Jan Hautekiet

Moderator
Conversatiemanager lang voor de term werd uitgevonden
Voorvechter van heerlijk heldere communicatie

Jan Hautekiet werkte 40 jaar voor de openbare omroep, bij Radio 1, Studio Brussel en Klara. Nadat hij het radiovak leerde, richtte hij mee Studio Brussel op, waar hij in 1998 nethoofd werd. Vier jaar later ging hij in die functie over naar Radio 1, tot hij in 2007 strategisch adviseur werd voor de omroep.
Hautekiet leidt geregeld debatten of modereert evenementen in de culturele en wetenschappelijke sfeer. Hij schrijft ook over heldere communicatie, zo bvb. in 2015 Heerlijk Helder, met Ann De Craemer.

Studies

Jan Hautekiet (1955) koos voor een vorming in de breedte. Hij studeerde taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele communicatie aan de Katholieke Universiteit Leuven . Daarnaast volgde hij ook een journalistenopleiding bij de AVBB en na een afgeronde studie dictie, piano en kamermuziek aan de Academie van Sint-Pieters-Woluwe volgt hij pianoles bij onder meer John Lewis, Jasper van 't Hof, Michel Herr en Charles Loos.

Radio

Na een korte periode in het onderwijs en in de PR-sector start Hautekiet zijn radiowerk in 1979 bij BRT 1 met het muziekprogramma 'Wie niet kijken wil, moet luisteren'. De ideale manier om in de luwte van de avond het vak te leren. In 1980 zet hij een volgende stap en wordt hij producer van zowel maatschappelijke als muziekprogramma’s. Drie jaar later is het tijd voor een groot avontuur. Op 1 april 1983 start hij mee de radiozender Studio Brussel op. Daar doet hij verslaggeving, productie, en presentatie. Hij kan er zijn skills als journalist en interviewer verder verfijnen in onder meer de wekelijkse interviewreeks 'De Tafel' en het interactieve 'Hallo Hautekiet', waarmee hij Humo's Pop Poll wint van 1993 tot 2000 en in 1996 de Prijs van de Radio- & Tv-kritiek krijgt en genomineerd wordt voor de Prix Monte-Carlo.

Tijd voor een switch naar het management. In 1998 wordt hij nethoofd van Studio Brussel en in 2002 maakt hij in die functie de overstap naar Radio 1. Eind 2007 wordt hij strategisch adviseur bij de VRT. In die periode presenteert hij op Radio 1 de actualiteitsquiz Dubbelcheck en de eerste reeks van het interviewformat Touché. In 2012 keert hij voltijds terug naar het radiowerk en tot 2018 presenteert hij bij Radio 1 het dagelijkse interactieve discussieprogramma Hautekiet. Vanaf 2018 werkt hij nog voor de radio op projectbasis.

Muziek

Jan Hautekiet is pianist en klavierspeler en in die hoedanigheid vertrouwd met het podium en met het uitwerken van formats en aandurven van improvisatie.
De afgelopen 40 jaar deed hij sessiewerk voor talloze binnen- en buitenlandse artiesten. In 1982 maakt hij deel uit van de Hello Young Lovers-tournee van Jean Blaute. In 1986 gaat hij bij de LSP-Band spelen, een coverband met bekende mediafiguren. In 1989 vervoegt hij Bart Peeters & The Radio’s, en in 1990 The Scabs en Blue Blot.
Daarna zet hij talloze projecten op voor festivals en concertzalen. In 2009 en 2010 was hij de programmator van de Belgavox-concerten, die solidariteit in België wilden bevorderen. Met Patrick Riguelle start in 1997 een lange samenwerking. In 1999 richten ze samen De Laatste Showband op. Samen namen ze al 5 cd’s op. Met Rick de Leeuw begon een samenwerking in 2002, die intussen een dvd en 4 cd’s opleverde en talloze theatertournees bracht.

Brede culturele betrokkenheid

Als bestuurder en adviseur bij diverse verenigingen uit de culturele en mediasector deed Jan Hautekiet ook veel ervaring op in reilen en zeilen van deze organisaties en in het uitzetten van strategische lijnen.
Hij is voorzitter van het Kunstenloket, dansgroep Rosas en (sinds 2018) Sabam. Als adviseur werkte hij samen met de kunstencommissie van het Vlaams Parlement, de Artesis-hogeschool en GoneWest.
Zijn brede culturele betrokkenheid blijkt ook uit het voorzitterschap van het Theaterfestival (2013) en het Filmfestival Oostende (2016). In het verleden was hij ook actief bij onder meer belangenvereniging Zamu, Concertgebouw Brugge, Ancienne Belgique en Alumni Letteren Leuven.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands