar de mensen toekomt, die zich ontrolt in de meest fantastische decors. Maar er is meer. Om als coureur te winnen volstaat het veelal niet om atletisch de beste te zijn. Je moet ook de slimste, meest arglistige, ervaren, geïnformeerde en gepassioneerde deelnemer zijn. En schrijven over wielrennen laveert bovendien ergens tussen fictie en non-fictie, wat het nog eens zo boeiend maakt.”

Niet verwonderlijk dat Vanwalleghem ook een aantal boeiende en succesvolle boeken over zijn lievelingssport geschreven heeft: ‘De Ronde van Vlaanderen’ (1991), ‘Eddy Merckx, de Mens achter de Kannibaal’ (1995), ‘Het Wonder van Vlaanderen’ (1998), ‘Briek Schotte, de Laatste der Flandriens’ (1999), ‘Patrick Sercu, Portret van een Puzzel’ (2004), ‘Museeuw Spreekt (2009), ‘De Kijk van De Cauwer (2011), ‘Freddy Maertens in Zwart en Wit (2012).
Hij schreef ook boeken die helemaal niet in de wielersfeer zitten: ‘Drijfzand’ (1999 – Over de strijd van een tiener tegen MS), ‘België Absurdistan’ (2005), ‘De Amerikaanse Ziel’ (2004 – over zijn negen huisruilervaringen met Amerikanen).

Shakespeare meets Hollywood op de Vlaamse kasseien

Zijn hele leven lang vraagt Rik Vanwalleghem zich af waar de soms paradoxale aantrekkingskracht van de wielersport vandaan komt. Zijn antwoord is even eenvoudig als complex: “Le vélo, c’est la vie.” Het peloton is een afspiegeling van de maatschappij, alles wat een mens groot en klein maakt, vind je uitgekristalliseerd terug in de figuur van de profwielrenner. Vandaar de herkenbaarheid ervan. Wielerwedstrijden trekken alsmaar meer volk. Op topdagen zit een groot deel van Vlaanderen aan zijn tv-toestel gekluisterd. Het wielrennen zit de Vlaming diep ingebakken.

De wielersport blijkt niet kapot te krijgen, niettegenstaande een aanhoudende stroom van (doping)schandalen. De ziel van de flandrien heeft al vele stormen doorstaan. Waar komt deze robuustheid vandaan? Welke mechanismen spelen hierin mee?
“Over hoe de (aard van de) mens zich openbaart via de metafoor van de wielersport, daar heeft mijn fascinatie zich in de loop der jaren op gefocust. Maar elk wielerfanatisme is me vreemd, ik ben geen wandelende ‘cyclopedie’. Ik kom uit de biologie en dat is uiteindelijk een synthesewetenschap.’’ Het gaat bij Vanwalleghem dus niet om de blinde idolatrie, wel om de passie, om nieuwsgierigheid, om onze condition humaine. “Wielersport is Griekse tragedie, Shakespeare, Hollywood, ‘Familie’ en ‘Thuis’ bijeen. Wat wil je nog meer?” aldus Vanwalleghem.

De Ronde

Bestaat er in ons land een groter icoon voor de wielersport dan de Ronde van Vlaanderen? Die levende traditie wil het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) in Oudenaarde levend houden. “Het CRVV is een uniek en bont project, dat een belevingsmuseum, een brasserie, een shop, zalen, events en nog zoveel meer in zich verenigt. Het is de reflectie van de rijkdom van de wielersport.’’ Als directeur van het CRVV bouwde Rik Vanwalleghem er jaren lang mee aan een prachtig stuk Vlaams wielererfgoed.

Professioneel moderator

Rik Vanwalleghem is niet alleen een boeiende spreker. Ook als moderator heeft hij zijn sporen verdiend. Met veel métier en veel humor leidt hij gespreks- en debatavonden met de meest uiteenlopende gasten in goede banen. De winterse Ronde Tafels, waar Vanwalleghem toppers als Frank Vandenbroucke, Tim Krabbé, Jean-Marie Leblanc en Fabian Cancellara rond verzamelde, zijn in het CRVV een begrip geworden.

De tien geboden van de topsporter

Ondernemers, HR, Bedrijfscultuur, Management, Motivatie, Inspirerend, Individuele sporters, Sportcoaches/Trainers

‘Rijd je eigen koers.’ ‘Antwoord met de pedalen’. ‘Weet wat je kunt maar vooral wat je niet kunt.’
Het zijn drie van de tien geboden die door toprenners worden gehuldigd. Het zijn stellingen die iedereen die op persoonlijk of professioneel vlak iets wil bereiken, kan gebruiken.
Op basis van zijn eigen carrière en van zijn ervaringen als wielerverslaggever en hoofdredacteur reikt Rik Vanwalleghem tien handvatten aan waarmee men de uitdaging van het (professionele) leven kan vastpakken.
De voordracht is geen academisch traktaat maar vertrekt vanuit voorbeelden en anekdotes uit de coulissen van de topsport.

Waarom zelfs mijn schoonmoeder zot is … van de koers

Ondernemers, Leiderschap, Strategie, Management, Motivatie, Entertainment, Gedurfd, Geschiedenis, Media, Sport & Avontuur, Sportcommentatoren

“Mijn schoonmoeder kent het verschil niet tussen het voor- en het achterwiel van een fiets. Toch was ze bij de uitzending van de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de bergritten van de Tour niet uit haar tv-sofa weg te slaan. Ik vroeg me af: wat fascineerde deze wieleronkundige vrouw zo in de wielersport?”
Deze simpele vraag is het uitgangspunt voor een badinerende voordracht waarin Rik Vanwalleghem aan de hand van meer dan honderd dia’s de paradoxale aantrekkingskracht van de wielersport in het algemeen en van de Ronde van Vlaanderen in het bijzonder belicht.
Zijn stelling is even eenvoudig als complex: “Le vélo, c’est la vie.” Het wielerpeloton als afspiegeling van de maatschappij, als metafoor voor de train de vie van ons dagelijks bestaan. Alles wat een mens groot en klein maakt, vind je uitgekristalliseerd terug in de figuur van de wielrenner. Vandaar de herkenbaarheid ervan.
Ook mannen zijn welkom op de voordracht, al heeft Vanwalleghem het nauwelijks over de koerstechnische aspecten van de wielerstiel. Hij belicht meer de historiek en de legende, de epiek, het avontuur, de emoties, de intriges en de mens achter de wieleratleet. En hij schetst een indringend en beklijvend portret van de schoonheid van deze razend populaire discipline, die alle dopingschandalen met verve blijkt te overleven.

Van de appel van Adam tot de peer van Pollentier: over ethiek in sport en ondernemen

Ondernemers, HR, Bedrijfscultuur, Leiderschap, Strategie, Management, Motivatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Entertainment, Gedurfd

In het Aards Paradijs legde Adam zich na venijnig advies niet neer bij de menselijke beperking. Hij at van de boom van de kennis van goed en kwaad. Sindsdien ging het fout met de mens: hij bleef in de zondeval trappen.
Als tegengewicht is er de ethiek, die de mens niet bestudeert zoals hij is, maar zoals hij meent te moeten zijn. De ethiek wil grenzen trekken, wil bepalen wat de mens te zijn, te doen en te laten heeft.
De sport is een sector bij uitstek om die grenzen vast te leggen, bij te sturen, en af te tasten, om een waardenschaal op te bouwen, om zich te oriënteren. Want in de sport zijn de verleidingen om het rechte pad te verlaten erg groot. Het gaat over ambitie, eer, glorie en (veel) geld, en dan durft een mens al eens van het rechte pad af te wijken. Hoe heiliger het doel, hoe groter de kans dat respect, medemenselijkheid en eerlijkheid achterwege blijven.
Bij uitbreiding is in onze prestatiemaatschappij de neiging om de kantjes er af te lopen groot. Wie niet bedriegt, zal bedrogen worden. Net als in de sport is met name in het bedrijfsleven de druk zeer groot. Men moet verkopen, winst maken, succes boeken, winnen. Tot elke prijs? Heiligt dit doel alle middelen? Waar ligt de grens tussen sluwheid en bedrog, tussen informatie en misleiding, tussen passie en fanatisme?
De peer van Pollentier, de Festina-affaire, de recente dopingheisa rond Lance Armstrong: het vergrootglas van de wielersport biedt een bijzonder helder beeld van hoe de mens in elkaar zit, voor welke uitdagingen en verlokkingen hij staat, hoe hij omgaat met prestatiedruk, eerzucht en ijdelheid.
Rik Vanwalleghem gaat met concrete voorbeelden en anekdotes in op deze heikele materie, waar ook zelfstandigen en ondernemers, op hun terrein, geregeld mee worden geconfronteerd.

"Ons evenement is goed verlopen. Rik heeft dat bijzonder goed gedaan. Zijn insteek werd zeker geapprecieerd en hij heeft gedurende de dag goed gewerkt om een aantal dingen mee op de voorgrond te krijgen. De journalistieke insteek was zeker een meerwaarde."

Wim Billet - Mobiel 21

“We waren zeer tevreden over de medewerking van Rik Vanwalleghem aan onze wieleravond op de vooravond van Gent-Wevelgem. Het werd vooral dankzij hem een erg geanimeerde avond die humor en ernst (en koers!) op sublieme wijze combineerde. Rik is de ideale gastheer en interviewer voor dergelijke avond.”

Koen D'haene - stafmedewerker bibliotheek Wevelgem

“Rik Vanwalleghem is een geboren verteller met veel gevoel voor humor. We hebben enkel positieve reacties gehad van ons publiek.”

Vincent Holvoet - VSVK (Vlaamse Studie en Vormingskring)

De lezing ‘Waarom zelfs mijn schoomoeder zot is… van de koers’ van Rik Vanwalleghem was Super!!!!! Iedereen heeft ervan genoten…. Het was een avondje topontspanning voor iedereen.

Josephine Klinkers - Markant Temse
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands