Luc Haekens

Moderator Spreker
De kroon van de Belgische adel ontbloot
Een onthullende en eerlijke inkijk in een fascinerende wereld

Noblesse oblige ... De adel is een wereld van edelmannen, kastelen en prinsessenjurken, ook vandaag nog. Journalist Luc Haekens (1968) trok zijn stoutste schoenen en zijn mooiste driedelige pak aan en ging op verkenning. Luc heeft een indrukwekkende staat van dienst op radio en televisie. Hij paart een genadeloze nieuwsgierigheid aan een charmante eigenzinnigheid – de beste adelbrief voor beklijvend luister-, kijk- en leesplezier.

Met dezelfde ingehouden schwung kan hij ook aan een event een verrassende en altijd vrolijke wending geven.

In zijn keynotes leeft Luc Haekens zich in de leefwereld van zijn blauwe vrienden in, die vertellen over hun voorouders, hun opvoeding, hun kasteel, hun leven en werk. Maar hij leeft ook mee met de consument van het dagelijkse nieuws, online en op TV. Wat kan hij/zij nog geloven van wat er allemaal op hem of haar afkomt op de buis of in de krant? Een bevoorrechte getuige vertelt.

In de sterren geschreven

Luc Haekens groeide op in de schaduw van het kasteel van de prins de Merode in Westerlo. Het stond dus in de sterren geschreven dat hij ooit als journalist op zoek zou gaan naar de wereld achter deze blinde kasteelmuren. Na maanden speurwerk en urenlange gesprekken won hij het vertrouwen van edelmannen en -vrouwen.

Van radio naar televisie

Luc Haekens begon zijn carrière als radiodocumentairemaker bij de VRT. Hij ging van de radio naar de tv en werkte mee aan programma’s als Panorama en NV De wereld. In 1997 maakte hij de overstap naar Woestijnvis, waar hij zijn tanden zette in onder andere Man bijt hond. Sinds 2013 is hij een vast gezicht in het satirische nieuwsprogramma De ideale wereld op VIER, dat intussen is verhuisd naar Canvas. Met zijn optredens voor televisie leerden we een schijnbaar zeer gereserveerde, maar daarom niet minder accurate en professionele presentator / entertainer kennen. Sinds 1992 is hij benoemd als docent Radiodocumentaire en tv-reportage aan het RITCS in Brussel.

Bekroond

Luc Haekens is tegenwoordig vooral bekend als vliegende reporter voor het satirische programma De Ideale Wereld. Zijn reportages zijn vaak hilarisch, niet het minst door de droge humor in zijn interviewstijl. Nochtans zit er vaak een maatschappijkritisch kantje aan zijn stukken.
Minder bekend is dat Luc in het verleden herhaaldelijk nationaal en internationaal bekroond werd voor zijn reportagewerk. Spraakmakend waren bijvoorbeeld ‘Het Proces’ over het proces-Dutroux en ‘De zaak-Jo Lernout’.

De blauwe gids

België, Europa, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Geschiedenis, Media

Eerst was er de televisiereeks, dan het boek, en nu ook deze lezing. Luc geeft tekst, beeld en uitleg over zijn tocht langs adellijke kastelen. Hij legt uit wie de belangrijke aristocratische families van België zijn. U volgt hem door een wereld van kristallen kroonluchters en zacht hoogpolig en kamerbreed tapijt. In de verte kraakt het parket. Discreet rinkelt het zilverwerk.

Nochtans kijkt Luc voorbij de clichés. Hij graaft diep in de ziel van de Belgische adelstand. En hij gaat op reis met jonkheren en prinsessen, van de kille burchten op het Vlaamse platteland naar het luxeresort Marbella en terug.
‘De blauwe gids’ bevat alle ingrediënten voor een smaakvolle adellijke avond, een best of uit het boek en de tv-reeks, gespijsd en overgoten met sappige anekdotes, aangrijpende gesprekken en verhalen uit vervlogen tijden.

Wie gelooft er die reporters nog?

Samenleving & politiek, Communicatie, Public Relations, Media, Sociale media

In een Ideale Wereld twijfelen we nooit aan de media en geloven we alles wat kranten, radio en televisie ons vertellen. Maar helaas is de wereld lang niet ideaal, en hebben we redenen genoeg om te twijfelen of alles wat we horen en lezen wel waar is.

Luc Haekens weet als geen ander hoe de media de waarheid kunnen manipuleren, hoe mensen alles geloven wat die media hen voorschotelen. Dat de aarde plat is bijvoorbeeld, en Donald Trump een zwarte huid heeft. Hij vertelt er u alles over, en omdat u hem anders niet gelooft, brengt hij een paar hilarische filmpjes mee.

"Het publiek hing aan de lippen van Luc Haekens. Er was een stroompanne van bijna een uur - wat best wel onhandig is als je lezing doorspekt is met videofragmenten - maar zelfs dat euvel kon hem niet uit zijn lood slaan. Boeiende avond!"

Roeland Van Gorp - GC den egger
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands