Johan Ral

Moderator
Een uitstekende strategische communicatieadviseur en facilitator
Gedreven en empathisch – ruim interesseveld, brede internationale expertise

Johan Ral is journalist en communicatieadviseur voor belangrijke Belgische en internationale bedrijven en organisaties. Die brede professionele expertise zet hij in als moderator en strategisch adviseur. Nieuws- en leergierigheid zijn de grootste drijfveren in zijn professionele leven. Johan is gespecialiseerd in alle facetten van corporate communicatie, van message development tot crisiscommunicatie en het trainen en coachen van bedrijfsleiders en bestuursleden.

Meer info

Johan Ral (1953) is een man van vele interesses, dat bewijzen ook zijn diploma’s. Hij behaalde een bachelor Geneeskunde, een master in de Communicatiewetenchappen en een master-na-master Europees recht. Zijn passie voor geschiedenis en zijn leergierigheid leidden hem eerst naar de journalistiek. Hij begon zijn loopbaan als journalist bij het onafhankelijke rockmagazine Riff en het weekblad Knack. Later ging hij voor de openbare omroep werken, de toenmalige BRT (nu VRT). Tien jaar later maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven.

Kruisbestuiving

Media en bedrijfsleven: beide werelden sluiten in Johans beleving naadloos bij elkaar aan, een kruisbestuiving van twee fascinerende universums. ‘Eigenlijk heb ik de journalistiek nooit verlaten. Ik ben altijd op zoek naar mooie verhalen. Hoe verandert onze wereld onder invloed van nieuwe technologie? Hoe komt het dat eeuwenoude conflicten steeds weer de kop opsteken? Waarom blijft de menselijke natuur in wezen onveranderd? Verwonderd blijf ik kijken naar de wereld als een House of Cards.’

‘Bovendien blijf ik door mijn werk als communicatieadviseur de media van nabij volgen. In feite komt het steeds op hetzelfde neer: ontmoetingen tussen mensen van allerlei slag en met een heel diverse achtergrond zijn echt het fundament van mijn professionele leven. Ik ga onveranderlijk op zoek naar achterliggende motieven, naar de werkelijkheid onder de oppervlakte. Daar speelt mijn leergierigheid dan weer mee.’

Niet alleen leergierigheid, maar ook passie. Alle projecten die hij aanneemt, brengt hij met dezelfde gedrevenheid tot een goed einde. Johan verwijst dan ook graag naar Hegel: ‘Niets van enige betekenis in deze wereld is bereikt zonder passie.’

Het juiste moment

Als allround strategisch communicatieadviseur en facilitator heeft Johan vooraanstaande Belgische en internationale bedrijven, federaties, business coalities, openbare besturen en ngo’s begeleid. In België en Europa maar ook daarbuiten (Afrika en China).

Hij stond op de eerste rij bij de opvolging van grote crisissen, zoals bijvoorbeeld de gasontploffing in Ghislenghien, en stuurde coachingopdrachten aan op het allerhoogste niveau.
Met de jaren is Johan meer en meer het belang van het momentum gaan inzien. Daarom heet zijn bedrijf ook Kairos Communications, naar die andere Griekse god van de tijd. Kairos is de verpersoonlijking van het juiste moment, de ideale gelegenheid. ‘Zowel in mijn persoonlijke als professionele leven heb ik geleerd en ondervonden dat je dat juiste moment altijd moet grijpen, en dat je de tijd niet kunt forceren.’

Topmoderator op internationaal niveau

Met Johan haalt u een communicatieadviseur in huis met een ruime ervaring in de internationale bedrijfswereld. Van 1998 tot 2011 was hij managing partner van akkanto (voorheen European Communication Strategies), het gerenommeerde consultancybedrijf dat organisaties bijstaat in hun (crisis)communicatie, mediarelaties, herstructureringen en reputatiemanagement.
Johan is een moderator die ervaring heeft om bedrijven en organisaties door extreem moeilijke periodes te loodsen, om stakeholders met vaak tegenstrijdige belangen constructief samen te brengen rond dezelfde tafel en om crisissituaties succesvol te ontmijnen.

Met een grote openheid en veel empathie modereert en coacht Johan de meest verscheiden groepen sprekers en debaters, in het Nederlands, Frans of Engels. Altijd op zoek naar een andere en verrassende invalshoek om liefst wijzer uit een gesprek te komen – wijzer en een paar mooie inzichten rijker.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands