Lieven Verstraete

Moderator Spreker
IJzersterk als presentator en moderator
Neemt de pols van de Belgische economie

Lieven Verstraete (1962) is een vaste waarde op de VRT-Nieuwsdienst, was jaren boegbeeld van het duidingsprogramma Terzake en staat nu in voor het wekelijkse magazine 'De Vrije Markt'. Hij begon zijn carrière op de radio, bij het magazine Aktueel. Als nieuwsanker en interviewer legt hij dagelijks zijn gasten, waaronder nu vooral bedrijfsleiders en topmensen uit het sociaal -economisch veld, het vuur aan de schenen. Met Lieven Verstraete als presentator of moderator haalt u één brok kennis en ervaring in huis. Door zijn jarenlange staat van dienst is hij van veel markten thuis en kan hij zich moeiteloos en razend snel in eender welk onderwerp verdiepen. Of zoekt u een DJ voor een Brazilaanse avond? Jawel...

Politiek als thuis

Hij kreeg de interesse voor politiek dan ook met de paplepel mee: “Mijn moeder was jarenlang gemeenteraadslid en schepen in Brugge. Tijdens de campagneperiodes trok ik dan samen met mijn vader bij nacht en ontij de straat op om verkiezingsaffiches te gaan plakken.”

Schattenjacht

Zelf voelde Lieven Verstraete er niet veel voor om zich politiek te engageren. Als jongere wil hij archeoloog worden: “Het leek me ongelooflijk leuk om op zoek te gaan naar verdwenen steden of verborgen schatten op te delven.” Uiteindelijk wordt het aan de Gentse universiteit geen archeologie maar wel geschiedenis. “Die opeenvolging van allerlei spannende verhalen die de geschiedenis maakt tot wat ze is, trok me enorm aan.”

Na zijn studies werkt Verstraete als mediathecaris in de Oostendse schoolbibliotheek en als projectmedewerker in het Leuvense onderzoekscentrum KADOC. Daarna gaat hij even aan de slag in de vormingsdienst van een verzekeringsbedrijf tot in 1987: “Net op dat moment organiseerde de BRT haar laatste grote journalistenexamen en ik besloot om samen met 3600 andere kandidaten mijn kans te wagen. Tot mijn grote verbazing schoot ik er toch bovenuit en mocht ik beginnen bij de radio.”

Boeiend Europa

Zijn carrière bij de openbare omroep start bij het toenmalige achtergrondprogramma Aktueel. “Ik verzorgde niet alleen de politieke, maar ook de Europese verslaggeving. Iets wat iedereen saai vond, maar wat mij ongelooflijk boeide.”

“Na een jaar of tien werd mij gevraagd of ik niet de overstap wou maken naar televisie. Ik heb daar aanvankelijk lang over getwijfeld omdat ik radio maken heel leuk vond. De uitdaging heeft me over de streep getrokken en ik heb het me nog niet beklaagd.” Ook voor het televisienieuws trekt Verstraete naar de Wetstraat en het Europees parlement. “Ik heb als Europaverslaggever het hele ontwikkelingsproces van de euro gecoverd. Toen de munt op 1 januari 2002 uiteindelijk werd ingevoerd, beschouwde ik mijn taak dan ook als afgerond.”

Anker

In 2004 wordt Verstraete nieuwsanker van Het Journaal, tot ze hem in 2006 vragen om Terzake te presenteren. Daar heeft hij geen twee keer over na moeten denken. “Bij Terzake heb ik echt mijn ding gevonden. Ik vind het fantastisch om mij iedere dag in andere onderwerpen te mogen verdiepen. Eigenlijk ben ik continu aan het bijstuderen en op de koop toe ontmoet ik telkens nieuwe en boeiende mensen." In 2015 gaat Lieven een nieuwe uitdaging aan en combineert voortaan de job van nieuwsanker, met die van presentator en samensteller van het wekelijks magazine 'De Vrije Markt', dat iedere zaterdagmiddag de pols neemt van de Belgische economie.

Braziliaanse tonen

De meeste kennen Lieven Verstraete als gedegen presentator, maar ook als DJ weet hij van wanten. “Ik was al een tijdje gepassioneerd door Braziliaanse muziek toen iemand me vroeg om eens een CD'tje samen te stellen. Dat ging me vrij goed af en zo ging de bal aan het rollen. Tegenwoordig word ik geregeld gevraagd om achter de draaitafel plaats te nemen.”

Achter de schermen van het nieuws

België, Overheid, Samenleven, Communicatie, Public Relations, Media

Lieven Verstraete kennen we als een welbespraakt nieuwsanker en VRT-journalist. Het nieuws- en duidingsmagazine "Terzake" dat hij dagelijks heeft gepresenteerd is voor menig politicus of gezagsdrager de eerste toets voor hun daden, voorstellen of reacties. In het wekelijkse magazine 'De Vrije Markt' neemt hij voortaan ook de pols van de Belgische economie en bedrijfsleven. In zijn keynote zoomt Verstraete in op zijn vertrouwd werkterrein: de actualiteit en de manier waarop dat nieuws dagelijks moet worden verwerkt, omgezet in verhalen, en voor de kijker bevattelijk moet worden samengevat. Een leerzame uiteenzetting, doorspekt met wetenswaardige anekdotes. Na een inleiding krijgt het publiek kans om alle mogelijke vragen en opmerkingen voor te leggen.

“We zijn heel tevreden over de prestatie van Lieven. De moderatie van Lieven was een zeer goede combinatie van deskundigheid bij de bevraging van de deelnemers aan het debat en vlotheid bij de interactie met de zaal.”

Bea Hageman - Provincie Oost-Vlaanderen

"Op ons event brachten wij de reguliere en de sociale economie samen. Moderatie hiervan is niet evident gezien er vrij frequent wrijvingen zijn tussen beide partijen. De manier waarop Lieven Verstraete deze ‘moeilijke’ materie gebracht heeft was echter super. Met de nodige nuances, zonder taboes uit de weg te gaan! Mede door zijn professionele aanpak kunnen wij nu terugblikken op een geslaagd event en is de bereidheid aanwezig bij alle partijen om verder te werken aan één markt."

Manu De Meester - UNIZO

Gisterenavond hadden wij met POM West-Vlaanderen, Koepelorganisatie 4Werk, Voka en UNIZO ons event “Samen in het groen werkt”. Moderator van dienst was Lieven Verstraete.
Op dat event brachten wij de reguliere en de sociale economie samen. Niet altijd even evident gezien er vrij frequent wrijvingen zijn tussen beide partijen.

De manier waarop Lieven Verstraete deze ‘moeilijke’ materie heeft gebracht was super. Met de nodige nuances, zonder taboes uit de weg te gaan. Mede door zijn professionele aanpak kunnen wij nu terugblikken op een geslaagd event en is de bereidheid aanwezig bij alle partijen om verder te werken aan één markt.

Manu De Meester - UNIZO Directeur belangenbehartiging
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands