Liesbeth Van Impe

Moderator Spreker
Droomde ervan om journalist te worden
Vertaalt de Wetstraat naar de Dorpstraat

Liesbeth Van Impe (1977) maakte als politiek journalist haar debuut bij De Morgen, waar ze is opgestapt omdat ze het niet eens was met een zware sanering. Sedertdien is ze Chef Politiek en nu co-hoofdredactrice van Het Nieuwsblad. Vanuit die cockpit kan ze de Vlaamse, Belgische en internationale politiek op de eerste rij volgen en er commentaar op geven. Dat maakt haar geknipt om debatten of events over breed maatschappelijke problemen in goede banen te leiden, even goed in het Nederlands als in het Frans.

Kinderdroom

In de middelbare school was Liesbeth Van Impe een gedreven studente. Zoals het de beste leerlingen van de klas betaamt, nam ze regelmatig deel aan wedstrijden. In het vierde middelbaar won ze in een opstelwedstrijd van het Davidsfonds de nationale prijs. Als beloning mocht ze een dagje in de voetsporen van een journalist van Gazet van Antwerpen de Vierdaagse van de IJzer verslaan. Van Impe deed er nog een schepje bovenop, want voor het artikel dat ze die dag schreef, kreeg ze de persprijs van het evenement. Ook in het zesde middelbaar viel ze in de prijzen. In de Latijnolympiade schopte ze het tot de laatste tien die naar Italië mochten.

De macht van de taal

Sinds haar 15de droomt Van Impe ervan om politiek journalist bij De Morgen te worden. “Het was een beetje zoals kleine jongens die astronaut willen worden. Ik had geen idee hoe je journalist wordt.” Omdat ze graag naar het buitenland wilde, overwoog ze nog even om geneeskunde te gaan studeren en dan haar vleugels uit te slaan.

Uiteindelijk nam haar fascinatie voor de relatie tussen taal en macht de bovenhand en koos ze voor Romaanse aan de universiteit van Leuven. In 2000 studeerde Van Impe af met een thesis over de oorlog in Algerije.

Onweer

Na haar studies trok Van Impe met de rugzak de wijde wereld in. Vertrekkend vanuit Brazilië was het de bedoeling om binnen het jaar per boot, bus en trein Mexico City te bereiken. “Ik herinner me een moment tijdens een excursie van een paar dagen in het Amazonegebied. We zaten in een primitief bootje toen het plots stil werd in de jungle zoals alleen gebeurt vlak voor een onweer. We lagen onder een stuk plastiek te wachten tot de regen over was. Toen dacht ik: ‘nu zit iedereen die ik ken aan een of ander bureau te werken’. Het is fantastisch om iets te doen waarvan je weet dat je het maar één keer in je leven doet.”

MediAcademy

Terug thuis gaat Liesbeth Van Impe aan de slag bij de Universiteit Vrije Tijd van het Davidsfonds. “Ik mocht er schrijfwerk verrichten en kwam er in contact met mensen, het was de ideale combinatie.” De roep van de journalistiek bleek uiteindelijk te groot. In 2003 werd Van Impe geselecteerd voor MediAcademie, het opleidingsproject van De Persgroep. Ze mocht opleidingen volgen in het buitenland en kwam er in contact met televisiejournalistiek. “Televisie was leuk, maar de krant was toch echt mijn ding.”

Op de barricades

In 2004 maakte Van Impe als politiek journalist haar debuut bij De Morgen. Toen een paar jaar later bij De Morgen bekend raakte dat er 26 mensen moesten vertrekken, stond Liesbeth Van Impe op de barricades om dit collectief ontslag tegen te gaan. Zes maanden lang voerde ze mee de onderhandelingen tussen redactie en hoofdredactie. Toen uiteindelijk toch een aantal journalisten onterecht werden ontslagen, was voor Van Impe de maat vol en nam ze ontslag.

Al vrij snel na haar vertrek kon ze aan de slag als Chef Politiek bij Het Nieuwsblad. Ze schrijft er voortaan dagelijks het commentaarstuk, volgt het nieuws op, doet interviews en coördineert de vierkoppige redactie. Einde 2011 zet ze een volgende stap en wordt ze co-hoofdredactrice van Het Nieuwsblad.

Vlaamse stoemp

Ook andere media doen regelmatig beroep op Liesbeth Van Impe als politiek commentator. Zo is ze regelmatig te gast in politieke programma’s op televisie. Daarnaast is ze één van de vijf Vlaamse commentatoren die beurtelings de column ‘Stoemp Flamand’ mag schrijven in Le Soir en levert ze regelmatig bijdragen voor LeVif/L’express, RTBF en RTL. “Het is tenminste één verdienste van de lange politieke crisis geweest: journalisten kijken meer over het muurtje. Af en toe krijg je interessante reacties van Franstalige lezers en Franstalige politici hebben het toch sneller gezien als je iets in hun media schrijft.”

Journalist zijn in de Wetstraat en hoofdredactrice zijn betekent van op de eerste rij het politieke steek- en schaakspel volgen. Deze meer dan interessante spreker doet het gepassioneerd en met verve.

De Wetstraat uit de doeken

België, Overheid, Samenleven, Geschiedenis, België, Media

Het overzicht bewaren op het Belgisch politiek kluwen, is niet altijd evident. Wie zijn de belangrijkste politieke spelers en waarom nemen ze een welbepaald standpunt in? Welke belangen worden er echt verdedigd? Wat gebeurt er achter de schermen? Hoe ziet de toekomst van ons land eruit? Politiek journaliste Liesbeth Van Impe observeert, analyseert en rapporteert al jaren over de gebeurtenissen in de Wetstraat. Tijdens haar lezing schept ze voor u klaarheid in het politieke landschap.

Met dank. De ganse zaal heeft genoten!

Van Nieuwenhuyze Gilbert - Directeur Vives Brugge Business School
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands