Martine Maelschalck

Spreker
Financiële journalistiek als passie
Enorme bagage over Belgische bedrijven

Martine Maelschalck (1959) was hoofredactrice van l’Echo en heeft een indrukwekkende journalistieke achtergrond. Van de saga van de Generale Maatschappij van België tot de Fortis affaire, ze volgde het allemaal op de voet. Bovendien kent Martine als geen ander de actuele vraagstukken van de dagbladpers. Ze is ook de perfecte moderator voor alle debatten over economische onderwerpen.

Passie als leidraad

Ze begon haar middelbare school aan het Emile Jacqmain lyceum maar kon moeilijk aarden in de strikte meisjesschool. Ze besloot school te lopen aan Decroly, een school die met heel andere methoden werkt. Daar leert ze om steeds haar passie te volgen. Die passie was journalistiek. Ze studeert cum laude af aan de universiteit en start haar carrière als freelance journaliste bij Le Vif, Libelle, L’Evénement en uiteindelijk bij Dimanche Presse. Bij die laatste leert ze voor de eerste keer de sfeer op een redactie kennen. Ze is er gek op. Iets later organiseert L’Echo examens om nieuwe medewerkers aan te trekken. Martine slaagt voor de tests en wordt aangeworven.

Politiek intermezzo

Na tien jaar bij L’Echo krijgt ze een post aangeboden als persattaché bij de Minister President van de Franse Gemeenschap, Herve Hasquin. Ze stemt in, maar bij de aanloop naar de verkiezingen kiest ze toch terug te keren naar de journalistiek. Ze werkt een jaar bij Trends-Tendance maar keert terug naar de eerste liefde, L’Echo.

Pers en economie

Begin de jaren 2000 wordt de schrijvende pers met talloze uitdagingen geconfronteerd. L’Echo wordt overgenomen door Rossel, fuseert met De Tijd en de doelstellingen van de nieuwe aandeelhouders veranderen. Martine wordt hoofdredactrice en leidt zo met succes de redactie van het economische dagblad. Vandaag gaat het goed met L’Echo: nieuw formaat, nieuwe redactionele lijn en net de 130ste verjaardag gevierd.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Frans, Nederlands