Johny Vansevenant

Moderator Spreker
Als Wetstraatverslaggever al meer dan 25 jaar op de eerste rij
Auteur van een trilogie over Eddy Merckx

Johny Vansevenant (1958) is de meest ervaren Wetstraatjournalist van de VRT en een van de bekendste radiostemmen van de nieuwsdienst. Sinds 1988 volgt hij voor de radio de binnenlandse politiek. Hij maakte als verslaggever nog de laatste regering van premier Martens mee. Hij stond bij de start van het kabinet Dehaene nachten aan het kasteel van Hertoginnedal voor het communautaire Sint-Michielsakkoord en toen de beslissing viel over het Globaal Plan, het besparingsplan om België in de euro te loodsen.

Vansevenant is een veelgevraagd moderator voor zowel politieke debatten als voor gesprekken over belangrijke maatschappelijke en sociaaleconomische thema’s. Met gerichte vragen kan hij feilloos de tegenstellingen tussen de panelleden blootleggen. Voor zijn hobby, of zijn tweede passie, het wielrennen, leidt hij geregeld wieleravonden met toprenners uit de jaren zestig en zeventig. Zijn biografie over Eddy Merckx uit 2015 is een bestseller.

Agusta-primeur als instap bij de VRT.

Johny Vansevenant heeft Germaanse gestudeerd aan de UGent. Maar zijn eerste opdrachten in het onderwijs, in middelbare scholen en daarna voor Franstalige ambtenaren, combineerde hij al met achtergrondstukken voor de krant en reportagewerk voor de regionale radio. Geen verrassing dus dat hij in 1988 op de nieuwsdienst van de VRT verschijnt. Hij wordt er meteen de toonaangevende verslaggever over de Agusta-affaire, een smeergeldzaak naar aanleiding van de aankoop van Italiaanse helikopters. Door zijn primeurs over onregelmatigheden bij de aankoopprocedure zijn ‘de drie Guy’s’ opgestapt. Eerst de voormalige minister van defensie Guy Coëme, daarna Waals minister-president Guy Spitaels en Waals minister Guy Mathot.

In de Actueel-reeks bracht Vansevenant een boek uit over de affaire. Ook over de mistoestanden in Luik en over de moord op André Cools schreef hij ‘Maffia aan de Maas’. In 1989 kreeg hij met Lieven Verstraete de persprijs van het Gemeentekrediet voor radiojournalistiek, ‘De Gouden Micro’, voor hun verslaggeving over de stakingsacties van het gemeentepersoneel in Luik tegen de besparingen van toenmalig Waals minister van binnenlandse zaken Cools.

Het eerste bericht over de dioxinecrisis.

Vansevenant berichtte als eerste over de dioxinecrisis die premier Dehaene fataal werd. Hij stond op de eerste rij toen paars-groen aan de macht kwam met premier Verhofstadt en minister-president Dewael. Hij berichtte over de totstandkoming van de wet op de euthanasie en over het homohuwelijk. Hij bracht ook verslag uit over de neergang van paars naar aanleiding van de discussie over het gemeentelijk stemrecht voor migranten met toenmalig premier Verhofstadt die VLD-voorzitter De Gucht aan de kant schoof...

Hij maakte de doorbraak van het kartel CD&V-N-VA mee, de monsterscore van Yves Leterme en de mislukte poging om een staatshervorming uit te werken. Hij was op de persconferentie waar VLD-voorzitter Alexander De Croo samen met zijn rechterhand Vincent Van Quickenborne liet weten dat ‘de teerlingen geworpen’ waren en dat de Vlaamse liberalen de stekker uit de regering Leterme trokken omdat het beloofde akkoord over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde uitbleef.

Een eredoctor die ‘de straat nog doet’.

Na het grote verkiezingssucces van N-VA in 2010 bracht Vansevenant bijna dagelijks verslag uit over de moeizame regeringsvorming waarmee België het wereldrecord verbeterde. Hij berichtte over de totstandkoming van de regering Di Rupo en het akkoord over de Zesde staatshervorming. Voor die berichtgeving kreeg Vansevenant een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt. Ook over de totstandkoming van de ‘Zweedse coalitie’ bracht hij volop verslag uit.

Johny Vansevenant ‘doet ook nog steeds de straat’. Op vrijdagmorgen staat hij aan de Wetstraat 16 om ‘quotes’ te rapen bij de start van het kernkabinet. Ook tijdens nachtelijke vergaderingen bij politieke hoogspanning is hij heel dikwijls van de partij. In het ochtendnieuws en in De Ochtend geeft hij dan volop uitleg.

Merckx-biograaf.

Johny Vansevenant heeft nog een tweede passie. Hij is een van de grootste kenners van Eddy Merckx en van het wielrennen van de jaren zestig en zeventig van heel het land. Als kind keek hij vol bewondering naar de Kannibaal. Hij apprecieerde Merckx vooral omdat hij ondanks zijn topprestaties zo bescheiden is gebleven.

Vansevenant is auteur van een trilogie over Merckx. Samen met wielerjournalist Patrick Cornillie schreef hij ‘De Mannen achter Merckx’ over de ploegmaats van de grootste renner aller tijden. Ook is hij auteur van ‘Mannen tegen Merckx’ over dertig Belgische en Nederlandse toprenners uit de jaren zestig en zeventig. Rik Van Looy, Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Frans Verbeeck, Lucien Van Impe, Jan Janssen, Hennie Kuiper en vele anderen vertellen over hun wedervaren met Merckx. De Kannibaal geeft ook over hen commentaar.

Eind 2015 verscheen ‘Eddy Merckx-De Biografie’, een evocatie van 416 bladzijden van het leven van de ‘allergrootste’. Merckx blikte bij Vansevenant twee dagen lang terug. Dat deed ook zijn volledige entourage, naast zijn belangrijkste binnenlandse en buitenlandse tegenstrevers. Van ‘Eddy Merckx-De Biografie’ zijn al vier drukken uitgegeven. De drie Merckx-boeken waren allemaal bestsellers en zijn zowel in het Nederlands als in het Frans verschenen.

Achter de schermen van de Wetstraat en de media

België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Geschiedenis, België, Media

Vansevenant vertelt enorm boeiend over zijn werk als journalist. Doordat hij al sinds eind jaren tachtig de politiek professioneel van nabij volgt, kan hij als geen ander perioden met elkaar vergelijken. Elke dag krijgt hij van toppolitici en hun medewerkers informatie uit eerste hand. Zijn analyse van de politieke toestand is dus telkens up to date. Hij geeft zijn toehoorders de kans om achter de schermen te kijken. Ook overschouwt hij het medialandschap en dat vanuit zijn ruime ervaring.

Vansevenant is al sinds ’81 journalistiek actief en kan daarom met kennis van zaken conclusies trekken. Eerst schreef hij voor Het Volk in de bijlage Spectator analyses over de buitenlandse politiek. Daarna was hij vier jaar lang medewerker voor de regionale berichtgeving bij Radio2 Omroep West-Vlaanderen. Bij zijn aantreden op de nationale radioredactie in januari ’88 werd hij heel snel eindredacteur van het druk beluisterde ochtendnieuws. Naast zijn jarenlange radioverslaggeving verzorgde Vansevenant ook vijf jaar lang vanaf 2005 interviews en debatten in de Zevende Dag. Hij deed dat in een beurtrolsysteem met andere politieke verslaggevers. Ook verschijnen van zijn hand politieke analyses op deredactie.be. Bovendien is hij regelmatig te gast op La Première, de Radio 1 van RTBF, in het programma La Semaine Politique, waarin hij met Franstalige Wetstraatcollega’s terugblikt op de voorbije politieke week.

1969, het jaar van Eddy Merckx

Media, Individuele sporters, Teamsporters, Sportbestuurders, Sportcoaches/Trainers

Nooit heeft een renner een wielerseizoen zo gedomineerd als Eddy Merckx in 1969, nu vijftig jaar geleden. Hij wint een indrukwekkende reeks topkoersen: Parijs-Nice, Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik én de Tour de France. De manier waarop hij dat doet, voert ons terug naar de mythische prestaties uit het vooroorlogse wielrennen. De grootste wielrenner aller tijden gaat geregeld 100 kilometer of meer in de aanval en wint zware wedstrijden met maar liefst 8 minuten voorsprong, zoals Luik-Bastenaken-Luik of de koninginnenrit in de Tour naar Mourenx over de Pyreneeëncols Tourmalet en Aubisque. In het eindklassement van de Ronde van Frankrijk gaat hij de nummer 2, Roger Pingeon, met bijna 18 minuten vooraf.

1969 is voor Eddy Merckx ook een jaar met veel drama. Hij wordt met de roze leiderstrui om de schouders uit de Ronde van Italië gezet na een betwiste positieve dopingcontrole. In het najaar van ’69 komt hij zwaar ten val tijdens een dernymeeting in Blois waardoor hij nooit meer pijnloos kan klimmen. Auteur Johny Vansevenant is een van de grootste kenners van de Merckx-periode in het wielrennen en hij kan zeer onderhoudend vertellen over dat tijdperk. Van zijn hand zijn vier toonaangevende boeken in verband met de Kannibaal. Recent verscheen 1969 – Het jaar van Eddy Merckx. Ook zijn Eddy Merckx – De Biografie was een bestseller. Dankzij zijn vier Merckx-boeken beschikt hij over een ruim palet aan anekdotes over het wielrennen van de jaren zestig en zeventig toen onze kampioenen het wielrennen domineerden.

“Johny Vansevenant is zeer professioneel en we zijn zeer tevreden over hem. Hij had zich terdege voorbereid en op ons evenement zelf heeft hij met zijn ervaring meteen het heft in handen genomen en ons van een echte meerwaarde voorzien. Kortom, zeer positief.”

Gilles Dujardin - Febev

Mag ik u namens de Gezinsraad via deze weg van harte bedanken voor het prachtige moderatorschap dat u ons gisteravond in Beveren geleverd heeft? Tijdens de nabespreking die daarop volgende heb ik enkel complimenten mogen ontvangen, en dat is voor een groot stuk aan u te danken.

Pieter VAN BASTELAERE - Voorzitter Gezinsraad Beveren

“Johny Vansevenant heeft het 50ste verjaardagfeest van ondernemersorganisatie NSZ in goede banen geleid en dat zowel in het Nederlands als in het Frans. Hij deed dat op een onderhoudende manier, wist duidelijk waarover hij sprak en bracht het geheel op een luchtige, aangename wijze.”

Christine Mattheeuws - NSZ-voorzitter

"ie-net ingenieursvereniging organiseerde op woensdag 6 december het erg actuele energiedebat ‘Het energiepact: wat nu?’. Moderator Johny Vansevenant kondigde de sprekers van het event op gepast wijze aan en leidde nadien het vrij pittige en soms bitse debat tussen zes politici in goede banen. Een vrij moeilijke opdracht die Johny Vansevenant op een erg professionele manier tot een goed einde bracht."

Frederic Heymans - ie-net ingenieursvereniging vzw:

"Johny Vansevenant is erg gevat als moderator, bij de pinken, to the point. Hij legt iedereen het vuur aan de schenen en is eigenlijk een kei van de Wetstraat. We kregen veel lof van het publiek."

Michel De Sutter - Lions Club Meetjesland Eeklo

"Voor een uitverkochte zaal kon vrt-radiojournalist, politiek verslaggever en auteur Johny Vansevenant op een heel boeiende manier zijn verhaal doen en antwoorden op de vragen die hem voor de voeten geworpen werden."

Davidsfonds - Ledegem

"Ik heb het Merckx-boek nu volledig gelezen. Nogmaals proficiat voor het reuzenwerk. Dit verdient een doctoraat in de 'Merckx-ologie’. Heb ook genoten van de mens Merckx die je schetst met zijn kleine en grote kantjes."

Marc Fourneau - organisator wieleravonden Waregem

"Bedankt voor de fantastische begeleiding bij het debat gisteren. Wij hebben uit verschillende hoeken mogen horen dat het een zeer boeiende en onderhoudende avond was."

Ann-Sofie Daem - coördinator De Warande
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands